Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Отново да тръгна по същите места, със същия въпрос, не мисля, че ще получа различен отговор"

Адела Пеева за 20-годишнината на филма "Чия е тази песен?": Все едно сега е направен, всеки момент го търсят

Тази песен ни обединява, но ние просто не искаме да признаем това, казва режисьорката на документалния филм

Адела Пеева
Снимка: БГНЕС

20-годишнината от създаването на филма "Чия е тази песен?" ще бъде отбелязана с прожекцията му в неделя, 23 април, неделя, от 18.00 часа в Дома на киното. Всеки зрител на прожекцията ще получи подарък – DVD с филма.

"Ние всички продължаваме да мислим, че е нашата (песен). Ако нещо се беше променило в контекста и отношенията на балканските страни, филмът нямаше да бъде толкова актуален, нямаше да му честваме 20 години. Аз се радвам, че този филм 20 години се гледа и се търси из целия свят, но страшно съжалявам, че все още е актуален. Нещата не са се променили. Отново да тръгна по същите места, със същия въпрос, не мисля, че ще получа различен отговор", коментира пред БНР сценаристът и режисьор Адела Пеева, автор на "Чия е тази песен?"

Тя е издирвала корените на песента, обикаляйки почти всички балкански страни.

"Ние имаме общ манталитет, идентитет. Това, което искам да кажа не е, че сме разделени, а че тази песен ни обединява, но ние просто не искаме да признаем това, не знам защо. Не може всички да пеем една песен и това да не ни обедини. Ние имаме нещо общо!"

В предаването "Хоризонт до обед" режисьорката разказа, че е чула изпълнение на песента дори на китайски език. Песента е популярна в нашия регион, но стига до Китай, до Ливан, уточни Пеева. По думите ѝ това била и една от най-популярните любовни песни в Западен Бенгал, Индия.

"Песента показва колко сме глобални всички."

Когато филмът е евъргрийн, това е личен успех за твореца, смята Адела Пеева.

"И сега, след 20 години, аз не го вадя прашасал от раклата, да го "изтупам" и да го покажа. Той просто е все едно сега направен, всеки момент го търсят отнякъде. Сега пак трябва да го изпращаме в Черна гора например."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Празника на реколтата и сетивата в село Горна Бела речка

Празник на реколтата и сетивата в село Горна Бела речка

Задуха вятър, заваля дъжд и стана студено. Есента е тук и ни напомня за себе си с промяната във времето, с падането на листата, с есенните плодове и зеленчуци. Цветно, красиво и уютно. Поемаме в посока Северозападна България. Пътят до там е час и четиресет минути от столицата и само на половин час от Монтана и Враца.  Поканени сме на Празника на..

публикувано на 06.10.24 в 17:22

Къде бабите учат внуците на плетки, а те тях на социални мрежи?

Във великотърновското село Леденик бабите започват да учат внуците на плетки, бродерия и кулинария, а децата ще въведат възрастните в света на компютрите и социалните мрежи. Опитът на зрелостта и стремежът за любопитство на младостта се събират от сдружението "Европейско развитие за село Леденик". Първите занимания са тази събота..

публикувано на 05.10.24 в 10:05

Как се прави кулинарният специалитет горнооряховско гърне по 150-годишна рецепта?

В Горна Оряховица започна първият фестивал на горнооряховското гърне . Това не е глинен съд, а ястие от телешки жили и заедно с горнооряховския суджук е сред запазените кулинарни емблеми на железничарския град.  Възстановки, дефилета с народни носии, фолклорни концерти и 100 гърнета с телешки жили, приготвени от майстор готвачи, ще има..

публикувано на 05.10.24 в 09:25
Музей на невинността в Истанбул, намиращ се в истанбулския квартал Бейоглу

„Няма минута, в която да не мисля за нея“: Музей на невинността в Истанбул

Когато написаните думи оживяват в реални предмети от ежедневието… Добре дошли в Музея на невинността в Истанбул . Мястото разказва историята от едноименния роман на носителя на Нобел за литература Орхан Памук. Още с прекрачването на прага на боядисана в бордо къща в истанбулския квартал Бейоглу, посетителите попадат в света..

публикувано на 04.10.24 в 16:50
Цветана и Николай Милчеви

Цветана и Николай Милчеви: Учителството е изпитание!

"Да си учител е голямо изпитание и голяма мъка!“ – това каза в ефира на "Нощен Хоризонт" учителят, поет и писател Николай Милчев. "Това, което много ми тежеше в училище е формалността", заяви от своя страна Цветана Милчева. Двамата са пенсионирани учители по български език и литература. Николай Милчев е още поет и писател. "Не са много годините,..

публикувано на 04.10.24 в 14:18

Държавният архив дигитализира записи на Ванга от 60-те и 70-те

Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ. Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24