Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В област Ловеч идентифицират еднокопитните животни

кон
Снимка: Ани Петрова

В област Ловеч започва кампания за идентификация на еднокопитните животни, които задължително стопаните трябва да регистрират в Областната дирекция по безопасност на храните или съответните Асоциации за породистите коне.

Кампанията по идентификация на еднокопитните животни – коне, магарета, катъри и мулета се налага, тъй като се оказва, че не всички еднокопитни животни от популацията у нас са идентифицирани, съответно не всички животновъдни обекти, в които се отглеждат, са регистрирани, особено в категорията "Лични стопанства", поясниха от Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч.

От там уточниха, че идентификацията означава издаване на паспорт след инжектиране на индивидуален микрочип на всяко животно.

За безпородните животни идентификационните документи се издават от ОДБХ, а за чистопородни разплодни животни и коне за състезания или надбягвания – от Националната асоциация по коневъдство – София, Асоциацията за развъждане на местни автохтонни породи в България – Карлово, Асоциацията "Български спортен кон" – Стара Загора, и Асоциацията "Източнобългарски кон" – Шумен, на които е предоставено правото да издават паспорти.

Според нормативните разпоредби идентификацията на еднокопитните се извършва не по-късно от 12 месеца след датата на раждане и във всички случаи преди животните да напуснат животновъдния обект на местораждане. Стопаните подават писмено заявление, за да ги регистрират. 


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втора група от наши сънародници се завърна от Ливан

Още 80 наши сънародници от Ливан кацнаха благополучно на летище София с правителствения самолет. С тях броят на евакуираните вчера и днес българи достигна 169. С вчерашния първи полет бяха прибрани 89 български граждани и членове на техните семейства.  На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан По-рано днес:..

публикувано на 01.10.24 в 19:46
Израелската ПВО система

Експлозии в Израел, ИРНА потвърди, че е извършена ракетна атака

Израелските сили за отбрана (Цахал) съобщиха, че от територията на Иран са били изстреляни ракети към Израел, предаде АФП. "Преди малко от Иран бяха изстреляни ракети към Държавата Израел", се казва в изявлението на военните. Сирени за въздушна тревога бяха задействани на цялата територия на Израел . Експлозии ехтят и над Йерусалим,  предаде..

публикувано на 01.10.24 в 19:35
Дмитрий Песков

Песков: Русия не очаква промяна в политиката на НАТО

Русия обяви, че не очаква промяна в политиката на НАТО, след като новият Марк Рюте оглави Алианса. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че руският президент Владимир Путин познава Рюте и са се срещали в миналото.  В Москва познават Марк Рюте, дори е имало надежди, че могат да бъдат изградени по думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков..

публикувано на 01.10.24 в 19:29

2,8 млрд. лева бюджетен дефицит се очаква в края на септември

2,8 милиарда лева бюджетен дефицит се очаква в края на септември, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите.  Това е около 1,4 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт, като по-високият темп на нарастване на разходите се дължи основно на социалните плащания, става ясно от съобщението на институцията. Постъпленията спрямо миналата..

публикувано на 01.10.24 в 19:04
Танкове на израелската армия маневрират в зона в Северен Израел близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

От израелската армия заявиха, че навлизането в Ливан е ограничено и на неголямо разстояние от границата

Израелски командоси и парашутни части навлязоха през нощта в Ливан в рамките на "ограничена сухопътна операция", както я определят, насочена към погранични позиции на шиитската групировка "Хизбула", които застрашават Израел. "Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан Наземната операция ще продължи успоредно с бойните..

публикувано на 01.10.24 в 18:41
Генералният секретар на НАТО Марк Рюте

Рюте: Бих работил добре и с Тръмп, и с Харис

"Украйна има пълното право да нанася удари в дълбочина по територията на Русия - това заяви новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте, който официално встъпи в длъжност тази сутрин.   Той каза още, че полагащото се място на Украйна е в Алианса и трябва да се работи за нейния необратим път към него. "Украйна води война на самоотбрана. Това..

публикувано на 01.10.24 в 18:25
Първан Симеонов

Първан Симеонов: 50% ще изберат мястото, където България е - при западните ЕС и НАТО

Макар доверието към НАТО в България да не е крещящо, то мъничко расте напоследък. Доверието към ЕС у нас е традиционно високо и то расте, това означава хващане за познатото, показва социологическо проучване на "Галъп интернешънъл Болкан" за нагласите на българите към ЕС и НАТО. В предаването "Нещо повече" Първан Симеонов коментира..

публикувано на 01.10.24 в 18:14