Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима загинали при руска ракетна атака срещу украинския град Лвов

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четирима души загинаха и повече от 30 бяха ранени при руско ракетно нападение в Лвов, в западната част на Украйна.
Загиналите са се намирали в апартамент в жилищен блок, засегнат от пряко ракетно попадение. Нанесени са щети и на обществени сгради и са повредени около 50 автомобила. Разрушена е електрическа подстанция, като без ток са останали около 150 домакинства. Кметът Андрий Садовий се обърна към жителите, като посочи, че това е най-голямата атака срещу гражданска инфраструктура в Лвов от началото на руската инвазия в Украйна
От 10 изстреляни ракети "Калибър", три са попаднали в града, а останалите са били обезвредени от противовъздушната отбрана. Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат обясни, че първоначално ракетите са били насочени към Киев, но последвала рязка промяна на траекторията им на запад. 
Украинският президент Володимир Зеленски обеща „осезаем отговор“ на руския ракетен удар, като публикува видео за нанесените щети на сградата. 

По-рано украинският президентски съветник Андрий Ермак съобщи, че един човек е загинал, а шестима други са ранени при руски удар по жилищни сгради в Белозьорка в Херсонска област.

В Макеевка, в Донецка област, след силен взрив избухна пожар в петролна база. От украинската армия заявиха, че е бил унищожен склад с руски боеприпаси в града.

Продължават боевете около Бахмут, както и в района на Лиман.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред Си Ен Ен, че е искал контранастъплението на украинските въоръжени сили да започне по-рано, като поясни, че със забавянето е била дадена възможност на руските сили да поставят повече мини и да укрепят по-добре защитните си линии.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Опустошения в Дахие - контролирано от

"Хизбула" е извършила поне 11 нападения срещу израелски военни обекти, всички с ракети

Израелските военни съобщиха, че днес "Хизбула" е изстреляла десетки ракети и няколко дрона към Северен Израел, а един от безпилотните самолети е бил насочен към ваканционната къща на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Атаката стана в момент, когато здравни служители в Ивицата Газа съобщиха, че израелските удари са убили най-малко 11 души в..

публикувано на 19.10.24 в 17:27

Откриха паметник на св. Иван Рилски в родното му село Скрино

Паметна композиция на св. Иван Рилски беше открита в родното му село Скрино, община Бобошево. Това стана на Отчов ден, почитан и като Деня и празника на светеца.  Дойдоха десетки миряни и туристи от района, много гости. В селото вървеше и празник с курбан за здраве. Композицията - над 2 метра, с автор проф. Емил Попов, символизира..

публикувано на 19.10.24 в 17:25

Болницата в Горна Оряховица посрещна патронния си празник с две обновени отделения

Общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица посрещна патронния си празник с обновени очно и ушно отделения.  В ремонтите от бюджета си лечебното заведение реинвестирало 126 000 лева.  Единственото ушно отделение във Великотърновска област е в горнооряховската болница, която е второто по големина в страната общинско лечебно заведение. В..

публикувано на 19.10.24 в 17:02

РИК - Благоевград: Близо 40 на сто достигнаха смените в състава на секционни комисии

Близо 40 процента достигнаха смените в състава на секционни комисии до този момент, съобщават от Районната избирателна комисия в Благоевград. В момента се извършват обученията на членовете на СИК.  Над 2500 са смените в състава на СИК, поискани от политическите партии до сега. Процесът продължава и в момента, призна председателят на..

публикувано на 19.10.24 в 16:49

Днес вносът на ток от Румъния е между 400 и 600 мегавата, а износът към останалите ни съседни страни - 1000 - 1300 мегавата

България днес е изнасяла над два пъти повече ток, отколкото е внасяла, въпреки спирането на хилядамегаватовия шести блок на АЕЦ Козлодуй за планов годишен ремонт, сочат данните на Електроенергийния системен оператор. Тази сутрин реакторът бе спрян планово и се предвижда да не работи до края на ноември. През това време ще бъдат изпълнени..

публикувано на 19.10.24 в 16:47

Арестувани фенове преди вечното дерби в София

Полицията обяви, че арестуваните преди днешния футболен мач "Левски" - ЦСКА са четирима.  Четиримата са задържани на входа на националния стадион "Васил Левски". Двама от тях са били задържани с наркотични вещества, а останалите са опитвали да внесат незаконно пиротехнически средства. Полицията предотврати и сблъсък между фенове на Левски и ЦСКА в..

публикувано на 19.10.24 в 15:53

Недостиг на работна ръка във Велико Търново

Бизнесът във Велико Търново изпитва сериозен недостиг на кадри. Проблемът се задълбочава за преработвателната промишленост и една от причините е ниската безработица.  115 са свободните работни места в община Велико Търново и всяка четвърта позиция се осигурява от преработващата промишленост. Няма кадри с техническо образование, коментира Даниела..

публикувано на 19.10.24 в 15:51