Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен инспектор Боян Бартолов: Превенцията е водеща в занятията с децата

Детска полицейска академия

Детска полицейска академия
Снимка: Здравка Маслянкова

Повече от 400 деца от община Велико Търново се включват в лятната полицейска академия, която тази седмица беше открита в село Балван. С пожарникари и полицаи на учебните площадки децата ще учат през лятната ваканция правилата за пътна безопасност, как да се справят при пожари и природни бедствия, как да противодействат на наркотиците и трафика на хора.
Това е 13-ото издание на детската академия за превенция и спорт във Великотърновско.


На учебните площадки по пътна и пожарна безопасност във великотърновското село Балван започнаха практичните занятия с полицаите и пожарникарите. Децата са доволни са и очакват лятото им да бъде изпълнено със забавни игри и приключения в лятната полицейска академия:

Детска полицейска академия в Балван

„Учим се да спазваме правилата на пътя, защото, ако не ги спазваме, може да стане някоя беля. Да не употребяваме наркотици, да спазваме правилата. Може да науча нови неща, със сигурност зная основните правила, но може и още да науча. Децата се учат на законите и на правилата. Водим занятия как влияят наркотиците, защо да не ги употребяваме, последствията след наркотиците. Да знаят как се гаси пожар, да знаят как се минава през препятствия, да видят каква е полицейската работа на пътя. По-добре е да имат такива мероприятия, отколкото да правим глупости“. Това споделиха за БНР децата от академията.

Превенцията е водеща в занятията с децата, поясни за "Рано в неделя" главен инспектор Боян Бартолов, началник-сектор „Охрана на обществения ред“ в ОДМВР във Велико Търново: 

„Уплътняваме свободното врене на децата по време на лятната ваканция, да ги ангажираме с полезни за тях дейности и да получат нови знания и умения. Ние затова инвестираме точно в тези превантивни мероприятия. Реално резултатите са дългосрочни“. 

Детска полицейска академия в Балван

Имаше демонстрация на задържане на наркопласьор, опитващ се да продава на децата дрога. Малките участници в полицейската академия помагаха на пожарникарите да построят дига, с която да защитят населено място при наводнение от прелял язовир, вадиха пострадал от горяща къща.  

За заниманията с пожарникарите Пламен Иванов, началник на противопожарната служба във Велико Търново: 

„Оцеляването първо сред природата, правилата, които трябва да се спазват през летния пожароопасен сезон. Ще им покажем как се пали огън на открито, как да го наблюдават. Как са си построят заслон. Ще има практика и теория. Има ефект“. 

Детска полицейска академия в Балван

Тези занимания са полезни за децата и осмислят лятото им, коментира ирландката Елинор Адамсън, ръководител на центъра за работа с деца и младежи във великотърновското Ново село: 


„Децата имат повече свободно време през лятото и да знаят какво е опасно в живота, какво е по-добре в природата. Децата харесват, защото тези неща са различни от училище“. 

Детска полицейска академия

Смисълът от заниманията в детската академия за спорт и превенция е очевиден и през годините местната власт с полицията и пожарната непрекъснато надграждат, коментираха кметовете на Беляковец Албена Беренска и на Балван Недьо Георгиев: 

Да отделим децата от улицата и от дейности, които за много от тях може да са забавни, но като цяло са изключително неполезни – наркотици, лоша компания, секти. Има ефект, децата са ангажирани през целия ден в центровете за работа с деца и младежи по селата“, посочи Беренска.

Детска полицейска академия в Балван

„Тук децата се научават на много основни деца в живота – пътната безопасност, безопасния интернет, наркотиците, трафика на хора, пожарната безопасност, действия при бедствия и аварии, наводнения, гръмотевици, да пазят природата  и как да оцеляват сред нея“, допълни Георгиев.  

Лятната детска академия за превенция и спорт във Великотърновско ще продължи през цялата ваканция


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Илиан Господинов: Чака ни горещо лято. Валежите през юни са далеч под нормата

Към Балканите има почти постоянен поток на по-топъл въздух. Това е естествен процес. Нормално е времето да бъде относително по-топло от климатичните норми . Това обясни в интервю за БНР доц. Илиан Господинов от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). През юни миналата година температурите бяха по-скоро около нормата и..

публикувано на 13.06.24 в 09:28

Тен Хаг остава начело на Манчестър Юнайтед

Ерик тен Хаг ще остане мениджър на Манчестър Юнайтед след прегледа на представянето на клуба за сезона, съобщават британските медии. Според Би Би Си Юнайтед е разговарял с холандеца за удължаване на договора му на „Олд Трафорд“. Слабата втора кампания за Тен Хаг завърши с висока оценка, тъй като той..

публикувано на 12.06.24 в 07:40
Ивелин Михайлов и Николай Марков

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

"Има го феномена на непрестижния вот . Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов (Станислав Цанов - бел. ред.) и Киро Брейка, които няма да видите в национален..

публикувано на 10.06.24 в 12:07
Александър Маринов

Александър Маринов: Ще се появи мощна политическа сила. Ако не е президентът, ще е нещо друго

" В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото . Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР  политологът проф. Александър Маринов. Персонифицираните очаквания са насочени към президента , смята той. "В момента това..

публикувано на 10.06.24 в 09:01

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна? Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления...

публикувано на 09.06.24 в 11:46

Диагноза от Дивчовото: Политиците много подценяват народа!

На географския ръб на ЕС – в селата Лесово и Мелница от Ямболска област, настроенията са сходни. Лесово е само на няколко километра от българо-турската граница.  Някои жители там са доволни, че България е в ЕС, други не отчитат промяна. Всички обаче са обидени на политиците. В предизборната кампания виждат само "надплюване, кал". За..

публикувано на 09.06.24 в 11:24

„Криле за приземяване“ и творчеството на Диана Иванова

И в най-уредената държава да отидеш, си чужденец. Това е разбрала поетесата Диана Иванова, когато обстоятелствата я принуждават да напусне родния Сливен и да отиде в Англия при децата си.   Там работи в Медицински център, но едно редовно слушано българско предаване като "Рано в неделя" и болката към България тази година я вдъхновяват да..

публикувано на 09.06.24 в 06:00