Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Кицевски: От 30 години отношенията между България и РСМ се влошават съвсем съзнателно

| Интервю
Снимка: Иван Русланов

В последните 30 години отношенията между България и РСМ се влошават и то съвсем съзнателно, заяви пред БНР Никола Кицевски - журналист и писател.

"От една страна това се прави абсолютно съзнателно от голяма част от управляващите поредните правителства в Македония, не от всички, разбира се. От друга страна - от т.нар. български патриоти, които с действията си вместо да допринасят за интереса на България, те само подкопават позициите на нашата страна и допринасят също за влошаването на тези отношения".

За честването на Илинденско-Преображенското въстание, той изказа мнение, че отбелязването на този ден трябва да става съвместно от двете държави. "И президентът, и премиерът присъстваха и изнесоха речи. И в двете речи те не се притесниха да посочат историческата истина, което веднага ще предизвика ответната реакция", посочи той.
"Вчера беше поставен въпросът от сръбска страна за сръбско малцинство в България. Това са неща, които някак ги пропускат управляващите у нас и специално тези, които се занимават с външната ни политика", подчерта Кицевски в интервю за предаването "12+4". 
 
"Колкото повече се приближаваме към нашите политици, толкова повече виждам приказване на думи и толкова повече пълна незаинтересованост от това, което ще се случи, и пълно безхаберие и некадърност от това, което трябва да постигнем - като започнем от този договор за добросъседство и сътрудничество, който беше подписан, който беше изнуден и който е съставен доста некомпетентно от наша страна без конкретни изисквания и без да се поемат някакви ангажименти и най-вече без механизми за това тези ангажименти да влязат в сила, като минем през нашето поведение при кандидатстването на Македония за ЕС. Сега от македонска страна казват - ние не искаме да ни се поставят повече условия, а България казва "Ние няма да поставяме повече условия, само това е условието - българите да бъдат вписани в Конституцията като един от държавотворните народи в Северна Македония. Не е това условието. Дали ще бъдеш вписан в някакъв документ или не, това не означава, че ще бъдат спазвани правата на българите", коментира журналистът.

По думите му на хората, които участат в историческата комисия от македонска страна, им се плаща, за да фалшифицират историята:

"Тяхната кариера зависи от това колко по-добре ще фалшифицират историята".
 
Според него трябва да бъде издигнато ново искане - за отваряне на досиетата на югославската тайна полиция и УДБА

"Не е нужно да се отварят досиетата, както при нас, до 1989 г., достатъчно е до 1953 1955 г. и във всички тези досиета ще се види, че всички, които са преследвани, са преследвани заради това, че са били българи. Това трябва да е първо част от разговора между България и ЕС, защото за да може България да кандидатства в ЕС и НАТО, това беше едно от негласните условия и България за добре или зле го изпълни. Такова условие ЕС не е поставял към Скопие или САЩ. Това условие го няма в досегашната ни преговорна рамка. Много биха се притеснили някои политици или наследници на български политици, особено от квотата на т.нар. русофили. Има много неща, които ще се разкрият".

Според него е достатъчно този въпрос да се постави към присъединяването на Сърбия

Кицевски посочи сегашният интерес на България:

"Да се съхрани историята такава, каквато е. Второ - да имаме една добросъседска държава, каквато нямаме - тази нация в момента се изгражда единствено на антибългарска основа".

Никола Кицевски е редактор на книгата на баща си Димитър Кицевски "Македония под игото. Поменик на мъчениците". По думите му раната "Македония" може да бъде затворена със смяна на поколенията и смяна на "господстващата върхушка в Скопие, която е тотално зависима от Белград".

"Агитките са тези, които могат да нанесат най-големите вреди на нашите отношения, защото те са в основата на шовинизма. Шовинизмът ги експлоатира. Те сами не знаят какво значи родолюбие, патриотизъм, но се представят за такива", изказа мнението си още журналистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54