Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хвалят Макрон в Китай за "брилянтни" коментари за Тайван

Еманюел Макрон (вдясно) и Си Цзинпин на уединена разходка в Гуанчжоу, Китай, 8 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неочакваното предложение на Еманюел Макрон Европа да не "следва" политиката на САЩ по отношение на Тайван беше приветствано като "брилянтно решение" тази седмица в Китай, където държавни новинарски издания и потребители на социални медии похвалиха неговата независимост, предаде АФП.

Френският президент пося объркване в международната общност и накара западните съюзници да настръхнат, като призова за "стратегическа автономия" на Тайван след пътуването до Китай миналата седмица, в рамките на което се срещна с президента Си Цзинпин.

Макрон (45 г.) се наслади на прием като на рокзвезда по време на тридневното му посещение, включително беше преследван от искащи селфита студенти в южния град Гуанчжоу, а местните медии отразиха широко последвалите му коментари, фокусирайки се върху фразата "стратегическа автономия".

Статия в понеделник във в. "Глобал таймс" (Global Times), издание управлявано от Китайската комунистическа партия, казва, че коментарите са "очевидно резултат от дългосрочното наблюдение и размисъл на Макрон" и представляват път, който е "сравнително обективен, рационален и в съответствие със собствените интереси на Европа".

"Някои хора искат да изградят фалшива Европа в общественото мнение, прикривайки истинските европейски гласове и интереси", се добавя в статията.

Чън Вейхуа, шеф на бюрото в Брюксел на държавния "Чайна дейли" (China Daily), написа в Туитър, че "думите на Макрон за стратегическата автономия на ЕС и съпротивата срещу нова Студена война и отделянето също ще се окажат брилянтно решение".

Пекин, който твърди, че Тайван е част от територията му, за да бъде върнат един ден, отдавна се опитва да наруши решимостта на Запада по трънливия въпрос.

И неотдавнашните думи на Макрон за дистанциране на Европа от Вашингтон по темата за Тайван предполагат, че усилията на Китай може да имат известен успех, посочва АФП.

"Осмелявайки се да говори открито за автономия, Европа напредна", коментира потребител на социалната медия Вейбо.

"Брилянтно решение"

Докато репутацията на повечето западни лидери в Китай пострада през последните години, Макрон се радва на до голяма степен благоприятен обществен имидж – отношение, което става ясно от ордите студенти в Гуанчжоу.

Неговото желание в неотдавнашното интервю да разграничи френската външна политика от тази на Съединените щати по въпроса за Тайван помогна за укрепването на тази фен база.

Един потребител на Вейбо коментира: "Идеите на Макрон са много добри. Арогантността и бездействието на Европа в продължение на много години доведоха до изключителна стратегическа пасивност, като тя бе поставяна до САЩ."

Но тези триумфални китайски перспективи бяха смекчени от по-трезви гласове, според които геополитическите реалности налагат Франция и Европа да останат до голяма степен обвързани със САЩ.

Ху Сицзин, виден политически коментатор и бивш главен редактор на "Глобал таймс", написа в понеделник във Вейбо, че – въпреки розовите коментари на Макрон – е "нереалистично" Китай да мисли, че Франция ще застане на тяхна страна в бъдеща конфронтация с Съединените щати.

Европа и САЩ "имат споделени ценности и са обвързани от НАТО", пише Ху. "Но можем твърдо да вярваме, че докато Китай третира европейските страни разумно и справедливо, докато САЩ ги принуждават да се противопоставят на Китай, конфликтите между техните стратегически интереси ще изплуват на повърхността.“

Други онлайн коментатори бяха по-цинични относно мотивите зад коментарите на Макрон.

Каква е ползата, написа потребител на Вейбо. "Той ще каже едно нещо, когато дойде тук, за да спечели икономически ползи, а след това ще направи друго, когато получи парите. Така е от десетилетия."

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето във високите части на планините се влошава

През следващите часове се очаква влошаване на времето във високите части на планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Прогнозата е за дъждове, съобщи Явор Каролев, дежурен в централния денонощен пост на Службата. "Фронтовете в планината идват по-бързо, отколкото в по-ниските части, така че хората би трябвало да се насочат..

публикувано на 12.05.24 в 11:47

Стратегическият преглед на отбраната ще включи изследване на възможността за военно обучение за цивилни

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам" Запрянов обвърза решението с това, че през парламента минаха предложенията, които от..

публикувано на 12.05.24 в 11:33
Адвокат Мария Петрова и д-р Илко Семерджиев

Казусът с "Мама и аз" и рецептата за спасяване на здравната система

Въпросът с частната болница "Мама и аз" е дали отговаря на законовите изисквания, дали данните, които са представени, са реални и дали не се обслужва повече финансовият интерес на инвеститора, отколкото общественият интерес и необходимостта от създаване на поредното болнично заведение. Това каза пред БНР адвокат Мария Петрова , лекар и юрист,..

публикувано на 12.05.24 в 11:01

Иван Демерджиев: МВР може, но ръководството не показва воля да се бори с изборните престъпления

МВР може да противодейства на купуването на гласове, но сегашното ръководство - политическо и професионално, не показва воля да се бори с тези явления. Това заяви в интервю през БНР Иван Демерджиев, юрист, бивши министър на МВР в кабинета "Гълъб Донев" и бивш правосъден министър в кабинета на Стефан Янев. "Видяхме при местните..

публикувано на 12.05.24 в 10:27

"Мейл он сънди": Разузнаването подозира Москва в саботаж на Острова

Ръководителите на британското разузнаване са предупредили министрите, че се опасяват, че Великобритания и други ключови украински съюзници са мишена на руски саботьори след поредица от подозрителни инциденти през последните месеци, съобщи "Мейл он сънди". Разузнаването говори за вълна от пожари в оръжейни фабрики и свързани с военните..

публикувано на 12.05.24 в 09:43

В Литва гласуват за президент

Литовците гласуват на президентски избори след кампания, доминирана от въпросите на отбраната, тъй като Вилнюс се стреми да укрепи сигурността си спрямо съседна Русия, предаде АФП. Балтийската република с население от 2,8 млн. души, която граничи със силно милитаризирания руски ексклав Калининград, се опасява, че може да бъде следващата жертва..

публикувано на 12.05.24 в 08:59