Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преподаватели сигнализират за нарушения на ръководството на УНСС, студентите го защитават

Снимка: УНСС

"В УНСС се обявяват незаконни конкурси за доценти и професори, за определени хора. Заплащат се немалко пари на научни журита, които са в определени зависимости. Откриват се катедри без да има часове и студенти. Разкриват се нови специалности, които за съжаление не получиха акредитация - право да функционират и обучават студенти. Това струва на данъкоплатеца много пари".

Това заяви пред БНР д-р Мина Хубенова, бивш преподавател в УНСС. В предаването "Хоризонт до обед" тя обяви, че заедно с други преподаватели са сезирали просветното министерство за нарушенията, като в последствие конкурсите са били спрени. 

След това обаче са започнали реваншистките действия на ректора и ръководството на висшето училише, отбеляза тя, която е уволнена през май. Обвинението срещу нея е за плагиатство. Две трети от състава на научното жури, което се е подписало, не владее немски език, а твърдят, че съм преписала от немски автори, коментира д-р Мина Хубенова, която води няколко дела. 

"Със сглобени мотиви бях изхвърлена само за това, защото казвам истината".

 Тя подчерта още, че не ѝ е известно в мандатите на предишните ректори да има такава поредица от уволнения на преподаватели. 

Трябва да има проверки за това дали преподавателите взимат своите часове, защото това повишава качеството, коментира от своя страна Илиян Чабуклийски, председател на Студентски съвет при УНСС. 

"Един от механизмите за повишаване качеството на обучението е да се следи за редовното взимане на часове от страна на преподавателите. Не може студентите да заплащат семестриална такса за обучение, а преподавателите да не взимат своите часове".

Предишният председател на Съвета е получавал сигнали от студенти, че преподаватели не са присъствали на лекции, посочи той. 

За нас е важно качеството на обучението, трудово-правните спорове не са част от нашата работа, категоричен бе Илиян Чабуклийски. 

По думите му досега нямат оплаквания от студенти за оказван натиск. Той увери обаче, че ако се появят такива сигнали, ще застанат плътно зад тях и ще ги защитят.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК установи над 8600 разлики в протоколите от вота за Европейски парламент

При повторната проверка на секционните протоколи от гласуването за Европейски парламент са установени над 8600 разлики в 2237 протокола. Несъответствията са между данните от първото въвеждане в изчислителните пунктове в Районните избирателни комисии, а после и в този в ЦИК.  С решение на комисията тези разлики са отстранени, а коректните данни за..

публикувано на 13.06.24 в 00:49

На Московската борса спират да работят с щатски долари и евро

От утре на Московската борса се прекратяват всякакви търгове с щатски долари и евро заради новите американски санкции. От Централната банка на Русия съобщиха, че фирмите и гражданите ще могат да продължат да купуват и продават долари и евро чрез търговските банки.  Както и че сметките им в чуждестранна валута ще останат непокътнати. Занапред..

публикувано на 12.06.24 в 23:09
Осама Хамдан

Осама Хамдан, "Хамас": Блинкън е "част от проблема, а не от решението" във войната в Газа

Високопоставеният представител на "Хамас" Осама Хамдан отрече палестинската групировка да е представила нови идеи за подкрепяното от САЩ предложение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви по-рано днес, че тя е предложила множество промени, предаде Ройтерс. Хамдан, говорейки пред..

публикувано на 12.06.24 в 22:46
От градушката са пострадали прасковените насаждения - 12 юни 2024 г.

Буря с градушка нанесе щети в Сливенско

Буря, придружена с градушка, удари тази вечер Сливен и околните села. Градушката беше с големината от лешник до орех. По данни на Регионалната дирекция за борба с градушките най-сериозно са ударени кв. "Речица", село Мечкарево и населени места от западната част на общината. Бурята остави без електричество част от източната част на вилната  зона на..

публикувано на 12.06.24 в 22:26

Буря със силен вятър и слаба градушка премина над Ямбол

Буря със силен вятър и слаба градушка премина над Ямбол малко преди 21:00 часа. На тел 112 са подадени  над 10 сигнала за паднали дървета. Дърво е паднало на Крайречния булевард в града, а друго е нанесло щети на 2 автомобила в кв. "Хале". Няма сигнали за пострадали граждани.

публикувано на 12.06.24 в 22:09
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Среща на групата за ядрено планиране на заседанието на министрите на отбраната на НАТО

Среща на групата за ядрено планиране се предвижда на заседанието на министрите на отбраната на НАТО утре, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Съюзниците ще обсъдят продължаващата адаптация на ядрените мощности в контекста на сигурността в момента: "Това, което виждаме през последните месеци и години, е опасна ядрена реторика от..

публикувано на 12.06.24 в 22:03

Страните от Г-7 са се договорили да предоставят на Украйна 50 млрд. долара чрез използване на замразени руски активи

Лидерите на страните от Г-7 се договориха да предоставят на Украйна 50 млрд. долара чрез използване на замразени руски активи до края на годината, съобщиха от френското председателство. "Имаме споразумение", заявиха от председателството преди срещата на върха на Г-7 в Италия утре, която ще се съсредоточи върху подкрепата на борбата на Киев срещу..

публикувано на 12.06.24 в 21:57