Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Материалът за малките матури в 4 клас за дете в норма и за дете със СОП е един и същ. Това трябва да се преосмисли, призова специалистът

Милена Паунова: Приобщаващото образование приключва още когато дете с аутизъм влезе в клас с родител

В масово училище колко деца със специални потребности се включват в едно тържество, пита логопедът

2
Снимка: БГНЕС, архив

"За мен лично вече не е кауза, а начин на живот. Да показваме, че децата, които имат нужда от по-различен поглед към тяхното развитие, са като всички останали. С тях си е приключение, затова се включихме и в приключението да направим общообразователно училище."

Това обясни в интервю за БНР Милена Паунова, магистър логопед, създател на центъра за езиково и говорно развитие "Милеа" и на частно начално училище "Милеа" и лектор на конференцията "Аутистичен спектър – съвременни диагностични и терапевтични насоки", която предстои на 9 и 10 юни в София.

След 4-годишен опит с училището Паунова смята, че приобщаващото образование е възможно, но с хора, които гледат в твоята посока.

"Единственият път, единственото лекарство, е приемане. Нищо друго. Може да се изпишат много закони, много наредби. Няма ли приемане, нищо няма да се случи. Човек трябва да има сърце за тази работа", коментира логопедът в предаването "Хоризонт до обед".

Запитана защо на национално ниво приобщаващото образование не се получава, тя изтъкна, че голям проблем е намирането на ресурсни учители, които трябва да са мотивирани.

В едно масово училище колко деца със специални потребности се включват в едно тържество, попита с пример от училищното ежедневие Паунова.  

Според нея в повечето масови училища учителите не разполагат с подкрепата от специалисти, които да са с децата ежедневно, а родителите на деца със СОП се превръщат в техни патерици, като се налага да напуснат работа, за да ги водят на училище:

"В нашето училище учебният ден е 6 часа без родител. В повечето училища в България все още дете с аутизъм в клас бива придружавано от неговия родител. Още тогава приобщаващото образование изчезва. Това дете с влизането е различно, щом е с мама или с някой близък", заяви тя.

Паунова е категорична, че образованието трябва да се приобщи към децата, а не обратното – децата към образованието.

Материалът за малките матури в 4 клас за дете в норма и за дете със СОП е един и същ, само времетраенето на изпита е различно – това трябва да се преосмисли, подчерта тя, давайки друг пример.

"За детето със специални образователни потребности, ако щете му дайте и 5 часа – пак няма да може да се справи на същия материал."

Хематолози, педиатри, имунолози, невролози ще се включат в първата по рода си международна конференция, посветена на децата с аутизъм. Тя ще се проведе в хотел "Рамада София Сити Сентър" в столицата на 9 и 10 юни под надслов "Аутистичен спектър – съвременни диагностични и терапевтични насоки".

"Трима професори ще изнесат лекции по отношение на лечението със стволови клетки. Много от семействата с деца от спектъра пътуват в чужбина, за да си осигурят такова лечение. Това е терапевтична ниша, на която медицинската общественост трябва да обърне сериозно внимание", каза за БНР д-р Димитър Колев, началник на отделение към клиника "Нервни болести" на ВМА, съпредседател на Балканската асоциация по невромодулация, биофийдбек и неврофийдбек и хоноруван преподавател по невролингвистика и приложна психофизиология към Югозападния университет "Неофит Рилски".

Българските родители търсят алтернативи в чужбина, защото много от нещата тук не се предлагат, посочи д-р Колев.

"Тези родители, в надеждата си, търсейки лечение по принципа проба - грешка, често попадат на методи със съмнителна стойност", посочи той и добави, че трябва да се създаде интердисциплинарен екип за диагностичните и терапевтични методи, касаещи аутистичния сектор.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51