Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за замърсяване на водите в българската акватория на Черно море

Варненското море преди залез слънце
Снимка: Нина Милошевич

Институциите, заети с проследяването на чистотата на морската вода, са категорични, че няма данни за замърсяване на водите в българската акватория на Черно море. Потенциалните замърсители след разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка" продължават да се намират в изключителната икономическа зона на Украйна. Сателитните изображения също не показват замърсяване в страната ни и съответно няма никакви притеснения, свързани със зоните за къпане по българското Черноморие. Независимо от това в социалните мрежи продължават и до днес да се появяват публикации и коментари, които твърдят обратното. 

Какви изследвания се правят от институциите и има ли повод за притеснение, или става дума за фалшиви новини и твърдения? 

Наблюдение и проби на морските води се извършват от Басейновата дирекция "Черноморски регион" още от месец юни 2022 година. До май тази година пунктовете бяха три – Дуранкулак, Шабла и Калиакра, а изследваните показатели са тежки метали и радионуклиди. След разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка" са добавени и допълнителни показатели за мониторинг и още три пункта, извън вече изброените. 

На 17 юли (в понеделник) са взети нови проби от бреговите пунктове от Басейновата дирекция, от морските такива се вземат веднъж месечно, посочи директорът ѝ Явор Димитров. Той подчерта, че пробите не показват превишение на нито един от показателите:

"Нямаме превишение на нормите".

Бдителността на хората действително е завишена по обясними причини, добавя Явор Димитров и сигнали и запитвания се получават постоянно, но нулите в изследванията на лабораториите говорят най-красноречиво и казват единствено, че проблем с чистотата на морската вода в България няма.  

Регионалната здравна инспекция в Добрич също изследва морската вода по микробиологичните показатели ешерихия коли и чревни ентерококи. Двайсет са пунктовете, които обхващат плажовете от Дуранкулак-север до Кранево-юг, като от началото на май до момента са направени 154 проби. Според въведените стандарти резултатите ясно показват, че водата е с отлично качество и по двата показателя, посочи директорът на Здравната инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова

Заради притесненията у хората по отношение на качеството на морската вода на страницата на РЗИ е изведен специален бутон, където всеки може да открие подробна информация за изследванията и резултатите за летния сезон. От Курортния комплекс "Албена" също започнаха да правят свои независими изследвания на морската вода по микробиологични показатели, с идеята туристите да бъдат напълно спокойни, че качеството отговаря на изискванията, посочи главният санитарен инспектор д-р Тамара Стойкова

По думите на д-р Светла Ангелова основната задача на институциите, изследващи качеството на морската вода, е те да гарантират и да се грижат за здравето на хората. По тази причина никой не би си позволил да скрие притеснителни данни или да подаде неверни такива. 

Репортаж на Мая Щърбанова в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джулиан Асандж напуска съда в Сайпан, 26 юни 2024 г.

Джулиан Асандж напусна съда като свободен човек

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се призна за виновен пред американски съд за получаване и публикуване на американски военни тайни, след като сключи сделка с прокуратурата, която му гарантира свободата. Делото срещу Джулиан Асандж беше гледано в Сайпан - столицата на малката островна американска територия Северни Мариански острови,..

публикувано на 26.06.24 в 07:35
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50