Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рядък сръндак-албинос живее в Смолян

Снимка: Южноцентрално държавно предприятие-Смолян

Рядък бял сръндак живее на територията на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян. Животното е засечено от фотокапаните, поставени от служителите на Южноцентралното държавно предприятие.

Сръндакът-албинос живее в горите на едно от ловните стопанства на ЮЦДП-Смолян, в района на Западни Родопи. През последните 2 месеца често белият сръндак е излизал около местата, където дивечовъдите подхранват животните през зимата.

Снежнобелият сръндак е на видима възраст между 5 и 7 години.


„Това е много рядко явление и вероятно е в следствие на близкородствено кръстосване, поради което са настъпили генетични промени във външния вид. Докато при други животни близко родствените връзки са по-редки, то при сърните явлението е изключително често поради начина им на живот, защото сърната има много малка площ, която обитава и не е склонна да извършва дълги миграции“, обясни директорът на ЮЦДП инж. Здравко Бакалов.

По-скритият начин на живот на сръндаците е позволил на албиноса да оцелее толкова време сред природата.

В месеците с много сняг сръндакът има добро прикритие от хищниците, но през пролетта фигурата му се очертава от далече.

Опазването  на дивеча и подхранването му в студени зимни условия е от първостепенно значение за Държавните ловни стопанства  на ЮЦДП-Смолян.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Стоянов: Собственикът на оръжието от инцидента в Арбанаси ще бъде обвинен

Отделът за закрила на детето във Велико Търново не е информиран от прокуратурата, както заявиха снощи от държавното обвинение, а се е самосезирал за инцидента, при който дете простреля с боен пистолет друго дете на частно празненство в неделя в село Арбанаси. Започнало е проучване.  На този етап са се отзовали само родителите на момчето, което..

публикувано на 14.05.24 в 17:00
Найден Тодоров (вдясно) на днешния Съвет

Предложение: Аудиовизуалните платформи да влагат в европейско съдържание

Част от печалбата на аудиовизуалните платформи да се влага в създаването на европейско съдържание - това е едно от предложенията, които са били дебатирани на днешния Съвет "Образование, култура, младеж и спорт", съобщи министърът на културата Найден Тодоров. То е част от идеите за промяна на директивата за работата на аудиовизуалните платформи:..

публикувано на 14.05.24 в 17:00

В Босилеград искат да намалят недействителните бюлетини на вота на 9 юни

Да намалят недействителните бюлетини на вота на 9 юни  в секцията в Босилеград, каквито на предишните избори били доста, ще се постараят организаторите от Културноинформационния център там, каза директорът Иван Николов. Гласоподавателите не отбелязвали с X в квадратчето на бюлетината, а с кръгче, каквото е правилото при гласуване в Сърбия. И на..

публикувано на 14.05.24 в 16:59
Областният управител на Монтана Ивайло Антонов

Повече катастрофи, ранени и жертви в Монтанско спрямо преди година

Увеличава се пътният травматизъм в област Монтана. От началото на годината са станали 255 пътно-транспортни произшествия с петима загинали.  Спрямо миналата година има повече катастрофи, убити и ранени по пътищата. До края на април в областта са станали 60 тежки катастрофи с петима загинали и 89 ранени. Информацията съобщи Елвис Иванов,..

публикувано на 14.05.24 в 16:43
Стойчо Стойчев

Доц. Стойчо Стойчев: Възможни са нови предсрочни избори през есента

Възможни са нови предсрочни парламентарни избори през есента. Тази прогноза направи пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Стойчо Стойчев. "Смятам, че изборите през юни ще произведат парламент, който няма да бъде способен да излъчи стабилно мнозинство . И е много вероятно през есента отново да ходим на парламентарни избори. .....

публикувано на 14.05.24 в 16:38
Людмила Петкова с Паоло Джентилони

Министърът на финансите Людмила Петкова разговаря с еврокомисаря по икономика

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова се е срещнала вчера с еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони и с президента на Еврогрупата Паскал Донахю, съобщиха от постоянното ни представителство в Брюксел. На срещата са били обсъдени политическата ситуация и последните събития, свързани с практическата подготовка и изпълнението..

публикувано на 14.05.24 в 16:23

В с. Смилец засяха дините за Празника на маджуна

В силистренското село Смилец засяха дините за Празника на динения маджун, който по традиция се провежда в края на лятото. В процеса, наречен "от нивата до тавата", участват и млади, и стари, а за да са големи дините, баби и деца се търкалят в бостана. Традицията за правене на динен маджун в Смилец се пази от близо 200 години, на колкото..

публикувано на 14.05.24 в 16:19