Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Редовите служители в голяма част от ключовите администрации са с недостойни възнаграждения“

Кремена Атанасова: Служителите в държавната администрация не само не са привилегировани, те са обезправени

"Не мога да намеря причина за очернянето и демонизирането на държавните служители. На техния гръб се крепи и малкото останало от държавността"

КТ Подкрепа
Снимка: Facebook КТ Подкрепа

Служителите в държавната администрация не само не са привилегировани, те са обезправени. Това заяви пред БНР Кремена Атанасова, председател на Синдиката на административните служители „Подкрепа“.

Синдикатите настояват за повишение на заплатите на всички, които работят в публичния сектор, преди приемането на бюджета за 2023 година.

„Ние дадохме становище за Бюджет 2023 още при внасянето му от служебното правителство. В администрацията има наболели проблеми в няколко ключови структури. Направихме стачка в НОИ. За тях искаме 30% увеличение в перо „Разходи за персонал“. В статистическия институт има напрежение. Там заплатите са изключително ниски. В Комисията за защита на потребителите също имаше стачка. Там настояваме отново за 30% увеличение“.

Обръщаме специално внимание на общините, които са оставени на произвола на съдбата, посочи Атанасова.

„В някои няма увеличение години наред. Настояваме то е минимум 15%“.

В социалните услуги – домовете за възрастни хора и за хора с увреждания, както и центровете за настаняване от семеен тип – поне с 30% трябва да се увеличат стандартите, посочи тя.

За останалите ключови администрации – Агенция по вписванията, Главна инспекция по труда, Агенция „Социално подпомагане“ искаме поне 15%, както и за НЗОК, каза синдикалният лидер.

„Поддържаме исканията си, тъй като те все още не са уважени в никаква степен. Разговорите, които престоят с новото редовно правителство, ще бъдат отново в този контекст“.

Тя отбеляза, че нараства недоверието към администрацията.

„То се подклажда от политическите сили. Не мога да намеря причина за очернянето и демонизирането на държавните служители. На техния гръб се крепи и малкото останало от държавността. В обществото се налагат едни митове и легенди колко много са те, колко високи са заплатите им и колко много права имат.  Няма достъпна информация за това каква е всъщност истината. Нашата цел е да развенчаем тези митове и да възстановим доверието в държавната администрация“.

Обществото не може да направи разликата между бюджетен сектор и държавна администрация, отбеляза Атанасова и посочи, че наетите в държавната администрация са около 100 хиляди души.

„Това е проверимо в НСИ. Там не включваме лекари, учители и полиция.

Има администрации, в които средната брутна заплата е под 1000 лева. Редовите служители в голяма част от ключовите администрации са с недостойни възнаграждения“.

От синдикалната организация са изготвили документ, свързан с правата на администрацията, който е изпратен до всички заинтересовани страни, каза още Атанасова.

„В него се предлагат конкретни законодателни промени. Правят се и препоръки как да се повиши доверието в администрацията. Връщането на клас „прослужено време“, който беше отнет от всички служители в администрацията през 2012 година, е на първо място. Има проблеми с представителното облекло

Тя заяви също, че работещите в администрацията искат сами да внасят своите осигуровки, защото в момента  са ощетени.

„Имаме огромен проблем с договарянето в държавната администрация. Сключването на колективни трудови договори там е невъзможно“.

Цялото интервю на Мария Костова с Кремена Атанасова може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Белодробна болница в Троян

Белодробната болница в Троян обяви месец на сънната апнея

Белодробната болница в Троян обяви месец на сънната апнея, като до края на юни предлага безплатни диагностични прегледи за това заболяване от което страда всеки пети мъж в България според статистиката. На пациентите със съмнения за сънна апнея ще бъде направен алгоритъм за диагностика и ако се налага, пациентът може да бъде хоспитализиран за..

публикувано на 03.06.24 в 08:13
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

Среща на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването

Служебният здравен министър Галя Кондева събира днес Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването. На заседанието се очаква да бъде обсъдено сключването на нов колективен трудов договор. От Национален синдикат "Защита" обаче, настояват за незабавна оставка на министър Кондева и нейния екип. Според тях това е..

публикувано на 03.06.24 в 08:11
Обвиняемият Георги Георгиев.

В Пловдив продължава делото за насилието над Дебора Михайлова

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора. Процесът започна в петък, когато показания в съдебната зала даде и самата Дебора. Освен днешното, предстоят още две заседания, на които ще бъдат изслушани вещите лица, изготвили експертизите...

публикувано на 03.06.24 в 08:06
В Хайделберг р. Некар излезе от коритото си.

Хиляди евакуирани заради наводненията в Южна Германия

Хиляди хора бяха евакуирани през уикенда, а един спасител загина при тежките наводнения в Южна Германия, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Около 3000 души са евакуирани в Бавария, каза говорител на вътрешното министерство на провинцията. Около 20 000 спасители работят в Бавария и в съседната провинция Баден-Вюртемберг заради наводненията,..

публикувано на 03.06.24 в 08:01
Александър Вучич

Победа за управляващите на местните избори в Белград

Управляващата партия в Сърбия отбеляза победа на местните избори в Белград. Според неофициалните резултати на една от социологическите агенции, коалицията, водена от Сръбската прогресивна партия, печели близо 53% от гласовете в столицата. Движението "Тръгни, промени", начело със Саво Манойлович, е на второ място със 17,2 на сто подкрепа...

публикувано на 03.06.24 в 07:54

Оранжев код за дъжд в четири области

За днес, 3 юни, е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обявен за областите Видин, София - област, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. Днес се очакват интензивни валежи в почти цяла..

публикувано на 03.06.24 в 07:37

В столицата се провежда форум "Медицинския туризъм - Възможни решения в България"

Форум "Медицинския туризъм - Възможни решения в България” ще се състои в Астория Гранд Хотел в столицата. Събитието цели да покаже на пациентите и обществото, че в България се прилагат най-добрите практики в съвременната медицина и че често решенията са налице тук, а не в чужбина. Форумът събира водещи експерти от здравния сектор и ще се..

публикувано на 03.06.24 в 07:36