Днешното утро ще "подсладим" с историята на един шекерджия от Габрово. Преди броени дни той беше обявен за живо човешко съкровище и вписан в Националната представителна листа на нематериалното ни културно наследство.
Боян Минчев е на 35 години и продължава традициите на занаята, предаден му от неговия дядо. С майстора на познатите петлета, карамелизирани ябълки и други сладки, приготвени по стар тертип, ви срещаме сега.
Едва ли има дете, което да не е искало да схруска захарно петле! Разликата отпреди години и сега е, че днес ги има в много повече цветове. Близалките на клечка Боян вади от калъпите, в които сместа е изливал неговият дядо.
Симеон Колев научил шекерджийското от старите майстори, които създателят на музея на открито край Габрово Лазар Донков събира при откриването на Етъра, за да предадат занаята на по-младите.
Боян Минчев доскоро работел в Етъра, където години се обучава и получава майсторското си свидетелство за шекерджия.
Когато дядото на Боян отишъл на работа в Етъра, можел да избира между гайтанджийската и шекерджийската работилница, но поискал да се захване със "сладкия" занаят, казвал, че било по-добре след работа да си облизваш пръстите отколкото да се цапаш с боя. Тогава майсторите правели освен прочутите захарни петлета, кафява халва и бяло сладко. Сега от работилницата на техния наследник излизат близо 50 вида сладкиши, приготвени на ръка по стар тертип– традиционните халва, целувки, сусамки...
Сладостите от захарен сироп Боян приготвя в медни съдове, голямата тава е за локума, който искал 4 часа непрекъснато бъркане, обяснява майсторът, в чиято работилница често ухае на мента.
Рецептите са още от времето на онези шекерджии, започнали да практикуват занаята в Габрово през втората половина на 19-и, началото на 20-и век, след като изучават тънкостите му в Румънско.
През втората половина на 20-и век в Габрово има петима майстори и това е най-младият занаят, но познанието бързо се губи, загрижен е Боян, защото шекерджиите в района се броят на пръстите на едната ми ръка, казва той.
Признанието за труда си Боян Минчев получи преди дни. Обявяването му за живо човешко съкровище му донесло много радост, вкъщи и сред приятелите му станало и повод за шеги, споделя шекерджията, който е баща на 3-годишен син.
Занаятът в ръцете си взел от дядо си, а обичта към фолклора от своите родители - хореограф и народна певица.
Още по темата слушайте в звуковия файл.
12 август е ден, който Даниела Христова никога няма да забрави. Пожар изпепелява къщата на семейството и с двете деца остават без дома си в плевенското село Горна Митрополия. Приятели, познати и непознати и помагат да се справи с трудностите и да се върне към нормален живот. Открита е и дарителска сметка за подкрепа на Даниела Христова..
В "Закуска на тревата" ви срещаме с една млада австрийка, която е запленена от красотата на българския език и това не е мимолетно увлечение. Бетина Филипс учи българска филология и германистика в един от най - престижните университети в Европа - Виенския университет . По - известен сред австрийците като "Главният университет"...
Какво е написала на страницата си в социалните мрежи на Лияна Панделиева : " Беше огромна чест години наред да бъда в ролята на Недялка Шилева , надживяла с десетилетия ролята на жените в обществото ни. Беше огромно вълнение да нося знамето на спектакъла. Зад нас стояха политиците, които и да бяха те, пред нас беше строена армията и в центъра на..
Роксана Кирилова – носителка на титлата Мисис България 2018 и основател на Фондация „С любов към теб“ – изкачи най-високия връх в Западна Европа, Монблан (4810 м). Тя посвети постижението си на благородна кауза – подкрепа за едно смело момиче, което се бори с тежка диагноза. „Монблан беше мечта, която носех в себе си много дълго време – след..
В Силистренското село Смилец времето сякаш е спряло върху една сладка и топла традиция – варенето на динен маджун. Тази година тя бе отбелязана по особен начин – с десетото, юбилейно издание на Фестивала на маджуна. Диненият маджун е спомен, запазен от предците, пренесен през поколенията и възроден в съвремието. През 2015 година идеята за..
В силистренско село Попина за трета поредна година кипна аромат и веселие – празникът на рибената чорба събра жители и гости от близо и далеч. На самия бряг на Дунава майстори приготвяха прочутата чорба, подправена не само с тайните на добруджанската кухня, но и с много настроение и народна музика. Фестивалът не е само за вкусната рибена..
Прeз сeдмицатa сe състоя прeдставянeто нa идeйния проeкт зa обновяване нa парк ,,Акадeмик”. Слeд мeсeци работа, срeщи с институции и доброволчeски акции, Инициативният комитeт за спасяване на парка показa своятa визия зa модeрно, зeлeно и достъпно пространство зa спорт, отдих и културни събития. Каузатa e подкрeпeнa от над 4000 подписa срeщу..
"Ще накараме институциите да работят. Всеки заслужава да има процес, който да му осигури истината". Това заяви пред БНР адвокат Методи Лалов,..
От инцидента в Русе няма да има голямо сътресение на правителството . Това каза пред БНР Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на..
"133 млн. лева загуба на Топлофикация "София" за първото тримесечие на годината , баш в разгара на отоплителния сезон, когато би трябвало да е печатница..