Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 17-а година на Лазаровден в Калипетрово ще има събор

| обновено на 08.04.23 в 05:03 БНР Новини


На „Лазарски игри и песни“ е домакин днес силистренското село Калипетрово.За 17-ти път там ще се проведе Лазарски събор с участието на близо 200 представителки на различни възрасти. Потвърдили са 17 групи от регион Силистра, както и от Тервел и Добрич, като сред тях 8 групи са на деца от детски градини и млади момичета.Проявата е част от Националния и от областния културни календари, а организатори са Община Силистра, Доростолска митрополия, кметството и читалище „Пробуда“ в Калипетрово.Съборът ще се проведе в двора на православния храм „Св. Великомъченик Димитрий“, където се намира и духовния център „Митрополит Иларион“ и започва в 9:30 часа.За фестивала, за лазарския обичай, за традициите – ще научим повече от репортажа на кореспондента ни в Силистра Незабравка Кирова.
По публикацията работи: Маргарита Дойчинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабинетът отпусна 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Ботев във Враца

Служебният кабинет отпусна необходимите 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца.  Правителственото решение е във връзка с писмо от община Враца до премиера Димитър Главчев с молба за финансова подкрепа.  Експертните оценки са, че състоянието на паметника е предаварийно.  Стоманената конструкция е силно корозирала,..

публикувано на 07.06.24 в 13:06

Съдът забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в София

Административният съд София-град забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в столицата до окончателното приключване на делото срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за столичен кмет беше обявен Васил Терзиев. Това стана по искане на процесуалния представител на Терзиев, след като участници в националните и..

публикувано на 07.06.24 в 13:05

Резултатите от матурите и от НВО в 4. клас – по-добри от миналогодишните

Резултатите от матурите и от националното външно оценяване в 4. клас, които се проведоха през месец май, са по-добри от миналогодишните, съобщиха от МОН.  Средният резултат от зрелостния изпит по български език и литература е най-високият регистриран досега - 58.4 точки от 100 възможни, или с над 8 точки повече от резултата миналата година. Като..

публикувано на 07.06.24 в 12:58

45-годишен е задържан за побой над сина си в столичен ресторант

45-годишен мъж е задържан за побой над 8-годишния си син в София. Инцидентът е станал в ресторант в "Люлин" на 31 май , научи "Хоризонт".  В Девето РПУ е постъпил сигнал, че в заведението мъж е пребил сина си.  Не са ясни причините за случилото се. Тече разследване. Мъжът е бил арестуван. Наложена му е мярка задържане до 72 часа...

публикувано на 07.06.24 в 12:54

БДЖ "Пътнически превози" за прегазените работници: Има неспазването на правилата в нормативните актове

До поредния трагичен инцидент се стигна, след като в годините назад бяха занемарени изискванията за безопасност на движение на влаковете. Това обясни пред БНР Венцислав Славков, управител на БДЖ "Пътнически превози". Бърз влак прегази двама работници между гарите Телиш и Горни Дъбник . Това потвърди за БНР заместник-председателят на Националния..

публикувано на 07.06.24 в 12:48

Верижна катастрофа в тунел "Железница", има пострадала

Верижна катастрофа е станала в стария тунел "Железница", на главен път Е-79. По  първоначална информация от полицията в Благоевград, са се ударили три автомобила, като една жена е пострадала. Движението в тунела е преустановено и сигнализирано.  Осигурен е обходен маршрут по стария път от село Железница, през благоевградския квартал..

публикувано на 07.06.24 в 12:30
Отборът на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм

Трето място за ученическия отбор от Чепеларе на международно състезание за енергийна ефективност

Отборът на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм "Никола Вапцаров“ - Чепеларе се класира на престижното трето място в Европа на международно състезание за енергийна ефективност във Франция. Те са и единственият ученически отбор от България, който се включи в надпреварата с електрически автомобили . Това е 10-тото..

публикувано на 07.06.24 в 12:27