Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот в условията на глобално затопляне? Полезният опит е на специалистите по пустинно строителство

Снимка: Феня и Искра Декало

И това лято станахме свидетели на явления, свързани с глобалното затопляне. Високите температури, пожарите, наводненията, които са характерни за пустините, завладяха и други райони на Земята. 

Как да се живее при новите условия? 

Специалистът по пустинно строителство и градоустройство в университета "Бен Гурион" в пустинята Негев професор и архитект Ицхак Меир. 

"Както не всички пустини са пясъчни като Сахара, така и освен номади, там от древни времена, са живели и уседнали народи. Дългогодишният опит и мъдрост е създал правила за строителство на домове и обществени сгради, в които през зимата да е топло, а през лятото - студено. Преди да има климатик, са изградени нещо като комини, които улавят и усилват всеки порив на вятъра и той преминава - през лятото през студен слой, а през зимата - през затоплено пространство". 

С неговите студенти решили да приложат това, което изучават на теория и откриват при теренни проучвания на изоставени градове сред пустинята. Възложено му било да проектира новия корпус на филиал на университета "Бер Шева" - в самото сърце на Негев, в знаменития кибуц Сде Бокер, който е близо до най-високата част на каменната пустия Мицпе Рамон. 

Надморската височина е 500 метра и е далече от морето. Денонощно и годишно се отбелязват огромни температурни разлики, което не го прави привлекателно място за живеене, но съвсем наблизо са развалините на съществувалия през библейски времена и няколко века сред това град Авдат, който е бил на пътя на подправките от Саудитска Арабия към Ашдод и Газа. Според намерените археологически останки, там се е живяло добре и комфортно. 

"Заданието ни бе да изградим кампуси на университет - учебни и административни сгради, детска градина, парници и лаборатории, но така, че да е нужно малко ток за охлаждане или затопляне. Направихме прозорците така, че да вкараме в сградите оскъдните лъчи на ниското зимно слънце и да запазим топлината за цяло денонощие. През лятото - чрез изкуствени сенници (които са в същото време и слънчеви батерии, произвеждат изцяло електричеството необходими за живеене, изследователска и учебна дейност) и да не се позволи прегряване на помещенията през деня. През нощта сме изчислили как сградите да се проветрят и студеният въздух (заради температурните разлики) и да ги охлади до такава степен, че през деня без климатик да е приятно. Върхът на уменията си проявихме при проектирането на жилищна сграда на преподавателите с 80 апартамента и общежитията за студенти".

Използват студения нощен вятър за охлаждане и в помещенията е винаги приятно. От министерството на строителството се заинтересували от технологията и ни възложили построяването на цял жилищен район в столицата на пустинята Негев - "Бер Шева". За целта направили симулация къде във всеки апартамент ще грее слънцето и в кои часове на денонощието, за да знаят как да разположат в нея прозорците и сенниците. На повечето архитекти е удобно да е еднакво разпределението на стаите в различните апартаменти на жилищния блок. 

"Но не е едно и също дали живееш от южната, или от северната страна на сградата. Дали си в ниските етажи, или на върха на небостъргач. При нас всичко е съобразено с конкретните условия. Вече заселихме първите обитатели". 


Повечето градове по света имат свой жилищен фонд - как ще го приспособите, за да могат да използват Вашите проучвания?

В центровете на старите градовете е винаги по-горещо и задушно, отколкото в предградията им. Все по-гъсто ги застрояват и с по-високи сгради, на по-голяма площ. Налага се ново преосмисляне на градоустройствените проекти, за да се предотврати прекомерното затопляне през лятото и заледяване през зимата, да се осигури канализация за валежите, които в последно време са по-кратки и интензивни, за да не се стигне до наводнения. Нашият поглед към тези градски центрове е комплексен - сгради, зелени площи, обществен и личен транспорт, подвижни съоръжения, които правят сянка през лятото и предпазват, когато вали, а през зимата, посредством система от огледала, да съберем слънчевите лъчи за отопление. Земята попива падналите валежи, но бетонирането и асфалтирането ѝ пречат. Предците са ни оставили прекрасни примери за системи от дренажи и подземни водохранилища, защото с климатичните промени водата става най-важния национален ресурс. Законодателството в Израел не позволява на частни лица да имат големи водохранилища. И жалко. Но кметствата търсят способи да оползотворят неколкократно дъждовната вода, преди тя да се влее в морето. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частични избори в редица селища

С активност от над 62 на сто завърши изборният ден в община Борован, където се проведоха частични местни избори за Общински съвет, след като съдът касира вота заради дописване на преференции в секция в село Малорад в полза на кандидати от селото. Без нарушения на изборите за общински съвет в Борован Спокоен беше и изборният ден във врачанското..

публикувано на 23.06.24 в 21:00

"Исторически хотели" - нова инициатива на кипърското министерство на туризма

Кипър въвежда нова сертификационна марка за качество, чрез която ще насърчава туризма и ще обогати предлагания на острова туристически продукт. Тя ще се издава по програмата "Исторически хотели в Кипър“, чийто старт бе обявен от Министерството на туризма. Хотели и туристически места за настаняване, чиято сграда или значителна част от нея е на най-малко..

публикувано на 23.06.24 в 20:51
Президентът на Сърбия Александър Вучич

Сърбия индиректно е доставила боеприпаси за Украйна за 800 млн. евро

Сърбия дискретно увеличава продажбите на боеприпаси на Запад, които в крайна сметка подпомагат отбраната на Украйна, въпреки че е една от двете европейски държави, които не се присъединяват към западните санкции срещу Русия. Според оценки, споделени с "Файненшъл таймс", износът на боеприпаси от..

публикувано на 23.06.24 в 20:38

Църква и синагога са станали обект на нападение в руската република Дагестан

Църква и синагога в южния руски град Дербент са били обстреляни тази вечер от неизвестни нападатели. В еврейския храм е възникнал пожар, съобщават руски медии. В социалните мрежи бяха разпространени твърдения за нападение и над църква в Махачкала - главния град на Република Дагестан, където се намира и Дербент. Властите съобщиха за въоръжено нападение..

публикувано на 23.06.24 в 20:11
Служебният министър на земеделието Георги Тахов

Съвътет на ЕС ще обсъди предложение на България за Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи

По инициатива на България Съветът на Европейския съюз по земеделие и рибарство ще обсъди искането за изменение на Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи Предложението на нашата страна е съвместно с Румъния, като двете държави предлагат индивидуалният лимит на предприятие в първичното земеделско производство да бъде или..

публикувано на 23.06.24 в 20:01

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат нормализирани до края на деня

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат подновени по-късно днес, след като в резултат на прекъсване на електрозахранването бяха отменени близо 70 полета, а много самолети излетяха с големи закъснения. Проблеми с тока възпрепятстват полети на летището в Манчестър В публикация в социалната мрежа Х летищните власти информираха,..

публикувано на 23.06.24 в 19:42

Видове гъбички може да станат опасни за хората заради глобалното затопляне

Гъбичките по света вероятно стават по-смъртоносни и устойчиви заради затоплящия се климат, сочи ново изследване. По-високите температури може да предизвикат мутации, които да причинят по-агресивен растеж или резистентност към съществуващите лекарства. В рамките на изследване на гъбични инфекции в 96 китайски болници учените са открили в..

публикувано на 23.06.24 в 19:30