Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови лаборатории, но има ли висококвалифициран и специално обучен персонал за тях?

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Темата за отнемането на автомобилите на водачи, заловени да шофират след употреба на алкохол или наркотици, отвори въпроси, които може би са били пренебрегнати от законодателите.   

Депутати от "Продължаваме промяната" се срещнаха във вторник (22-ри август) с вътрешния министър Калин Стоянов, след което заявиха, че до седмица се очаква неяснотите около отнемането на автомобили да отпаднат. Въпреки това обаче е необходима и законова промяна.

За да няма ощетени от тестове с фалшиви положителни резултати, ще се направи всичко възможно в кратки срокове да заработят повече лаборатории за изследване на кръвни проби, увери премиерът Николай Денков.   

В предаването "12+3" проф. Добрин Свинаров - началник на Централната клинична лаборатория към Александровска болница и Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, коментираха, че големият проблем е липсата на лаборатории и бавното обработване на тестовете на шофьорите

Владимир Тодоров

Според Тодоров е трябвало да бъде даден гратисен период от около 5-6 месеца, преди да влезе в сила новата разпоредба в закона, предвиждаща конфискация на превозното средство, за да се изградят през това време необходимите лаборатории:

Около 12-23 хиляди души се залавят в България годишно, шофиращи след употреба на алкохол, от които 5-6 хиляди са с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2%, те са много опасни. Шофьори с положителен тест за наркотици са около 8-9 хиляди годишно, обясни той и обобщи:

"Около 18-20 хиляди души се залавят годишно с алкохол и наркотици".

Проф. Добрин Свинаров подчерта, че трябва да бъде отделен анализът на алкохол в кръвта от анализа на субстанции и лекарства, с които се злоупотребява:

"Определянето на алкохол може да се извърши във всяка клинична лаборатория, разполагаща със съвременен клинично химичен анализатор. Такива лаборатории в България има над 600. ... Създаването на лаборатории за изследване на наркотици и лекарства, с които се злоупотребява, защото такива няма в България, изисква съществени усилия. Не е първото доставката на високоспециализирана и добре подбрана апаратура. Още по-важно е, че тези лаборатории трябва да отговарят на целостта на медицинския стандарт за клинична лаборатория и да са възможно близо до международния стандарт, който определя изискванията за качество и управление на качеството в медицинските лаборатории на международно равнище. Става дума за сградна структура, специфична апаратура и подготовка на кадровия състав. Тези лаборатории изискват висококвалифициран и специално обучен персонал. Трябва добре да се разбере, че въпросът с кадровия състав е еднакво важен, дори по-важен от закупуването на апаратура. Не бива да се подценява. Не можем да си представим, че закупуването на апаратура, инсталацията ѝ на 5 до 7 места в страната, ще реши въпроса. Напротив - ще доведе до катастрофа, ако не подготвим кадрите". 

Проф. Добрин Свинаров

Той беше категоричен, че лабораториите са медицински, извършват медицинска дейност, и трябва "да бъдат изведени от силовите структури, каквито и да са те, а трябва да са под управлението на Министерството на здравеопазването".

Интервю на Георги Налбантов с проф. Добрин Свинаров и Владимир Тодоров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Словашкият премиер Роберт Фицо пристига за правителственото заседание в град Хандлова

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му (Обновена)

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е в тежко състояние с опасност за живота. По-рано днес той бе прострелян прострелян в град Хандлова, на 180 км от столицата Братислава. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо "Следващите часове са решаващи", написаха от правителствената пресслужба на официалната страница на Фицо във..

обновено на 15.05.24 в 22:28

Прогноза на ЕК: 3,1 на сто е очакваната инфлация за България

3,1 на сто е очакваната инфлация за България за тази и 2,6 на сто за следващата година, сочат данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за 2024-та година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на цените на енергийните и неенергийните индустриални стоки, се казва в прогнозата...

публикувано на 15.05.24 в 13:36

Атанас Василев: Лозята в България намаляват драстично

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите . Интервенцията е с бюджет от 800 хил. лв., съобщи преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.  " Тази програма за застраховане на реколта има определен лимит. В момента се застраховат до 400 лв. насажденията ", посочи пред БНР Атанас Василев -..

публикувано на 15.05.24 в 10:19

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  От ефира на БНР председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес..

публикувано на 15.05.24 в 09:15

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт. Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост , възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа,..

публикувано на 14.05.24 в 10:59
Богомил Николов

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен , заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".  По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват : "Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате..

публикувано на 14.05.24 в 10:39
акад. дмн д-р Григор Горчев

Акад. д-р Григор Горчев: Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината

Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината, а може само да помага .   Това коментира пред БНР акад. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, преди представянето на новия брой "Здравен барометър", посветен на здравеопазването и изкуствения интелект.  " Изкуственият интелект навлиза в..

публикувано на 14.05.24 в 09:18