Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По стъпките на Йоан Кръстител и посвещаването на Исус от Назарет

2
Светите земи
Снимка: Феня и Искра Декало

Някои наричат Еньовден летния Йорданов ден, защото е рождения ден на Йоан Кръстител.
Третият по святост християнски обект по Светите земи, след катедралата на Божи гроб и пещерата под катедралата във Витлеем е мястото където се смята, че Йоан Кръстител, който по това време е от сектата на есеите, е посветил в тайнството на своето учение Исус от Назарет като го е потопил в свещените води на реката Йордан.

Два обекта от израелска страна има на това място. На единия от ранна утрин до късно вечер се стичат туристи от цял свят, а вторият е отворен за широката публика само 4 дни в годината. Войници разминираха пространството край изоставените манастири. Веднъж годишно оттам преминават огромни потоци от любопитни. Край обичайното мястото за потвърждаване на кръщение са срещаме с д-р Ривка Нир, автор на книга за Йоан Кръстител и реката Йордан.

"За мен първият християнин е Йоан Кръстител, но неговите кости остават на територията на днешна Йордания, където са и останките на двореца на Саломе. Ученикът му Исус( Йеушуа на ивр) проповядва из цяла Юдея идеите на учителя си. На това място, което е свещено за евреите след 40 години скитане из пустинята, те пресекли реката Йордан и влезли в Обетованата земя, обещана им от Бога. Тук е станало пречистването на Исус пред изключителната мисия.

река ЙорданЗатова и от двете страни - йорданска и израелска, се стичат през цялата година поклонници. Част от тях са представители на цели християнски общини по света и пристигат заедно със свещениците си за повторно кръщение на метри от мястото ,където реката се влива в Мъртво море. Между поклонниците от двата бряга на реката има само едно тънко въженце, което е държавната граница. През него те могат да си подадат ръце. Никой не са къпе в реката по бански. Обикновено за няколко долара се купуват бели кошули и облечени в тях поклониците се потапят в свещените води. След това дрехата от кръщението не са пере, а се скътва в раклите и в нея човекът, станал хаджия, се облича при погребението си. Ритуалът се съпровожда с молитви и проповед. Обикновено поклонниците пълнят шишета с вода от свещената река, от която, при тежки или важни събития в живота си, поръсват с по няколко капки за късмет и сила, ракааз за "Рано в неделя" д-р Ривка Нир.

Само на няколко метра има тежка желязна врата, която обикновено е затворена, но за 4 дни, веднъж годишно, я отключват за всички, които искат да минат по пътя. Той пресича долината на манастирите. Тъй като реката на това място е много плитка, веднага след шестдневната война, през нея са преминавали много терористи, избили стотици мирни жители на случаен принцип. Израелската армия е минирала полето наоколо. Принудили са да затворят и четирите манастира, построени в района и руската капела. Явно решението за крайните мерки е било взето след пореден масов атентат в Йерусалим, който е на петдесетина километра, защото монасите не са успели да разчистят обителите си. Останали са вестници от 1968 г, манастирската посуда и дори лични вещи на монасите. За мястото разказва екскурзоводката Хана Роз:

"В чисто исторически план повечето от главните библейски подбудители за действията свързани със светите земи, умират преди да преминат свещената река Йордан. Моисей е успял да види от един хълм в сегашна Йордания, Обетованата земя, но Бог не му е разрешил да влезе заедно с народа си в нея. Това е наказание, че е не е повярвал, че сред пустинята ще рукне извор от една скала и вместо веднъж е чукнал два пъти по камъка. Над брега на Мъртво море, в Йордания е палата на Ирод, където доведената му дъщеря Саломе е танцувала с главата на Йоан Кръстител. На йорданския бряг свети Илия е пуснал огнената си дреха и е изпратил пророка Елисей на мисия в Светите земи.

Светите земи

Изброявам тези библейски герои, защото полуразрушените манастири носят техни имена. Въпреки ,че е минало повече от половин век от напускането му, фреските по стените на румънският православен манастир пазят свежестта си. Имал е и поклонничестки дом. Там са отсядали богомолци, дошли пеша от Йерусалим или Витлеем, за да бъдат кръстени на свещеното място на реката Йордан. Обикновено, докато почивали там няколко дни, те са помагали в грижите за градините- зеленчукова, овощна и с цветя.

Най-голям е етиопският манастир. Пари за разширяването му е дал монарха Хейле Саласие, който и имал слабост към Светите земи и на два пъти (през своето царуване) ги и посетил. В манастира е имало специално крило за височайши гости. В него са запазени най-много вещи, свързани с манастирския живот, включително библии и теологични книги. Най-малък и семпъл е - коптският. Той също е приемал поклонници, но те са спели на земята, загърнати в собствените си покривала. В пустинята вечер става много хладно, а това е място ,където Юдейската пустиня се спуска към Мъртво море . Всичко е крайно аскетично. Сирийският манастир е сред най-слабо запазените. Знае се, че в него, често, са се криели терористите, пресекли граничната река Йордан.

По принцип, земята близко до реката противно на логиката, не е особено плодородна. Недалеч – на около десетина километра е свещения град Йерихон, който е сред плодородно поле, поливано с вода от Йордан. Там има няколко действащи манастира. Други са съществували през вековете, включително има остатъци от скална обител, в която (спорен Новия завет) дяволът се е опитал да съблазни Христос, преди той да отиде в Йерусалим.

Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Радиоактивните глигани на Европа

Обичате ли глиганско като Обеликс? Може би като на пълничкия галски воин, който никак не се радва да му казват, че е пълничък, печеното диво прасе ви се услажда, но внимавайте: от три десетилетия глиганите в Европа са твърде радиоактивни . Предупреждението в "Изотопия" отправи Георг Щайнхаузер, професор по радиохимия и физична..

публикувано на 30.05.24 в 10:18
Дария (10 клас), София и Катя  (5 клас) и Елена Волкова от Украинския образователен център и

Да завършваш учебната година в изгнание: как приключва годината за учениците в Украинския образователен център в София

Украинският образователен център в София се готви за приключване на учебната година. Като за украинци, напуснали държавата си, за нас е гордост, че нашите деца успяха да завършат учебната година, да съхранят своята идентичност, език, култура и вяра, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Елена Волкова, юрист и мениджър комуникации в..

публикувано на 29.05.24 в 10:54
Нощ на звездите

Броени дни преди "Нощ на звездите" - среща с трима от финалистите

Остават броени дни до 13-ото издание на "Нощ на звездите" . Спектакълът ще бъде на 1 юни. Фондация "Енчо Керязов" ще отличи талантливи деца в областта на спорта, образованието, изкуствата и иновациите. Над 1000 са били кандидатурите за тазгодишния конкурс. Предаването "Хоризонт до обед" покани трима финалисти в категория "Образование"...

публикувано на 28.05.24 в 11:00

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, вече може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН. Това е едно от културните събития на седмицата, защото ръкописът на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, който е написан близо 100 години преди Паисиевата история, вече..

публикувано на 26.05.24 в 07:00

Врачанските зрелостници са посланици на града у нас и в чужбина

За пореден път Враца изпрати стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. Както във всеки по-малък град, така и във Враца, зрелостниците завършват..

обновено на 26.05.24 в 06:24
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

обновено на 26.05.24 в 05:35

Морските таралежи мистериозно изчезват в Ейлат

Една от най-желаните атракции на най-представителния морски курорт на Израел - Ейлат е разходка на катер с прозрачно дъно. Без да е водолаз или гмуркам, човек може да разглежда обитателите на морето. Но доскоро красивите коралови рифове изглаждаха нерадостно.  Защо е така разказва Д-р Омри Бронщайн от Училището по зоология и Музея по естествена..

публикувано на 26.05.24 в 05:10