Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Без кръв няма да свърши". Две бесарабски българки разказват за войната

"Първите дни бяхме готови с куфарите. После свикнахме, както свиква човек дори с войната"

Националният академичен театър за опера и балет в Одеса
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Година след началото на войната спомените се смесват със страхове и надежди. Две бесарабски българки разказват пред БНР своите истории.

Альона идва в България през март миналата година, за да роди тук сина си Елеон. Два месеца след това се прибира отново в Одеса. Алла остава с по-малката си дъщеря в Болград заради болната си майка. Сега малкият Елеон е на 11 месеца. През март ще отпразнува своята първа година. Все още не е проходил, но вече е преживял повече, отколкото поколения преди него. Альона е от Болград – столицата на бесарабските българи. Преди 10 години живее и учи в България – в Стара Загора. След като завършва образованието си, се прибира в Украйна, където среща съпруга си и заживяват заедно в най-големият пристанищен град на страната - Одеса.  

"Събудихме се. Не разбрахме, че това може да е война. Когато бяхме наясно, че не са учения, разбрахме, че е война, решихме, че трябва да отида в България да родя в безопасност. Родих там сина ми, много ми помогнаха моите приятелки и доброволци. Много хубаво се отнасяха към нас в България", връща лентата година назад тя.

Споделя, че след завръщането ѝ обратно в Украйна трудно свикнали със сирените, че не могат да излизат.

"В Одеса е доста спокойно."

В началото на зимата, през декември, гражданите на Одеса – над един милион души остават без ток. Руски удари с дрон нанасят сериозни поражения по енергийната инфраструктура в града и околните райони. С помощта на генератор Альона и съпругът и успяват да внесат светлина и топлина в дома си в най-критичния период. Едва преди седмица електроподаването е възстановено до 20 часа в денонощието.

"Всички имат надежда, че това ще завърши през пролетта", казва Альона.

Алла е възпитател в детска градина в Болград. В момента нейното работно място не функционира, защото няма бомбоубежище. Тя обаче има наблюдения как работят детските градини на други места в страната по време на война.

"И това е много страшно. По протокол трябва да реагираме всеки път при въздушна тревога – да грабваме децата в каквото и състояние да са: спят ли, ядат ли, почиват ли си и да бягаме в мазето, да седим там, докато не свърши."

Заради страх от ракетен обстрел около 24 февруари - датата, на която  преди година започна войната, градините в Болград остават затворени. При училищата ситуацията е същата, разказва Алла. Разликата е в това, че учениците сами тичат и се крият в бомбоубежището, когато чуят сирените. Редуват се присъствено и онлайн обучение.

Жителите на града продължават да живеят по домовете си в постоянен страх, със съзнанието, че ако руските войски не бъдат спрени, настъплението им може да достигне и техния край.   

"Първите дни бяхме готови с куфарите. После свикнахме, както свиква човек дори с войната. Оставаме тук. Ако стане нещо страшно, ние сме близо до границата, разбира се, че тръгвам за България. Имам такава аналогия – малкото дете като се уплаши, тича при майка си."

В Болград, както и в Одеса също остават без електричество през декември. Но според Алла местните жители по-лесно са успели да се адаптират поради това, че живеят в къщи. Тя например изнасяла храната си навън на студено, пазарувала само най-необходимото.

Проблеми с водата не са имали, благодарение на това, че още в началото на войната местната администрация предварително подсигурила воден генератор, който да снабдява жителите с вода в случай на необходимост.

Тъй като в Болград ситуацията е относително спокойна, жители от Херсон и други градове, на чиято територия се водят сражения, започват постепенно да се заселват в областта.  

"Идват тук, заселват се, намират си работа, пълнят нашия град, особено селата, защото има много изоставени къщи."

Каква е ситуацията в Болград година след началото на войната?

"Хората имат различни настроения. Някои, които преди бяха аполитични, станаха баш патриоти. Има такива, които запазиха проруските си настроения. Хората се умориха. Да свърши по-скоро, а как да свърши – никой не знае. Но без кръв няма да свърши", завършва горчивите си размисли Алла.

В Болград не се чуват взривове, няма войници, няма и разрушения. Появяват се обаче все повече жени, облечени в черно. Усеща се страхът.

"Ако минеш през града и не знаеш коя дата е, какво става по света, няма да разбереш, че има война. В магазините има стока, има храна. Вече седмица, откакто не ни изключват тока, имаме светлина. Имаме вода. Всичко имаме. Нямаме покой за нашите хора, които са там. Времето минава и майките, които имат момчета, са обхванати от все по-голям страх – че тази пуста война може да продължи, техните момченца ще пораснат и ще станат войници. Това е много страшно!"

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радиоактивните глигани на Европа

Обичате ли глиганско като Обеликс? Може би като на пълничкия галски воин, който никак не се радва да му казват, че е пълничък, печеното диво прасе ви се услажда, но внимавайте: от три десетилетия глиганите в Европа са твърде радиоактивни . Предупреждението в "Изотопия" отправи Георг Щайнхаузер, професор по радиохимия и физична..

публикувано на 30.05.24 в 10:18
Дария (10 клас), София и Катя  (5 клас) и Елена Волкова от Украинския образователен център и

Да завършваш учебната година в изгнание: как приключва годината за учениците в Украинския образователен център в София

Украинският образователен център в София се готви за приключване на учебната година. Като за украинци, напуснали държавата си, за нас е гордост, че нашите деца успяха да завършат учебната година, да съхранят своята идентичност, език, култура и вяра, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Елена Волкова, юрист и мениджър комуникации в..

публикувано на 29.05.24 в 10:54
Нощ на звездите

Броени дни преди "Нощ на звездите" - среща с трима от финалистите

Остават броени дни до 13-ото издание на "Нощ на звездите" . Спектакълът ще бъде на 1 юни. Фондация "Енчо Керязов" ще отличи талантливи деца в областта на спорта, образованието, изкуствата и иновациите. Над 1000 са били кандидатурите за тазгодишния конкурс. Предаването "Хоризонт до обед" покани трима финалисти в категория "Образование"...

публикувано на 28.05.24 в 11:00

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, вече може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН. Това е едно от културните събития на седмицата, защото ръкописът на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, който е написан близо 100 години преди Паисиевата история, вече..

публикувано на 26.05.24 в 07:00

Врачанските зрелостници са посланици на града у нас и в чужбина

За пореден път Враца изпрати стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. Както във всеки по-малък град, така и във Враца, зрелостниците завършват..

обновено на 26.05.24 в 06:24
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

обновено на 26.05.24 в 05:35

Морските таралежи мистериозно изчезват в Ейлат

Една от най-желаните атракции на най-представителния морски курорт на Израел - Ейлат е разходка на катер с прозрачно дъно. Без да е водолаз или гмуркам, човек може да разглежда обитателите на морето. Но доскоро красивите коралови рифове изглаждаха нерадостно.  Защо е така разказва Д-р Омри Бронщайн от Училището по зоология и Музея по естествена..

публикувано на 26.05.24 в 05:10