Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оксана Яблонская: С музика трябва да се занимават тези, които не могат без нея

Снимка: Vimeo/ The Hotchkiss School

"С музика трябва да се занимават тези, които не могат да живеят без нея. Ако тя не е в главата ти ден и нощ, тогава няма нужда да се захващаш с нея. Можеш да избереш нещо друго. Главното трябва да бъде талантът и любовта към музиката. Защото без талант - любовта не е достатъчна. И педагогът също е много важен. Той ще разпознае таланта"

Това каза пред БНР пианистката Оксана Яблонская. Личност, която свързваме с три култури. Блестяща възпитаничка на Московската консерватория през 60-е години на миналия век, тя драматично напуска бившия Съветски съюз и емигрира в САЩ, а сега живее и преподава в Израел.

В живописното село Ковачевица в Родопите Яблонская провежда второто издание на международния майсторски клас за пианисти.

За голямата пианистка този, наречен от нея, "Пиано институт Оксана Яблонская" в Ковачевица, е ново начинание. Не като идея, а като място, на което да се провеждат майсторските класове и концертите.

"Започнахме миналата година, но това беше толкова успешно, дойдоха хора от всякъде по света – от Америка, от Китай, от Италия. На всички много им хареса в България. И Ковачевица – това красиво историческо място очарова всички. Желанието ни беше това да се повтори през тази година. Надявам се да стане ежегодно. За майсторските класове сега пристигнаха повече ученици – отново от Америка, Китай и Италия, но и от Корея, и от Испания. Някои идват сами, а други – с педагозите си".

Подобни седмици пианистката провежда в Израел, на Червено море, в Латвия и в Испания. През тази година ще има още в Италия и в Лос Анжелис. Навсякъде минават с успех.

Ковачевица не е единствената ѝ среща с България. Миналата година е имала клавирен рецитал в София, свирила е и на фестивала "Катя Попова" в Плевен, в Пловдив.

"Българите са гостоприемни и много обичат музиката. Жалко, че напускат страната си – отиват да живеят в Америка, във Франция, къде ли не. А аз съм тук само от няколко дни и вече се чувствам много добре – с планината, със селището, с тази невероятна атмосфера".

"Много интересно стана. Аз живях 40 години, първо, в САЩ, а после в Швейцария, в Лугано, в Испания и в Италия, но моя позната ми каза, че сестра ѝ си е купила имот в България. Разгледахме и ние, и си купихме къща - в Лещен. А Лещен е на 5 минути от Ковачевица. Като дойдохме за първи път тук, много ни хареса, срещнахме се с кмета на Ковачевица, заговорихме се колко хубаво би било да направим фестивал. Всички бяха много ентусиазирани и подготвихме всичко само за един месец. Сега го правим за втори път – сами, без никаква подкрепа. Надяваме се да получим, и тогава бихме могли да направим и оркестър тук, майсторски класове и за други инструменти, да го разширим".

Животът на Оксана Яблонская напомня роман. Кариерата ѝ започва многообещаващо в Москва, когато тя учи в прочутата консерватория "П. И. Чайковски" в класа на голяма личност – пианистката Татяна Николаева. През 60-те години на миналия век Яблонская печели награди от престижни международни конкурси – "Маргарита Лонг – Жак Тибо" в Париж, Клавирния конкурс в Рио де Жанейро и конкурса "Бетовен" във Виена. Започва преподавателска работа в Консерваторията в Москва, получава статут на "солист на Московската филхармония". Всичко върви добре, ако изключим факта, че властите отказват на Яблонская разрешение да пътува за концерти в Западна Европа, за които получава покани. С много усилия тя успява да напусне Съветския съюз. Първоначално прави опити да замине за в Израел, но стига в Ню Йорк. Концертира, преподава в изключително реномираното училище "Джулиард" в Ню Йорк в продължение на 25 години, а след това се премества в Израел, където от 2016 г. преподава в Консерваторията на Тел Авив.  

"Емигрирах преди 45 години. Исках да замина, защото исках моят син да има свободен живот. А не като при мен – някой да му казва какво да прави. Аз имах награди от международни конкурси и покани за концерти, които дойдоха от тях, но не успях да се върна в тези градове. Всичко това беше свързано с политиката. Но аз съм и еврейка, а в онзи период имаше много силен антисемитизъм в Русия. Трябва да кажа, че сега дойдохме в България, защото знаем, че по време на войната нито един евреин тук не е загинал. Това също много ни приобщи. Властите ми отказаха разрешение на напусна Русия. Уволниха ме от Московската консерватория, бях безработна, после успях да напусна. Всичко това съм описала в книга".

Книгата се казва "Малки ръце", историята на нейния живот.

"Заглавието идва от това, че ръцете ми са малки. Но всичко това е минало. Мисля, че трябва да се забрави".

Как успява да замине?

"75 човека, много известни, включително Ели Визел, Ленард Бърнстейн, филмови звезди, подписаха петиция, че трябва да ми дадат свободата. Сестра ми написа тази молба. Пристигна един американски конгресмен в Москва и даде на властите тази петиция. Така ми разрешиха да напусна. Просто те искаха да ме сплашат, а така и другите хора, за да не заминават. Да не искат да преминат през този кошмар. В това време майка ми почина. Повече не можехме да се върнем в Русия. Това беше времето на Брежнев. Кремирахме тялото на майка ми и положихме праха ѝ в Америка. Занимавала съм се с музика през целия си живот. Получих и Гран При за моя компактдиск, връчиха ми и медала "Айнщайн" за високи постижения в изкуството. И продължавам да изнасям концерти, макар че на 6 декември ще навърша 85 години. Свиря често с моя син – изключителен музикант - виолончелист и диригент. Неговата съпруга е цигуларка, така че можем да разширим занятията тук".

В Ковачевица Оксана Яблонская е предвидила свое участие в клавирно дуо – на четири ръце, със своя възпитаничка.  

"Бих искала да пожелая по-голяма част от българския народ да се занимава с музика, защото вие винаги сте имали много добри музиканти – не само певци с прекрасни гласове. Но и пианисти, и щрайхисти. Софийската консерватория винаги е била знаменита – и в София, и в Пловдив винаги е имало много добри музиканти. И българите обичат музиката". 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10
Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ

Ясен Цветков: Имаме огромна нужда от промяна, от реформа, от подобряване на сектора за реакции при кризи

Представете си стихията на природните бедствия – земетресения, наводнения, пожари... Представете си хаоса и отчаянието, когато светът около нас се руши. В тези мрачни часове, когато надеждата изглежда като далечен мираж, се появяват те - смелите доброволци със своята решителност и човечност.  Те са там, където най-много са нужни, готови..

публикувано на 19.06.24 в 09:26
Ирен Кривошиева

Ирен Кривошиева: Мястото на паметник на Стефан Данаилов е в градинката пред Народния театър "Иван Вазов"

"След кончината на Стефан Данаилов, който е баща на моя син, имах едни личен момент, в който исках да направя нещо, но извън този личен момент, идеята ми да има паметник на Стефан е свързана с това, че в неговата фигура ние можем да намерим палитра от изкуство, политика, десетки роли в киното и в театъра , той беше част от Народното събрание,..

публикувано на 18.06.24 в 10:38

Нетипичните личности в следващия Европейски парламент

Вниманието след изборите за Европейски парламент беше насочено основно към новото разпределение на силите и до каква степен се очаква завой „надясно“. Но част от новите представители в законодателния орган на Европейския съюз с различни политически окраски заслужават специално внимание заради антисистемните си виждания, прямите си изказвания и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00
Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова: Промени не могат да станат, ако хората не гласуват, това е демокрацията

Промени не могат да станат, ако хората не гласуват . Това е демокрацията, която имаме в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Антонина Дуриданова, която живее в САЩ, но всяка година се завръща в България. "Съветвам всички да гласуват. Да изберат платформата, която е най-добра за икономиката на страната", добави тя. Антония..

публикувано на 07.06.24 в 15:11