Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лято в люлката на природата" в Природонаучният музей в с. Черни Осъм

Природонаучният музей в село Черни Осъм
Снимка: БГНЕС

Природонаучният музей в троянското село Черни Осъм организира поредица от интересни събития този месец, както за деца, така и за по-възрастните си посетители. 

Първата от  тези инициативи е  „Лято в люлката на природата“.

Снимката е илюстративна

Природонаучният музей в троянското село Черни Осъм организира поредица от интересни събития този месец, както за деца, така и за по-възрастните си посетители. 

Първата от  тези инициативи е  „Лято в люлката на природата“.

"Имаме над 700 екземпляра. Колекцията ни от пеперуди е най-впечатляваща - там има над 9000 пеперуди и насекоми", каза за "Закуска на тревата" Йорданка Якимова, експерт Маркетинг и реклама в музея.

"Най-интригуващите екземпляри в музея са бялата мечка и ягуара, мечокът Живко. Имаме и инициативи, насочени към деца и възрастни като лятно кино под звездите, художествен пленер - Любим герой, ще рисуваме върху стъкло, а вечерта ще има музикална вечер, ще имаме сбирка за ядливите растения, разказа още Якимова.

На 9 юли ще имаме експедиция в района по маркирана еко-пътека с наш водач, ще наблюдаваме птиците, които са от този регион.

Това са събития, безплатни за хората, а финансирането от община Троян по културен календар, каза още Якимова.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложба на живи гигантски африкански охлюви - село Черни Осъм

Изложба на живи гигантски африкански охлюви в с. Черни Осъм

В Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм днес се откри изложба на живи гигантски африкански охлюви.  Те са лична колекция на биолога Ростислав Траянов. Той разказа за  екзотичните екземпляри, за отглеждането им и затова как са се озовали в България: "Показваме около 20 вида от тези гигантски охлюви, основно с африкански видове, като..

публикувано на 10.09.24 в 10:40

"Грийнпийс"-България набира доброволци заради предизвикателствата на климата

"Грийнпийс"-България и Националната асоциация на доброволците в България организират отворена среща на тема: "Какво е да си доброволец по време на климатична криза".  Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията . Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 18:57

От "Деня на Земята" искат повече регулации за пластмасата, на която са изложени домашните любимци

Проблемът със замърсяването с пластмаса не е свързан само с околната среда, а и със здравето на хората и животните, сочат все повече изследвания. Микропластмаса е открита в различни човешки органи, включително в мозъка . Рисковете за здравето на хората заради микропластмасата, т.е. частици по-малки от 5 милиметра в диаметър, все още не са..

публикувано на 04.09.24 в 20:19

Васил Терзиев: Под 10% ще бъде депонирането на отпадъци в Столичното предприятие за преработка

Под 10 процента ще бъде депонирането на отпадъци в Столичното предприятие за преработка, а 90 процента ще бъдат преработвани. Това ще стане с новите договори за оползотворяване на твърдото RDF гориво, което се получава от отпадъка, каза кметът на София Васил Терзиев: "Когато споделихме за нашите планове за това да свалим депонирането от 90..

публикувано на 03.09.24 в 15:43

По планинските пътеки и туристически забележителности на Априлци

"Пътувай с " Хоризонт" този ни отвежда този път до град Априлци и по пътеките на Троянския Балкан .  На гости в новата конна база в град Априлци , която предлага и туристически атракции. Симона и Стефан стопанисват базата . Те и отглеждат коне, и предлагат туристическа услуга.  Те вземат базата под наем малко случайно, но вече имат 6 лични..

публикувано на 27.08.24 в 14:21
Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе

Боран Хаджиев и Екатерина Дафовска за Чепеларе: Достъпен спорт и природни дадености

На територията на община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от периода около V-I век преди новата ера . Те са били използвани до падането на Родопите под османска власт. Има 8 църкви, 72 параклиса и 2 джамии. В 7 читалища самодейци пазят местни традиции и обичаи. На 15 ти септември Чепеларе отбелязва 60 години от създаването на..

публикувано на 19.08.24 в 11:30

Пампорово - климатолечебен курорт за възстановяване на имунната система

Какви са възможностите за активна почивка, за преходи и преживявания в Пампорово и околностите ? С какво този летен сезон е по-различен от предходния? Какво предприема курорта, за да бъде посещаван целогодишно , оживлението в него да не спира? Но не само това, като негови гости да можем да се възползваме от природните дадености, за да се..

публикувано на 18.08.24 в 16:38