Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се млади таланти във физиката

Мартин Стоев и Георги Германов
Снимка: Валерия Николова

"На гимназиално ниво начините да бъдеш забелязан и начините да ускориш академичната си кариера са лимитирани и това е един от най-добрите - състезание с участници от всички държави, всички подготвени и спечелили своите национални олимпиади. Когато човек попадне в един от тези университети, дори тези, които не са се явявали на олимпиади, знаят кой е бил и знаят за успехите му. Това е начин да блеснеш сред многото други кандидати, които се борят за същите места".

Това каза пред БНР Мартин Стоев - организатор на състезанието по физика "Карл Гаус", което ще се проведе на 30-ти април във Физическия факултет на Софийския Университет "Св. Климент Охридски". Желанието му е да помогне на надарени гимназиални ученици да се подготвят максимално за представянето си на тазгодишната международна олимпиада по физика, която ще се проведе в Токио. 

Мартин Стоев / Снимка: Валерия Николова
Планираме да отправим индивидуални покани към над 30 училища, в които има този тип програма, посочи той и добави, че тази общност е малка и сплотена. Преди да обявим официално състезанието, имахме вече записали се, подчерта Стоев в предаването "Хоризонт до обед" и обясни какво ще включва състезанието: 

"На тези ученици програмата им е достатъчно трудна и ангажираща, не искаме да ги караме да се готвят за още нещо странично. Затова и форматът на състезанието е толкова ясен и изцяло фокусиран върху задачи, падали се преди това на международни олимпиади по физика, за да могат да продължат подготовката си по същия начин, по който я правят и сега, но давайки им допълнителен стимул да покрият възможно най-голяма част от материала и давайки им допълнителен стимул да се изявят на още едно състезание".

Според него нивото на обучение в гимназиите с такава насоченост е добро:

"Нивото на покрития материал е много добро. Може би проблемите по скоро идват на по-системно ниво, от възможността, която се дава на учениците, и мотивацията, която са способни да получат. Чисто като налична информация и средства, преподавателите, които ги учат - мисля, че някои ученици имат голям късмет. Със сигурност е необходимо и допълнително менторство, запознаване и откриване на повече хоризонти за това къде и как се прави наука най-добре". 

Ние сме пионери в международната олимпиада по физика, чието първо издание е през 1967 г. По думите му с много редки изключения сме участвали във всяко едно от изданията. Най-добрият ни успех е 3-то отборно място. 

"Исторически погледнато, сравнено с тези 5 държави, с които стартираме, България има най-ниските средни резултати. Със сигурност има какво да се желае и какво да се постигне повече", коментира Мартин Стоев. 

Фокусирането върху подготовката и перфектния опит с формата и трудността на задачите биха могли учениците да дадат много по-добри резултати, смята той. 

И в България има все повече възможности за реализация, подчерта още Мартин Стоев. По думите му много от завършилите в тази насока се прехвърлят в технологичния бизнес свят. 

"Нашата цел не е да наставляваме някой в някаква посока. Ние искаме да им дадем най-добрия възможен старт".

Записването в състезанието става онлайн. А всеки избира дали иска дигитално или физическо издание на сборника с всички падали се вече задачи.

Георги Германов / Снимка: Валерия Николова
Гимназистът Георги Германов, който вече преподава роботика на ученици, сподели пред БНР, че при него искрата за работа в тази област е била запалена именно от състезание по роботика. "В момента съм и съдия в него. Така помагам то да се развива още", посочи той. 

По думите му без състезанията човек няма как да развие потенциала си, защото той не вижда практическата реализация на знанията, които има. 

Германов разказа, че преподаването при по-малки деца (1-4 клас) се прави под форма на игра. При малко по-големите (5-8 клас) трябва да сме по-строги, но задължително трябва да има доверие, трябва да им бъдеш приятел. При по-големите - след 9 клас, задължително трябва да има доверие и приятелство: 

"Трябва да си им пример, а не да си поредният цербер, който стои и кара учениците да пишат нещо, което учениците не разбират и не желаят да усвоят. Нежеланието да усвоят даден материал идва точно от преподавателя, защото не се държи приятелски със своите ученици. Лошото и грубо поведение не е правилният подход". 

Според него голяма част от учениците не виждат смисъл да учат, защото не виждат къде в практиката ще им трябва това.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54