Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венелина Савчева и Андрей Катански съчетават наука и изкуство, като визуализират процеси под микроскоп

Микрокосмосът на кофеина и сълзата - с какво се занимават микронавтите?

"Много често структурите, които откриваме под микроскоп, ги виждаме и в Космоса и обратното"

Венелина Савчева и Андрей Катански
Снимка: Андрей Катански

"Космически" пейзажи, напомнящи мъглявини и далечни планети, но само привидно. Всъщност, това са проби от различни цветове боя за яйца, смесени с витамин C, сяра и сода бикарбонат и заснети под микроскоп с увеличения в рамките на 3.2х и 12.5х. Кадрите са на Венелина Савчева и Андрей Катански от Студио Micronavt.

Студио Micronavt е визуален проект, който представлява синтез от наука и изкуство, разкриващ невидимата част от микроскопичните мащаби на заобикалящия ни свят.

Кристализациите на различни вещества са много интересни като форми, цветове и текстури, казва Андрей Катански.

Двамата експериментират с лесно достъпни неща, които се намират във всеки дом – например лимонтозу, разредено със спирт.

"Чакаме да започне да кристализира сместа и снимаме, като използваме различни микроскопски техники, различно осветление, което подчертава и придава тези органични цветове. Нещата са толкова органични, че често ни питат дали не са генерирани изкуствено", разказват Андрей и Венелина.

Микровселените на Венелина Савчева и Андрей Катански разкриват невидимите кодове и връзки на материята. Когато работят, двамата не знаят какво точно ще се получи.

"Това е изненадващият елемент, дори една и съща проба всеки път изглежда по различен начин. Това е много вдъхновяващо, много интересно."

"Повечето малки неща са прозрачни и за да видиш тяхната структура, форма, използваш методи, които да ги оцветят или да придадат релефност, да ги накарат да светят самите те", разкрива Андрей. За него сярата и кофеинът са много интересни.

"Да ги разтапям и в момента, в който изстиват, те започват да кристализират. Това става доста бързо – в рамките на 1-2 секунди кристализира цялата проба. Трудно е да се заснеме самото кристализиране. Уцелваме такива моменти. Всеки път се получават различни структури."

Отвъд космическата визия на боите за яйца двамата микронавти обичат да наблюдават истинския Космос с телескоп, но признават, че са далече от астрофотографията, която е "съвсем друга територия". Не крият обаче амбициите си да насочат поглед и микроскоп към водния свят, вече са се взирали в структурата на сълзата и са открили разлика в структурите в зависимост от преживяваните емоции.

"Много често структурите, които откриваме под микроскоп, ги виждаме и в Космоса и обратното – има патерни (матрици, модели – бел. ред.), които се повтарят. Това е удивително – как най-малките градивни елементи на по-големите структури, на още по-големите се повтарят, тези форми", споделят своето изумление Андрей и Венелина. 

"За първи път като гледах микроорганизми, които се намират във всеки дом, в канала в банята, невероятно е усещането. Бактериите са много по-малки. Открихме тези симпатични обекти в канала на нашата баня. Много са интересни като анатомия, като движения – как в една капчица, мъничка, микроскопска виждаш толкова малки същества, които се движат по различен начин."

Науката може да бъде много вдъхновяваща, а визуалният материал оставя трайна следа, убедена е Венелина Савчева.

Връзката с науката всъщност са научните методи на визуализация, казва Андрей Катански.

"Естетиката, красотата – това е водещият елемент на този етап при нас."

Друга насока на микровселенските им творчески търсения е визуализирането на музика.

"Отворихме друг портал и поглед на бъдещите ни проекти", описва процеса Венелина.

"Опитвам се да усещам музиката и да търся аналог, визуален", допълва Андрей.

"За момента го правим за удоволствие, да задоволим нашата потребност да създаваме нещо красиво. Не сме търсили начини да се позиционираме в такива посоки. Изкуствата ни привличат, музиката за мен е много силно изкуство от гледна точка на това, че е абстрактна."

Чуйте целия разговор от предаването "Изотопия" в звуковия файл. 

Снимки в публикацията: Венелина Савчева и Андрей Катански

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Музей на невинността в Истанбул, намиращ се в истанбулския квартал Бейоглу

„Няма минута, в която да не мисля за нея“: Музей на невинността в Истанбул

Когато написаните думи оживяват в реални предмети от ежедневието… Добре дошли в Музея на невинността в Истанбул . Мястото разказва историята от едноименния роман на носителя на Нобел за литература Орхан Памук. Още с прекрачването на прага на боядисана в бордо къща в истанбулския квартал Бейоглу, посетителите попадат в света..

публикувано на 04.10.24 в 16:50
Цветана и Николай Милчеви

Цветана и Николай Милчеви: Учителството е изпитание!

"Да си учител е голямо изпитание и голяма мъка!“ – това каза в ефира на "Нощен Хоризонт" учителят, поет и писател Николай Милчев. "Това, което много ми тежеше в училище е формалността", заяви от своя страна Цветана Милчева. Двамата са пенсионирани учители по български език и литература. Николай Милчев е още поет и писател. "Не са много годините,..

публикувано на 04.10.24 в 14:18

Държавният архив дигитализира записи на Ванга от 60-те и 70-те

Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ. Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27