Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сменен е препаратът за профилактиката с витамин К за новородени

Снимка: АГ болница Шейново

Сменен е препаратът, с който се провежда профилактиката с витамин К за новородени деца. Причината е изтегляне от пазара на използвания досега. 

Новият препарат е хранителна добавка, не е медикамент, но това е единственият вариант да се прилага необходимата и задължителна профилактика на новородените с витамин К. 

Прилагат се три дози - при раждането на детето, на четвъртия или 5-ия ден и до 30-ия ден.

Витамин К има полезен ефект върху съсирването на кръвта. 

Пламена Николова от Националната мрежа за децата съобщи, че на 10 март са подали сигнал до Министерството на здравеопазването, тъй като в организацията са подадени много сигнали от родители за зачестили случаи на хеморагична болест при новородени.  

"Профилактиката с витамин К е задължителна. Много години тя се прилагаше интрамускулно след раждането. Около 90-те години имаше известни съмнения, че мускулното приложение на витамин К може да бъде свързано с повишена честото от злокачествени заболявания при децата. В повечето страни се премина към задължителна профилактика с витамин К през устата. Начините за извършването ѝ са регламентирани и в медицинския стандарт по неонатология", обясни пред БНР доц. Ралица Георгиева, национален консултант по неонатология и ръководител на Клиниката по неонатология в Специализираната болница по детски болести в София.

Препоръката на медиците е родителите да търсят консултация с личния лекар. 

Репортаж на Елена Бейкова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С тържествен митинг - заря Враца отбелязва 148-годишнината от подвига на Ботев и четата му

С тържествен митинг - заря тази вечер във Враца ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.  Очаква се слово да поднесе президентът Румен Радев. Денят на почит започна с панихида за Ботев и четата му във възрожденския храм "Св. Възнесение". Десетки възпитаници на врачанските детски градини преминаха..

обновено на 01.06.24 в 14:53

Володимир Зеленски призова за "пълна защита на украинското небе"

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за "пълна защита на украинското небе" след масираната руска въздушна атака през нощта, при която бяха нанесени щети на енергийна инфраструктура в пет украински области, съобщава БТА.  В публикация в "Телеграм" Зеленски изрази увереност, че партньорите на Украйна знаят какво точно е необходимо за това: да..

публикувано на 01.06.24 в 14:40
Педиатричната линейка на Специализираната болница за активно лечение (СБАЛ) по детски болести

В България вече има линейка за спешна помощ на деца

В България вече има линейка за спешна помощ специално на деца. Превозното средство бе демонстрирано в Деня на детето в двора на специализираната болница за детско лечение "Иван Митев". Пред БНР изпълнителният ѝ директор д-р Благомир Здравков обясни, че за покриване на цялата територия на страната ни са необходими седем подобни модерни возила...

публикувано на 01.06.24 в 14:19

Фолклорни групи и изпълнители от цялата страна са в Болярово за събора "Върбова свирка свири"

В крайгранична община Болярово днес се провежда 24 -тото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири". Гост на събора е и вицепрезидентът Илияна Йотова.  В конкурсната програма участват детски фолклорни групи и индивидуални изпълнители от цялата страна. 14 – годишният Нивелин Желев, възпитаник на училището в Котел,  е тук..

публикувано на 01.06.24 в 14:18

Цар Симеоновата градина в Пловдив днес е запазена територия за децата

Цар Симеоновата градина в Пловдив днес е запазена територия за децата. С атрактивни демонстрации, множество арт работилници, състезания и книжен базар там започна Детският фестивал на знанието и движението, който ще продължи и утре. В алеята до Народната библиотека Иван Вазов децата могат да се качат на истиннски полицейски мотор и да..

публикувано на 01.06.24 в 13:18

Президентът Румен Радев поздрави децата за празника им

Президентът Румен Радев поздрави децата за празника им във Фейсбук: "В Международния ден на детето - 1 юни желая весел празник на децата на България. Те са наша обща отговорност за бъдещето, затова всички възрастни им дължим свят на мир, в който да растат здрави и опознават света без страх!“, написа Радев.

публикувано на 01.06.24 в 13:07

КЕВР утвърди: 8% по-скъп газ през юни

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за юни в размер на 59,55 лв. за мегаватчас без такси и налози. Повишението е на цената е с малко над 8% спрямо май, посочват от енергийния регулатор. "Независимо от повишаването на цената на природния газ с малко над 8% анализът  показва, че „Булгаргаз“ е осигурил..

публикувано на 01.06.24 в 13:02