Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иван Иванов: В Рим Кирил и Методий са посрещнати като светци

доц.д-р Иван Иванов
Снимка: БНР


Празнуваме българската просвета, култура и славянската писменост. Кирило-Методиевския научен център при БАН организира в София Международна конференция за Кирило-Методиевото дело. На 23 май доц.д-р Иван Иванов участва в конференцията с доклад за литургичните аспекти в църковната и дипломатическата мисия на Светите братя. Той завежда катедра „Практическо богословие“ в Богословския факултет на СУ и служи на българите в Рим. Свързах се с него, за да разкаже за предстоящите чествания на Кирил и Методий в Рим:

Добро утро, доц Иванов, какви са литургичните аспекти в църковната и дипломатическата мисия на двамата братя?

доц.Иван Иванов: Мисията на Кирил и Методий в Рим е изключително важна, защото те пренасят мощите на Климент папа римски, които са намерили в Херсон и ги даряват на римската църква на папа Адриан II. Много документални извори свидетелстват, че в Рим двамата братя са посрещнати като светци. Посрещнати са по най-тържествен начин, не само като дипломати и представители на Константинопол, но и като мисионери. Те разпространили евангелското слово на всички новокръстени народи в Европа с преводите на писанието и богослужебните книги. Тези преводи били осветени на олтара на църквата "Санта Мария Маджоре", най-древната църква, посветена на Божията майка. Папа Адриан II ръкоположил Свети Методий за архиепископ на Моравия и Панония, а учениците им за презвитери. Това е изключително важно за тяхната литургична мисия. С благословението на папа Франциск, преди три години с Митрополит Антоний, Западно и Средноевропейски започнахме реставриране на богослужебният, литургичен ритуал на местата, където са служили братята Кирил и Методий. Това е прекрасна възможност за продължаване на тяхната мисия и реализиране на делото им днес. Имаме възможност да служим на централните олтари на най-големите римски базилики. Цяла архиерейска тържествена литургия служим на централният олтар в "Сан Клементе", където е гробът на Свети Кирил Философ. Служим молебен в папската катедрала "Свети Петър". Два пъти в годината служим литургия в "Санта Мария Маджоре". Благодарим на Бога, че успяхме да възстановим древното литургично последование свързано със Светите братя Кирил и Методий. Като техни изключителни наследници и продължители на тяхното дело сме длъжни да го извършваме в тези празнични дни.

Румяна Иванова: Какво конкретно ще се случи на тази седмица, по дни, часове и места?

доц. Иван Иванов: На 23 май, в българския културен институт в Рим имахме научен симпозиум, посветен на живота и делото на Светите братя. В него участваха проф. Красимир Станчев от Университета Рома Треа, проф. Мария Йовчева от катедра Библеистика на Богословския факултет на СУ и аз, като представител на катедра Практическо богословие на Богословския факултет на СУ. Почетно участие в симпозиума взеха Митрополит Антоний и ректора на Софийската духовна семинария, Браницки епископ Пахомий заедно със семинаристите, които ще изнесат кратка православна музикално-певческа програма, посветена на делото на Кирил и Методий. Кулминацията на тържествата ще бъде на 24 май в базиликата "Сан Клементе". Там в 10 ч. ще започне тържествена архиерейска света литургия, която ще бъде председателствана от Западно и Средноевропейския Митрополит Антоний в съслужение с Браницкия епископ Пахомий и свещеници от Западната епархия на Българската православна църква. Ще пее хорът на Софийската духовна семинария. След това ще се поклоним на гроба на Свети Кирил Философ.

Румяна Иванова: Как ще празнувате Спасовден, на 25 май?

доц. Иван Иванов: На Възнесение Господне, наречено от народа Спасовден, в 11 ч., ще служим в базиликата "Свети Петър", в Криптата на папите, в Параклиса на св.св. Кирил и Методий и св. Бенедикт. Вече три години правим там тържествен молебен. Тази година молебена ще бъде председателстван от Митрополит Антоний, Западно и Средноевропейски. Ще се молим, там където са мощите на Свети Петър с гости, дипломати, българи от нашата църковна общност в Рим.

Румяна Иванова: Вие ще служите там, в папската катедрала?

доц.Иван Иванов: Да, ние вече три години имаме благословение, аз правя молебен. Тази година Митрополит Антоний ще направи този молебен. Всички българи в Италия, в Рим, всички гости на нашата църковна община "Свети Сетмочисленици", да се чувстват поканени, благословени и добре дошли да отпразнуваме заедно този велик за България празник!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гръцко синьо-не съвсем пътеводител

Анита Димитрова и един не съвсем пътеводител в гръцко синьо

"Гръцко синьо-не съвсем пътеводител" на Анита Димитрова е  книга, която няма да ви убеждава да отидете на почивка в Гърция, тя ще ви отведе там.  Не е пътеводител, не е наръчник, не е пътепис, не е албум за снимки, а всичко това заедно. Но най-вече е подарък. Подарява ви го човек, който е кръстосвал Гърция по всички традиционни и недотам известни..

публикувано на 17.05.24 в 15:10
Руският президент Владимир Путин изнася реч по време на среща със студенти и преподаватели на Харбинския технологичен институт в Харбин, провинция Хъйлундзян, Китай, 17 май 2024 г.

Путин: Москва няма да позволи да ѝ поставят ултиматуми за Украйна

Русия не възнамерява да превзема украинския град Харков, заяви президентът Владимир Путин. Офанзивата на руските войски в района цели да създаде буферна зона в отговор на украинския обстрел срещу пограничната област Белгород, каза още руският президент, който завършва посещението си в Китай. Каква е визията на Си и Путин за "новата ера" на..

публикувано на 17.05.24 в 14:28

Доц. Пламен Ненов: Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент

"Основната препоръка, която правим, е да се следва регионализирана стратегия за икономическо развитие на базата на различията в местните мултипликатори в страната. Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент, когато се оценяват различни публични инвестиции, публични разходи". Това каза пред БНР доц. Пламен..

публикувано на 17.05.24 в 14:24
Гложенски манастир

Единственият път до Гложенски манастир е в лошо състояние

Слушатели на Хоризонт и управата на Гложенския манастир сигнализираха за лошото състояние на единствения път до светата обител.  Какво е състоянието на участъка от село Малък извор до манастира може да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.05.24 в 14:21
Президентът Румен Радев е на посещение в Бургас - 17 май 2024 г.

Румен Радев: Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО

Инциденти е имало през всички години, откакто я има службата. Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО. Нека всички компетентни органи да установят реалните причини и тогава ще говорим. Така президентът Румен Радев коментира тежкия инцидент с автомобил на службата за охрана на властта, станал снощи при Аксаково , при който..

публикувано на 17.05.24 в 14:16

Оставка на Александър Мумджиев от Инспектората на ВСС

Александър Мумджиев от Инспектората на Висшия съдебен съвет е подал до Народното събрание заявление за прекратяване на трудовото му правоотношение с Инспектората, съобщиха от Висшия съдебен съвет.  Мумджиев беше задържан във Враца заради непристойно поведение в хотел в града, а Районната прокуратурата в града образува досъдебно производство...

публикувано на 17.05.24 в 14:05
Снимката е илюстративна

Историческия трактат на Петър Богдан представят в президентството на 21 май

Историческият трактат, посветен на България - "За древността на бащината земя и за българските дела" на Петър Богдан - ще бъде представен в сградата на Президентството на 21 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Трудът, написан на латински език, е завършен 1667 година и е един от най-ценните български писмени паметници. Архиепископ..

публикувано на 17.05.24 в 13:57