Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариян Събев: Не е ясно как ще се разходват тези 600 млн. лева от ЕК за охрана на границите ни

Експертът от ЦИД оспори данните на МВР за 40% увеличение на мигрантския натиск

Мариан Събев
Снимка: Ани Петрова

Не е ясно как ще се разходват тези 600 млн. лева, които ЕК ще предостави основно за укрепване на границите на България

Това каза пред БНР Мариян Събев, експерт в програма "Сигурност" на Центъра за изследване на демокрацията.

Той подчерта, че тези пари са необходими, защото капацитетът за сътрудничество само в рамките на "Фронтекс" не достига:

"Целта на тези средства е да засили това сътрудничество". 

Събев изказа увереност, че в рамките на година и половина ще се наблюдава "подобряване на общата среда".

Според експерта този пилотен проект на ЕК и МВР показва непознаване и неприемане на истинския проблем, който стои пред нас:

"Налице са голям брой незаконни мигранти, незаконно пребиваващи в страната. Те не отговарят на 40% увеличение (министър Иван Демерджиев и гл. секретар на МВР посочиха този процент в различни интервюта - б.р.)".   

Мариян Събев съобщи данни от сравнителна статистика за първите два месеца на 2023 г. спрямо същите месеци на миналата година:

"По данните от февруари увеличението на мигрантския натиск се е увеличил с 2,5% спрямо януари. А спрямо миналата година, заловените мигранти са почти наполовина за тези месеци".

По думите му приоритетно трябва да бъде залавянето на мигрантите още на границата с Турция:

"Най-голяма част са задържани в страната, след това са тези, които са задържани на границата със Сърбия, и най-малко са заловените на турската граница, а там трябва да е приоритетът. ... Съществен проблем е, че огромна част от хората, които влизат незаконно в страната, не желаят да бъдат регистрирани изобщо в България. Тази реактивност на ЕК да изсипе едни пари по границата ще реши някаква част от проблема, но генерално страните от ЕС, не Комисията, трябва да се споразумеят как да приемем и да интегрираме тези хора от други страни, които желаят да живеят в ЕС".

Интервюто на Георги Марков с Мариян Събев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще постигне 100% покритие с оптични влакна до края на 2025 г.

Кипър ще стане първата страна в Европа, която ще покрие 100% населението си с високоскоростни връзки с оптични влакна. Тази цел се очаква да бъде постигната със започващия проект за разширяване на мрежата със свръхвисок капацитет, който трябва да бъде изпълнен до края на 2025 г., обявиха от правителството. С новия мащабен проект в целия Кипър,..

публикувано на 15.05.24 в 05:27
Президентът на Русия Владимир Путин

Владимир Путин подкрепя плана на Китай за конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин е заявил в интервю за агенция "Синхуа", че подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на украинската криза. Пекин има цялостно разбиране за факторите, което стоят зад кризата, посочил Путин пред китайската държавна информационна агенция. Москва остава отворена за диалог и преговори за разрешаване на конфликта, който..

публикувано на 15.05.24 в 05:22
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Напрежение между Кипър и Ливан заради незаконната миграция

Правителството в Никозия призова във вторник Бейрут да спазва поетите към Европейския съюз ангажименти за справяне с незаконната миграция.  Новото напрежение между двете страни бе предизвикано от искането на водача на "Хизбула" Хасан Насрала ливанските власти да пуснат лодките със сирийски мигранти към Кипър. Лидерът на мощното ливанско шиитско движение..

публикувано на 15.05.24 в 05:15
Блинкън в Киев на 14 май 2024 г.

САЩ ще използват руските активи под своя юрисдикция за възстановяване на Украйна

Съединените щати ще използват руските активи под американска юрисдикция за възстановяването на Украйна, стана ясно от изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън при днешното му посещение в Киев, съобщиха АФП и Ройтерс. Блинкън: Помощта идва в този сложен момент за Киев Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков..

публикувано на 14.05.24 в 22:48
Георги Гвоздейков

Гвоздейков: Предстои подписване на колективен договор в БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков изрази надежда да не се стига до ескалация на напрежението в БДЖ.  Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска по-рано оставката на ръководството на Националната компания "Железопътна инфраструктура" като го обвини в некомпетентност при преговорите за нов колективен трудов договор: "Общо взето..

публикувано на 14.05.24 в 22:10

Съдът отмени решението, което бяха повишени цените на таксиметровите услуги в Благоевград

Административен съд-Благоевград отмени решение на Общинския съвет в областния център от миналата година, с което бяха повишени цените на таксиметровите услуги. Според съда местните законодатели са допуснали две съществени нарушения, а собственикът на една от фирмите за таксиметрови превози твърди, че с решението си Общинският съвет е осигурил..

публикувано на 14.05.24 в 21:50

Над 203 млн. евро е бюджетът за земеделците по т. нар. "еко схеми"

817 млн. евро е бюджетът за директни плащания за тазгодишната кампания. Над 200 млн. от тях са за т. нар "еко схеми", свързани с опазването на околната среда , климата и хуманното отношение към животните. Това стана ясно в рамките на информационната кампания, която агроведомството започна сред фермерите, за да им разясни промените в директните..

публикувано на 14.05.24 в 21:23