Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският режисьор Фолкер Шльондорф е у нас, открива СФФ с новия си филм "Повелителят на горите"

Германският режисьор Фолкер Шльондорф (вляво) и директорът на СФФ Стефан Китанов.
Снимка: Виктория Петрова, БНР

Германският режисьор от световна величина Фолкер Шльондорф пристигна на Летище София, за да открие 27-ото издание на фестивала "София филм фест" в Зала 1 на НДК с най-новия си филм "Повелителят на горите". Мотото на тазгодишния фестивал е опазването природата, като с всеки закупен билет за прожекцията ще бъдат засадени 5 дървета. 

Започва 27-ият "София филм фест“

"Повелителят на горите" на Фолкер Шльондорф е документален филм, посветен на Тони Ринаудо, който измисля революционен метод, за да пребори сушата в Африка. Австралийският агроном засажда десетки декари гора върху безплодни и изоставени земи на най-горещия континент на Земята. На въпрос как реши да създаде този филм и какво е неговото основно послание,  Шльондорф отговори: 

"Беше чиста случайност. Срещнах Тони Ринаудо – агрономът, в Берлин, тъкмо се беше върнал Стокхолм с Алтернативна нобелова награда. Риналдо трябваше да даде конференция. Отидох - беше ми любопитно да го чуя. Той не говори много, може би около 15 минути. И аз му казах - трябва да се създаде филм за теб, искаш ли да го направя. И той подаде ръката си и аз само трябваше да подам моята, така се случи".

"Ние просто трябва да действаме и можем да направим много неща. Ситуацията не е толкова отчайваща, както някои хора са склонни да казват. Човечеството винаги може да извади себе си от калта", добави режисьорът.

Столичната община също се включва в зелената инициатива на фестивала, като предоставя място в градинката "Кристал" за бъдещата "Гора на София Филм Фест". Носителят на първия за Германия Оскар с филма "Тенекиеният барабан" по романа на Гюнтер Грас Фолкер Шльондорф ще засади първото дърво на 17 март в гората на "София филм фест":  

"Винаги се вълнувам, когато трябва да посадя дърво. Въпросът кога е правилният момент да се засади дърво винаги стои. И отговорът е: преди 25 години, днес или следващата година. Така че аз ще засадя дърво днес", сподели още режисьорът.

Специални ретроспективни прожекции на най-емблематичните филми на Фолкер Шльондорф вече се прожектират в Гьоте-институт, а входът е свободен.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марчел Чолаку

Нощта на музеите в Румъния се превръща в нощ на протестите

Нощта на музеите се превръща в нощ на протестите в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку предложи да бъде доброволец в един от музеите, чиито служители отказват да работят. Синдикалистите обявиха, че някои от основните музеи в Румъния няма да отворят в знак на протест срещу неравенството в заплащането в културната сфера. Премиерът Марчел Чолаку за..

публикувано на 18.05.24 в 20:26
Регионален музей Кюстендил

Всички музейни експозиции в Кюстендил са отворени за безплатно посещение до 21 ч.

Интересна нощ на музеите обещават организаторите за кюстендилци и гостите на града. Тя се прави за тринадесети път в града и ще продължи до полунощ. За любознателните през целия ден вървеше играта - викторина "Отключи историята на своя град“. Участниците трябваше да посетят различните музейни експозиции и да участват в отправеното им..

публикувано на 18.05.24 в 20:22
Част от карнавалните макети, чиито глави художниците крият до деня на карнавала

74 весели картини разсмяха габровци и гости на карнавала на хумора

74 весели картини разсмяха габровци и гостите на града по време на традиционния карнавал на хумора. Повече от 3 хиляди души се включиха в забавните епизоди на шествието, а поне десет пъти повече се веселиха отстрани. Карнавалното шествие в Габрово потегли, след като легендарният основател на селището Рачо Ковача удари с чука по наковалнята.  След него..

публикувано на 18.05.24 в 20:07

Кипър регистрира в ЕС местна розова вода като защитен продукт

Кипър ще регистрира в Европейския съюз местна розова вода като продукт със "защитено географско указание", съобщи министърът на земеделието и развитието на селските райони Мария Панайоту. Днес и утре в кипърската "розова долина" се провежда 16-ото издание на Фестивала на розата. Досието на "Розова вода от Агрос" – селото в планината Тродос,..

публикувано на 18.05.24 в 19:50

Фондът за социално осигуряване на Кипър - жизнеспособен поне до 2080 г.

Фондът за социално осигуряване на Кипър е устойчив и финансово жизнеспособен поне до 2080 г., показват резултатите от извършеното от Международната организация по труда /МОТ/ актюерско проучване. За дългосрочната му стабилност допринасят със заплатите и вноските си и многото българи, които работят на острова. Приходите във фонда от осигурителни..

публикувано на 18.05.24 в 19:46
12-годишния тогава Александър, който изчезна в района на Перник, трогна цяла България

Сашко от Перник отново се изгуби, откриха го за по-малко от час

Сашко от Перник, който през 2022 г. се изгуби за 9 дни в гората, беше издирван отново от полиция и жандармерия. За щастие, момчето бе намерено за по-малко от час. Това съобщи БиТиВи. Сигнал е получен в 17:45 часа от бащата на Сашко, че при разходка в гората между БЧК Лозен и Лозенски манастир детето се е загубило. В 18:40 часа Сашко е..

публикувано на 18.05.24 в 19:42

Певец, печелил "Санремо", е новият носител на наградата Amnesty International Italia

Носител на наградата Amnesty International Italia за 2024 г. е певецът Диодато, който спечели „Санремо“ през 2020-а година. Диодато е носител на наградата на Amnesty International Италия заради песента си La mia terra (Моята земя). Композирана е за филма Palazzina LAF на режисьора Микеле Риондино.  По тази линия, Диодато е и носител на..

публикувано на 18.05.24 в 19:36