Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Майстор - готвач от РСМ избра Кърджали за своите кулинарни шедьоври

Снимка: Георги Аргиров, Радио Кърджали

Майстор - готвач от Република Северна Македония избра Кърджали за своите кулинарни шедьоври

Близо 20 години Пеце Нешковски е професионален военен, но магията на вкусното готвене се оказва по-силна. Твърди, че шкембе чорбата, за чието родно място претендират всички балкански народи, е най-вкусна в България. А за отношенията между българи и македонци казва, че хората от двете страни на границата са едни и същи, но политиците изкуствено ги разделят

Пеце Нешковски е от Прилеп. В Кърджали пристигнал случайно и веднага се влюбил в Родопите. Дори довел и съпругата си тук. Веднага получил предложение за работа като майстор - готвач в известен местен ресторант. Дотолкова е изучил занаята, че вече сам подготвя менютата и внася нови ястия от не толкова познати кухни като мексиканската

Занаят се краде, казва Пеце Нешковски и се хвали, че е работил с готвачи, учили във Франция. Но не си е представял докъде ще стигне.

В Кърджали за първи път чул за типичните за турската кухня ястия и вече може сам да ги приготвя.

Майстор - готвачът е открил, че на Балканите храната е една и съща, само има друго име и се приготвя по различен начин

Сега майстор - готвачът е в разгара на работата и няма свободно време. Но мечтае за кратка почивка в съседна Гърция. Надеждата му е това да стане наесен, когато приключи