Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Фандъкова: Започваме нова инициатива за засаждане на малки квартални гори

Снимка: Архив, БГНЕС

"Като част от усилията ни да работим заедно за по-чист и зелен град започваме нова инициатива за засаждане на малки квартални гори на територията на София. Първият пилотен проект по Програмата „Гора в квартала“ стартираме заедно с кмета на район „Подуяне“ през тази година на определени подходящи локации." Това каза кметът Йорданка Фандъкова в рамките на форум „Заедно за по-малко СО2 емисии“, организиран от Столична община и Германо-Българската индустриално-търговска камара, който се проведе в Тех парк София.

Това е програма за засаждане на малки квартални гори в различните квартали на града. Кметът Фандъкова покани представителите на бизнеса да се включат в инициативата за засаждане и залесяване. "Вярвам, че за успеха на екологичните проекти е изключително важна работата с научната общност и затова вече няколко години ние работим с Лесотехническия университет, който определя както локациите, които най-много се нуждаят от зеленина, така и видовете дървета, които са най-подходящи" – посочи също Фандъкова.

Заедно за по-малко СО2 емисии

Всяка година Столична община засажда около 4000 нови дървета в града – покрай улици, в паркове и междублокови пространства. Преди няколко години започнахме специална програма за залесяване на дворовете на училища и детски градини и тя се превърна в една от успешните и любими кампании на много деца и ученици, които освен в засаждането участват и в грижата за дърветата след това.

"Друга инициатива на общината за залесяване е започналата през 2017 г. кампания за залесяване на зелен пояс от нова гора около София. Първите 120 000 фиданки край "Суходол", които засадихме заедно с хиляди доброволци, вече са млада гора на 225 дка.  Миналата година започна и втората нова гора в землището на Негован. Там ще залесим 86 хил. фиданки дъб" – посочи също столичният кмет Фандъкова.

Заедно за по-малко СО2 емисии

"За развитието на София като зелен град реализирахме мащабни проекти по обновяване на всички основни паркове в града, залесяване и обновяване на междублокови пространства" – каза също Йорданка Фандъкова. По думите ѝ "преди 15 години започнахме програмата за обновяване и възстановяване на големите паркове и градски градини, които бяха оставени занемарени. Днес парковете на София са любимо място на хиляди софиянци."

Повече чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23

Без селфита или бавене - или какво да правим, ако намерим таралеж, преждевременно събудил се от зимен сън

Необичайно високите температури през последния месец доведоха до цъфнали цветя и овошки, както и до притеснения за реколтата, ако има рязък спад в показанията на термометрите. Освен да събуди дърветата, отразява ли се топлото време и на животните, които спят зимен сън, и по-специално на таралежите ? Независимо от топлите зими през..

публикувано на 10.03.24 в 11:07