Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България все повече се превръща в република с ротационно управление"

Проф. Пламен Киров: Автоматизъм при смяна на министър-председателите няма

Проф. Пламен Киров
Снимка: Стопкадър, bTV

"Автоматизъм при смяна на министър-председателите няма. Когато той си подаде оставката, цялото правителство е в оставка и трябва отново да се задейства конституционната процедура с връчване на проучвателен мандат. ... България все повече се превръща в република с ротационно управление. Не парламентарно, а ротационно управление, като ротацията вече е придобила ранг на конституционен принцип". 

Това заяви пред БНР проф. Пламен Киров, ръководител на Катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш конституционен съдия.

По думите му това е "класическо коалиционно обединение на първата и втората парламентарна група, което ще излъчи правителство": 

"Всякакви червени линии бяха прекрачени и имаме едно коалиционно споразумение, макар и не оформено по начина, по който се прави в други държави".

Проф. Киров подчерта, че няма никаква гаранция, че ротацията ще се случи след 9 месеца.

Според него в появата на тази коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е имало намеса на "външни фактори":

"Началниците въведоха ред и в крайна сметка ще се роди едно такова коалиционно правителство".

"Аз съм скептично настроен, че доверието към парламентарното управление ще бъде засилено в българското общество, в избирателите. По-скоро този уродлив характер, който придобива парламентарното управление в България, допълнително ще отврати българския народ към парламентарната форма на управление и ще засили тенденцията все повече хора да призовават за въвеждане на "силна ръка", коментира още конституционалистът.  

Интервюто на Петър Волгин с проф. Пламен Киров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Словашкият премиер Роберт Фицо пристига за правителственото заседание в град Хандлова

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му (Обновена)

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е в тежко състояние с опасност за живота. По-рано днес той бе прострелян прострелян в град Хандлова, на 180 км от столицата Братислава. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо "Следващите часове са решаващи", написаха от правителствената пресслужба на официалната страница на Фицо във..

обновено на 15.05.24 в 22:28

Прогноза на ЕК: 3,1 на сто е очакваната инфлация за България

3,1 на сто е очакваната инфлация за България за тази и 2,6 на сто за следващата година, сочат данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за 2024-та година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на цените на енергийните и неенергийните индустриални стоки, се казва в прогнозата...

публикувано на 15.05.24 в 13:36

Атанас Василев: Лозята в България намаляват драстично

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите . Интервенцията е с бюджет от 800 хил. лв., съобщи преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.  " Тази програма за застраховане на реколта има определен лимит. В момента се застраховат до 400 лв. насажденията ", посочи пред БНР Атанас Василев -..

публикувано на 15.05.24 в 10:19

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  От ефира на БНР председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес..

публикувано на 15.05.24 в 09:15

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт. Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост , възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа,..

публикувано на 14.05.24 в 10:59
Богомил Николов

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен , заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".  По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват : "Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате..

публикувано на 14.05.24 в 10:39