Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителите - склонни да използват изкуствен интелект

Снимка: Pixabay

Учителите са склонни да използват изкуствен интелект в обучението - това показа проучване на репортера на "Хоризонт" Добромир Видев. Това обаче не се случва само заради станалия популярен Chat GPT, а заради това, че част от учителското съсловие вече използва подобни технологии. 


Chat GPT знае как се прави троянска сливова - това свидетелства учителят по информатика Свилен Димитров от училището в Троян.  

"Написа ни пълната рецепта, но накрая даде препоръка, че домашният алкохол, ако е приготвен неправилно, може да бъде опасен за здравето". 

Този въпрос е бил използван от учениците като тест - дали наистина изкуственият интелект може да отговори на действително най-невъзможният въпрос, казва Свилен Димитров и разказва:


"Chat GPT ми беше препоръчано от един мой бивш ученик, който по малка ирония работи в Гугъл, така че рекламираше конкуренцията, но каза, че е изключително интересен. Аз го провокирах с един въпрос, свързан с базата данни за училището, където се получаваше грешка на мобилните телефони. Той веднага ми даде решението, което не ме удовлетворяваше, но ми посочи проблема, свързан с мобилните устройства. Аз знаех как да остраня грешката, която беше допусната. По скоро го приемах като игра. Мисля, че учениците трябва да свикват да използват всякакви нови технологии, които се развиват. Използването на такива технологии подпомага тяхното мислене, защото този бот не е изключително добър, когато му се зададе глупав въпрос. Формулировката на децата на конкретен въпрос, който да им даде адекватен отговор, означава, че те са достаъчно зрели и знаят какво искат от бота".

Според него бот-ът ще ги кара да мислят. "Да помислиш какъв въпрос да зададеш, е фундаментално", добави той. 

Точно заради това - да се научиш да даваш точните въпроси, да търсиш новата информация по новия начин, Свилен Димитров е сигурен, че не трябва да се изключва използването на изкуствения интелект в обучителния процес:

"Изкуственият интелект трябва да се използва в училище. Министерството трябва да вземе позиция и да окуражи всички да използват изкуствения интелект, защото той така или иначе ще бъде използван от учениците. По-добре е те да се научат правилно как да го използват в училище, а не през улицата, през приятели, през някакви жаргонни методи, а по начина, по който трябва да бъде използван в помощ и за развитие.

Точно затова директорът на 51 училище „Елисавета Багряна“ в София Асен Александров и още няколко училища от Европа написали проект, който да изследва именно това – използването на изкуствения интелект в клас. 

"Проектът ще изследва възможностите за използване на изкуствения интелект в различните предмети. Те ще се обогатяват непрекъснато. Ние не искаме нищо от министерството, ние ще им кажем на министерството как ще го използваме. Образованието трябва да е надраснало вече този момент, защото животът се движи по-бързо, отколкото законите, които се приемат, и защото чиновниците не могат да преценят всекидневните нужди. Това са 2-3 изречения, че това е един инструмент".

Според него Chat GPT е перфектна търсачка, която дава много възможности. Той смята, че учителите трябва да провеждат уроците си и да изпитват учениците така, че Chat GPT да бъде техен помощник. Александров е убеден, че новите технологии няма да вземат хляба на учителите, а ще бъде техен помощник. Разбира се, всяко ново нещо има хубави и лоши страни, каза той 

Просветното министерство уверява, че процесът на навлизането на изкуствения интелект е предизвикателство. Зам.-министърът на образованието проф. Албена Чавдарова обяснява:

"Тепърва се изправяме пред него. Ще трябва да се намери решние. За мен е важно ние да убедим не само учениците, но и студентите, че те трябва да мислят критично, да ползват своя интелект, своя разум и по този начин ще можем да ограничим влиянието. Човек трябва да е убеден, че може да създаде продуктът сам, а не чрез изкуствен интелект. Това е нов начин за търсене на информация и критичното оценяване на тази информация. Ще обсъдим всички варианти и възможности от една страна да се ползва продуктът, от друга страна това да бъде на основата на академичните стандарти. Бавни са стъпките. Трябва да обмислим и да вземем най-точното решение".  

Но докато МОН прави бавните стъпки, учителите са разбрали едно - няма да има време да чакат. Василка Кочева от софийските 51-во училище вижда всеки ден учениците да се допитват до чатбота. Затова е сигурна, че това е начин, по който децата усвояват умението да разграничават реална от нереална истина. Според нея децата не могат да разграничават реална от нереална истина. По думите й трябва да има ясни критерии за това доколко може да му се има доверие и какво точно представлява. 

"Изкуственият интелект, ако се използва без разбиране, е вреден и даже унищожителен за интелектуалното развитие на децата, но ако се използва с разбиране, тогава той става изключително полезен", коментира Василка Кочева.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за борба с опасни комари в Кипър

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за изпълнението в Кипър на пилотна програма за борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си в Никозия.  Иновативният проект се финансира по програмата "ЕС в подкрепа на здравето" ("EU4Health"). Целта му е да елиминира..

публикувано на 29.06.24 в 05:23

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4 юли, популистът заяви още, че Великобритания трябва да напусне Европейската конвенция по правата..

публикувано на 29.06.24 в 05:18

Българин беше осъден на 9,5 години затвор във Великобритания по обвинения в изнасилване

Във Великобритания, 45-годишният български гражданин Юлиан Димов, работещ като масажист, беше осъден на девет и половина години затвор по обвинения в изнасилване на 10 клиентки. Юлиан Димов е използва приложение за козметична терапия, за да открие и изнасили десет клиентки в собствените им домове. Той се е възползвал от жертвите си, след като те..

публикувано на 29.06.24 в 04:56

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в размер на 28,256 млрд. лв. или около 37,5 % от разчетените в държавния бюджет, докато разходите са..

публикувано на 28.06.24 в 19:47