Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паневритмията на Рила ще влезе в британски документален филм

Силва Дончева "Паневритмията е ангелски танц"

| Интервю
2
Откъс от снимачния ден

Британският историк и телевизионен водещ проф. Бетани Хюз и екипът й включиха в обиколката си на най-значимите места в България Седемте рилски езера и летния лагер на Бялото братство. Проф. Хюз беше у нас по покана на Министерството на туризма, за да представи страната ни в популярното си предаване „Съкровищата по света“ (то е гледано в над 120 държави; някои епизоди се показват по National Geographic, BBC, Discovery Channel и Netflix, а у нас се излъчва по Viasat History). Тя бе тук, за да заснеме античния град Хераклея Синтика, Рилския манастир, Тракийската гробница в Казанлък, монумента на връх Бузлуджа, най-старото злато в света, открито във Варна, историческото наследство на градовете Несебър и Пловдив, гробницата в Свещари, кукерите, Националния исторически музей.Посещението на Рилските езера не беше заложено в първоначалната програма на екипа. Но като силно интересуваща се от окултното и богомилите и самата тя вегетарианка, Бетани Хюз проявяви голям интерес към Учението на Учителя Беинса Дуно, познат като Петър Дънов, и реши да посвети цял снимачен ден на обиколка в района на езерата и лагера на последователите на Бялото братство. Подробности разказва Йоанна Николова в звуковия файл

" Паневритмията, ... чрез подбрани идеи, звуци и движения изгражда новото съзнание.
В бъдеще Паневритмията ще се въведе и в други страни.- преди 80 години.
Ако всички българи биха играли всяка сутрин Паневритмията съзнателно, никакво зло не би могло да постигне държавата ни и никога не биха боледували.....Ако българският народ приеме и прилага Паневритмията, ще бъде спасен." - Учителя Беинса Дуно

Малко хора знаят, че Паневритмията е създадена и като вид противодействие на маршируващите в правоъгълни блокове нацистки легиони. Те съвсем съзнателно са приемали чрез движенията, музиката, словото и цветовете си информацията за война, омраза и унищожение. В България са правили точно обратното. Това е било противопоставяне на друг фронт, невидим и мисловен.
Резките, набиващи в земята движения с пета на нацистите са уравновесявани от меките, плавни стъпки на ангелския танц Паневритмия, на изпънатите властно ръце са се противопоставяли нежно свитите за поздрав ръце. На агресивната и страховита музика на черните братя в Берлин, в София са се изливали тоновете на любовта и на слънчевата радост. Това написа историкът, астролог и писател Силва Дончева в своя профил във "Фейсбук". Разговорът с нея за БНР и програма "Хоризонт"- в звуковия файл.



По публикацията работи: Маргарита Дойчинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ускоряват издаването на изгубени лични карти за изборите за кмет на Габровница

Полицията в Монтана ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за кмета на монтанското село Габровница. Извънредният вот е на 20 октомври. В седмицата преди 20 октомври е създадена необходимата организация гражданите, които нямат издадена лична карта или..

публикувано на 04.10.24 в 21:47

Голямо количество канабис е иззето при спецакция в Габрово

Голямо количество канабис иззеха криминалисти от Габрово, при специализирана полицейска операция. Задържан е 47-годишен мъж от Севлиево. 81 растения канабис са били открити при проверка на частен имот край Севлиево, в местността Дълбок трап. Освен насажденията, на място криминалистите намерили и 8 килограма суха маса, като полевият наркотест..

публикувано на 04.10.24 в 21:43

Десетки кюстендилци посрещнаха Факела на Световния пробег на мира

Десетки кюстендилци посрещнаха Факела на Световния пробег на мира на централния площад "Велбъжд". Утре сутринта факлоносците ще преминат през ГКПП-Гюешево за Северна Македония и Сърбия. Финалът ще бъде на 18 октомври в Унгария. Деца от ОДЗ-та в града, възпитаници на спортни клубове, физкуртурнизи и активисти, граждани изlязоха, за да посрещнат..

публикувано на 04.10.24 в 21:27

Дипломираха се 28 акушерки и медсестри от великотърновския филиал на Варненския медицински университет

28 акушерки и медицински сестри от великотърновския филиал към Варненския медицински университет "Професор Параскев Стоянов" получиха своите дипломи на церемония в музей "Възраждане и Учредително събрание" в старопрестолния град. Десетият випуск медицински сестри и акушерки положиха клетвата си в залата, където е била приета Търновската..

публикувано на 04.10.24 в 21:13

Двама в болница след катастрофа на пътя Владая - Перник

 Катастрофа затруднява движението по пътя Владая - Перник, при км 279. Трафикът се осъществява в една лента и се регулира от Пътна полиция.  Инцидентът е станал малко преди 17 часа. Ударили са се два леки автомобила. Двама сериозно пострадали - мъж и жена, които пътували в единия от автомобилите, са откарани в болница, съобщиха от МВР.

публикувано на 04.10.24 в 20:02

Съд наложи 1000 лева глоба за бивш кмет на Берковица

Окръжен съд - Монтана одобри споразумение, с което наложи 1000 лева глоба за длъжностно присвояване на бивш кмет на община Берковица. Съдът одобри споразумение, постигнато между Окръжната прокуратура и защитата на обвиняемата Димитранка Каменова с което ѝ се налага административно наказание "глоба" в размер на 1000 лева и се освобождава от..

публикувано на 04.10.24 в 19:53

Освободиха петимата задържани в акцията срещу купуването на гласове в Кюстендилско

Петимата задържани при полицейската акция срещу купуване на гласове в Кюстендилско в сряда са освободени. Припомняме, че след полицейската опирация бяха образувани  пет бързи производства за извършени престъпления против политическите права на гражданите. Деянията са квалифицирани по чл. 167, ал. 3 от НК. В рамките на водените..

публикувано на 04.10.24 в 19:47