Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Благодаря на Мария, отстъпихме с голяма крачка назад

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

"Благодарение на Мария и на опита в работата в европейските институции направи едни прекрасни преговори с всички партии, особено с ИТН и ДПС. Двете партии, от двете коалиции, се сдобихме със 116 депутата. В други години са правени какви ли не политически инженерства. Благодаря на ДПС и на ИТН, че разбраха и се ангажираха с правителство, но не на всяка цена.

Още отсега мога да напиша заглавие "уйдурма", "политическо иженерство", - не е вярно! Приели сме прозрачност, чистота, публичност в работата, и не можеше да се зачене по този начин правителство, на което да се сложи грях".

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията.

"Благодаря на Мария, защото всеки един българин би мечтал веднъж да е еврокомисар. И вместо да отиде на Г-7, си подаде оставката, дойде в България и застана до нас. И изигра огромна роля в следващите ни действия с огромна евроатлантическа подкрепа".

След като разговаряхме с останалите партии, нито една от двете ни коалиции не разговаря с друга партия за 5-те липсващи депутати до 121 за подкрепа на правителство. Мария излезе от един от най-важните ресори в Европа, за да дойде тук, и ѝ казах, че няма как да се съберат повече от 116 души подкрепа. И отиде с нея при преговорите. Това е важно от гледна точка на Конституция и парламентаризъм", каза още Борисов.

"Затова в последните няколко дена проведохме активно срещи с лидерите на ПП и ДБ. С тях почнахме отзад напред - те със 64 депутати не могат да направят правителство. Ние със 116 - също. И да се приеме Бюджет, няма да има тежест, нито закони могат да бъдат приети. Дори и най-елементарното за деня - бюджета и финансовата стабилност, не можем да ги оставим така лесно на поредно служебно правителство. Решихме да чуем какво казват ПП и ДБ, разбрахме ги, че в първия мандат не могат да направят нищо, защото имат такова решение на органите си. Не че ние нямаме, но общата ни цел е България и нейната геополитическа ориентация.

Интересно, вчера не хвърляха по руското посолство боя, а но представителството на ЕК у нас. А ЕС е вкарал у нас над 85 милиарда лева, а до 2030 г. - още 50 млрд. лв., и ние я замеряме с червена боя! Както Мецола каза - ще изчистим сградата, но дали някой си дава сметка как ще балансираме парите на държавата без тези пари? Много лесно се приказва", допълни лидерът на ГЕРБ.

"Ние приехме това, което се очаква от нас - механизма за контрол на главния прокурор, предложен от Крум Зарков - нищо различно от това, което са направили останалите партии. Законът е на Крум Зарков, одобрен, прегледан от Венецианската комисия, и прочие, и ще го докараме до край. Но, всичко странно съвпада с момента да се направи правителство. Повтарям, от 2 г. се говори за съдебна реформа, но сега изведнъж нещо се променя", коментира Борисов.

И допълни, че разговорите с ПП и ДБ са продължени, като ГЕРБ са отстъпили голяма крачка назад:

"Нещо, което сме си завоювали като първа политическа сила - Мария отиде и върна мандата, като условие да започнем - както Христо Иванов каза - да не се вторачваме в кой мандат сме, кой отстъпил, и прочие - и всичко това в името на държавата и как политическата класа да направи така, че да има редовно правителство, подкрепяни от ЕС и НАТО. Трудно е, защото всеки от нас носи огромни тежести, но единственият шанс да се случи нещо в България, е да се подкрепи вторият мандат на ПП и ДБ".

"Да, принадлежеше ни да имаме свой премиер, но моето его и на Мария, по-голямо ли е от желанието ни държавата да върви напред, поне година и половина", попита Борисов.

"Има кога да се скараме пак, българите сме такива - обичаме да мразим. Това е много трудно решение за ПП, много трудно е и за нас", допълни лидерът на ГЕРБ.

"Какво ли не ми написаха - че съм предал и разтурил ГЕРБ, а в абревиатурата му седи "европейско развитие на България". И 5% да останем, ще сме истинска дясна европейска партия, която прави прави правилните неща", Борисов.

"Но ако обясним на хората, че две години хаос и разруха са видни, а ние на по 3-4 месеца правим избори? Има приказка за две козлета, дето се срещнали на мост - люшкали се, люшкали се и накрая паднали във водата. С Кирил може да не се харесваме, но това е правилния курс - да се самоконтролираме, да вървим напред, и да следваме европейския път. Имаме огромна подкрепа за днешното решение, защото то действително е отговорно в името на държавата. Нека ми говорят, че съм се навел, да говорят каквото искат - това решение е инвестиция в бъдещето на България", каза още бившият министър-председате и добави:

"Разбрали сме се за това нека да не са машини в ИК, но да работим по механизъм изборният процес да е чист. Нямаме с ПП и ДБ нито една тема, по която да се разминаваме, допълни лидерът на ГЕРБ. Може да поискаме извинение - прошка не, - защото съм сигурен, че е правилно това, което правим. Габриел е работила с 27 държави в Европа, това са различни мнения, трябва да можеш да ги събереш и отсееш. С Денков ще намерят общ език и работа, защото има 5-6 цели, които са веднага изпълними, и по които може веднага да се работи, и Европа и гражданите да си отдъхнат, че България има отговорни политици".

"Може да изчезнем, както казват моите критици, ППДБ - също, но нито те са предали някого, нито ние. Интересът на България и на хората изисква това", каза Борисов.

Той коментира и прокурорските проверки, които бяха обявени:

"Днес са ми изпратили две различни призовки, в един и същи час, но на две различни места. Ако не се явя на едното, ще ме арестуват ли, какво?".

"Първото нещо, което не трябва да приемам, е че първият мандат е просто върнат. Не, ние бяхме групата, която с разум и отговорност показахме, че интересът за България е над всяко его и желание за власт. С това отхвърлихме съмненията и поставихме основи за бъдещето. Това е резултатът - 116 гласа подкрепа, за която благодаря на ДПС и ИТН", каза от своя страна Мария Габриел.
По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С между 10 и 45% ще намалее размерът на предоставяните обезпечения на българските IATA агенции от септември

Разходите за поддържане на туристическите агенции оторизирани да издават самолетни билети в България ще намалеят с до 45% от 01 септември 2024 г. Това стана ясно по време на 23-та годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, която се проведе в Кюстендил. С между 10 и 45% ще намалее размерът на предоставяните..

публикувано на 29.06.24 в 13:43

Илияна Йотова: Ситуацията в страната е нестабилна

Ситуацията в страната е нестабилна, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.  Тя коментира политическите заявки преди връчването на първия проучвателен мандат в понеделник. "Всички чакат третия мандат и както всички чакат третия мандат, има вече партии, които определено се заявиха като желаещи да го получат и на другия ден всички останали..

публикувано на 29.06.24 в 13:33
Пожар в АЕЦ

Как Украйна може да се спаси от енергийния терор на Русия?

Поне половината от украинския капацитет за производство и пренос на електроенергия е разрушен от руски ракети и дронове, съобщават властите в Киев.  Въпреки непрекъснато увеличаващия се внос на ток, на много места в Украйна е въведен режим на потреблението. А следващият студен сезон ще е по-лош от всички досега от началото на войната...

публикувано на 29.06.24 в 13:20

ДПС - Пловдив сваля доверието си от Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС е взел решение да свали доверието си от народния представител Рамадан Аталай. Това потвърдиха от организацията за Радио Пловдив.  Причината е,че на последните избори движението привлече 6 хиляди гласа в областта при 12 хиляди на предишния вот. Аталай беше водач на пловдивската листа на ДПС в 17 МИР на изборите за 50-тото..

публикувано на 29.06.24 в 13:15

Над 85 % от пожарите се дължат на човешка грешка и умишлено запалване на стърнища

612 горски пожара са възникнали у нас през миналата година , като при тях са унищожени 7 700 хектара гора – това каза заместник министъра на земеделието Мирослав Маринов при официалното откриване на образователно-информационната кампанията на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите за опазване на..

публикувано на 29.06.24 в 13:08

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: 365 дни - 365 демографски изненади!

“Аз съм човек, който съм разведен. Ако, примерно, имам контакти с жени, това е прекрасно - да имам 365 жени различни за 365 дни. Защото в България има липса на мъже. И по някакъв начин трябва да помагам”.  Ивелин Михайлов.   *** Ивелин Велики - император на Историческия парк и обикновен член на партия “Величие”, направи дълбоко..

публикувано на 29.06.24 в 13:00

Моторист загина при катастрофа на Подбалканския път

Моторист загина, след сблъсък с лек автомобил на Подбалканския път. Инцидентът е станал близо до разклона за село Копринка. В района се образува  задръстване.

публикувано на 29.06.24 в 12:49