Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пощенска марка на тема "80 години от спасяването на българските евреи"

Снимка: Надежда Николова

В Регионалния исторически музей на София беше валидирана марка с тираж 5 100 броя, посветена на 80 години от спасяването на българските евреи.

На събитието в централното фоайе на музея кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че самият музей се намира в еврейския квартал в столицата.

Фандъкова подчерта, че "в този ден отбелязваме събитие, с което всички можем да се гордеем и което показва, че винаги, когато хората се обединяват за добро, може да се постигне резултат".

Столичният кмет призова да се преклоним пред паметта на хората, които не са били спасени.

"Гордея се, че нашият град е успял да се запази като символ на толерантност, какъвто се надяваме и правим всички усилия да го запазим и днес", каза още Фандъкова и добави, че "сме длъжни да пазим духа на толерантност, който е струвал много усилия, предполагал е голяма смелост, както на политиците от ранга на Димитър Пешев и общо 43 депутати, на Българската православна църква, на много съсловни организации, така и на десетки хиляди обикновени български граждани, застанали в подкрепа на своите съграждани".

"Обединени в името на доброто, в името на справедливостта, можем да се борим със злото и да постигаме резултат", каза кметът Фандъкова.

Филателното издание се състои от една пощенска марка в блок и специален пощенски печат.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националният осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 милиона лева спрямо..

публикувано на 05.07.24 в 10:41
Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

"Това е поругаване паметта": Родолюбиви организации срещу решението за Войнишкия паметник

Ще се проведе нов конкурс за изграждане на Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк, след като кметът Васил Терзиев прекрати процедурата.  Председателят на журито, одобрило победил - д-р Валентина Иванова, отхвърли посочените от кмета аргументи , че журито е без професионални качества. Тя не приема и другата критика – за..

публикувано на 05.07.24 в 10:25
Станислав Балабанов

Станислав Балабанов: Поредни предсрочни избори ще задълбочат политическата криза

Поредни предсрочни избори ще задълбочат политическата криза. Това заяви в кулоарите на парламента зам.-председателят на парламентарната група на ИТН Станислав Балабанов.  Той увери, че ИТН са готови да получат третия мандат, за да дадат алтернатива на България: "Ако има разум въобще сред другите политически формации, да излезем от кризата. До момента се..

публикувано на 05.07.24 в 10:23

В Иран гласуват за президент на втори тур

Започна гласуването на втория тур на президентските избори в Иран. На балотажа се явяват реформистът Масуд Пезешкиян и твърдолинейният Саид Джалили при сравнително близки резултати на първия тур - съответно над 42 и близо 39 процента от гласовете. 69-годишният Масуд Пезешкиян е сърдечен хирург, депутат от Тебриз и бивш министър на..

публикувано на 05.07.24 в 10:13

Рекорден брой американци на път покрай Деня на независимостта

Рекорден брой американци пътуват по случай почивните дни около националния празник - Денят на независимостта. Асоциацията на американските автомобилисти изнесе данни, че близо 71 милиона души са се отправили на път в дните около националния празник на страната 4 юли. Това представлява увеличение с 5% спрямо същия период на миналата..

публикувано на 05.07.24 в 10:06
Димитър Главчев

Главчев категоричен - няма зависимости от политически лидери

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев отрече да има зависимости от лидери на политически партии при назначаването на областни управители. В блицпарламентарния контрол той отговори на въпрос на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов за рокади в областните управи. Служебният премиер Димитър Главчев подчерта, че..

публикувано на 05.07.24 в 09:54
Делян Пеевски

Петър Бояджиев: Пеевски ще продължи да напредва като трактор

" Пеевски кара влака, той няма нужда от излишен сблъсък. Той спокойно напредва като трактор и ще продължи да напрeдва, но той няма нужда от показност ".  Това коментира пред БНР Петър Бояджиев, политически емигрант и дисидент от преди 89-та, който познава ДПС от създаването ѝ.  " Излизането наяве на това разцепление чрез гласуването и за двете..

публикувано на 05.07.24 в 09:22