Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 21 ноември Детският хор на БНР и музикалния състав на 75-то училище да излязат на една сцена с общ концерт

Маестра Венеция Караманова: Песента сближава, защото идва от сърцето

Яков Джераси за Детския хор на БНР: Вие сте най-добрият продукт, който страната създаде!

„Песента сближава, защото идва от сърцето“ - това са думи на главния диригент на Детския хор на Българското национално радио - маестра Венеция Караманова, която бе домакин на децата от музикалния състав на 75 училище в квартал „Факултета“.

Това е съвместен проект за културно сближаване на различни етноси, който започна миналата година.

На 21 ноември, когато е празника на християнското семейство, се очаква Детският хор на БНР и музикалният състав на 75-то училище да излязат на една сцена и да направят общ концерт. Втората среща показа, че децата от „Факултета“ са научили песни от репертоара на Детския хор на БНР, които изпяха отлично.


Диригентът маестра Венеция Караманова определи срещата като много полезна и нужна, защото живеем заедно в един свят, в един град и се срещаме. Трябва да се уважаваме такива, каквито сме.

"Талантът е един и същ. Трябва да има място, където да се развие."

Проектът за културно сближаване на различни етноси се осъществява с помощта на международната фондация "България". Нейн председател е Яков Джераси.

Той познава работата на детския хор от дълги години.

"Вие сте най-добрият продукт, който страната създаде", с тези думи г-н Джераси се обърна към изпълнителите на Детския хор на БНР. Той благодари на маестра Караманова, че е имала куража да изпълни този проект. Според него децата от "Факултета" заслужават това внимание и този шанс - да бъде използвано изкуството като мост между децата от 75 училище и Детския хор на БНР.

В основата на проекта е и Даниела Калайджиева, която е председател на сдружението "Ангелогласно детство", в което членуват родителите на изпълнителите на Детския хор на БНР.

"Ние имаме амбиция да разширим идеята и в други градове и в други училища, просто да се върне тази традиция на хоровото пеене в училищата. Детският радиохор ще даде примера, надяваме се и други училища и от други общности да се включат и да пеем заедно."


"Има напредък, децата много упорито репетират", казва директорът на 75 училище Лава Коцева. Тя е обнадеждена, че на 21-ви ноември ще се получи прекрасно изпълнение между децата от "Факултета" и Детския хор на БНР.

Кметът на столичния район "Красна поляна" Иван Чакъров се вълнува когато слуша децата от "Факултета" да пеят "Хубава си, моя горо", "Мила Родино" и други български песни.

"Има бъдеще нашето съвместно съществуване и има резултат от нашата работа в "Красна поляна", каза кметът пред БНР.



Повече чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова иска да остане в България, а преди всяка партия се обажда на майка си

"Засега съм тук и се надявам, че ще остана. От най-ранна детска възраст съм казвала, че искам да стана световен шампион с българското знаме. Работя за това и се надявам, че няма да има пречки по пътя ми". Това заяви пред БНР шахматиската Нургюл Салимова и  призна, че е получавала покани да се състезава за друга държава. Важно е шахът да става..

публикувано на 10.05.24 в 19:45
Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска: Стремя се да има предаване на знанията между поколенията!

"Христос Воскресе! Макар че, нямам навика да казвам това, защото съм комунистическо дете, родена съм 1934 г., израснала съм в комунистически режим и нямах понятие от религиозните празници, сподели за БНР оперната прима Райна Кабаиванска, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя живее..

публикувано на 07.05.24 в 11:35

С инжекция, утеха и песнопение медицинската сестра и презвитера Калина Митева слави Бога

Калина Митева работи в Спешното отделение на Врачанската болница. Тя е хирургична медицинска сестра. От 25 години е презвитера. Тогава съпругът й Димитър е бил ръкоположен за свещеник. "Или както близките ме наричат - баба попадия". От малка е впечатлена от лекарите и медицинските сестри, които са я лекували, тъй като много е боледувала...

обновено на 05.05.24 в 17:30
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22