Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бен Уолъс е създал дипломатически скандал със САЩ, докато е бил министър на отбраната

Бен Уолъс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В ексклузивен материал "Сънди таймс" пише, че бившият вече британски министър на отбраната Бен Уолъс е обвинен в предизвикване на дипломатически скандал с правителството на Съедините щати, преди да напусне поста си, след като е заплашил да отмени поръчка за произведени в Америка бойни хеликоптери, предназначени за спецчастите на Великобритания. 

Бен Уолъс е отправил предупреждението си директно към своя колега от Пентагона Лойд Остин миналия месец, преди да бъде постигната договореност за сделката между министрите в Лондон. Спорът, в който са се забъркали също посланиците на двете държави, е принудил "Даунинг стрийт" да се намеси в опит да намали напрежението. Добре известно е, че Бен Уолъс се надяваше да наследи Йенс Столтенберг на поста генерален секретар на НАТО. През юни той призна, че кампанията му се е провалила, след като Джо Байдън отказа да подкрепи кандидатурата му. Миналия месец в интервю за "Сънди таймс" Уолъс публично изрази разочарованието си от липсата на подкрепа от Белия дом. 

Сега "Сънди таймс" разкрива, че Уолъс е прекарал последните седмици в офиса си, настоявайки да се анулира сделката, струваща милиарди, включваща закупуване на 14 бойни хеликоптери с далечен обсег на действие Chinook H-47, произведени от "Боинг". Американците твърдят, че хеликоптерите ще подобрят бойната готовност на Великобритания и възможностите за съвместни операци със Съединените щати и други партньори от НАТО. Уолъс обаче е започнал да изразява сериозни съмнения по сделката, която му се и видяла доста скъпа, докато неговото министерство изнемогва с ограничен бюджет. Според него парите за хеликоптерите биха могли да се използват много по-рационално и да се направят икономии. 

"Сънди таймс" пише, че се предполага, че от "Даунинг стрийт" са се опитали да тушират крайната позиция на министъра и да дадат гаранции на американския посланик Джейн Хартли, че сделката няма да се провали. Източник, пожелал анонимност, е цитиран да казва, че британски служители също са се опитали да уверят американските си колеги, че проблемът ще бъде решен, когато Бен Уолъс напусне правителството. Това стана официално в четвъртък, а на неговото място беше назначен Грант Шапс. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Риши Сунак - премиер на Великобритания

Сунак опита да смекчи критиките на Бен Уолъс към Зеленски

Британският премиер Риши Сунак заяви, че украинският президент Володимир Зеленски винаги е изразявал благодарност за военната подкрепа на Великобритания. Казаното от Сунак бе опит в да смекчи думите по-рано от министъра на отбраната Бен Уолъс, че..

публикувано на 13.07.23 в 08:13
Бен Уолъс

Сунак: Световните лидери обсъждат кой да оглави НАТО, Бен Уолъс е много уважаван

Британският премиер Риши Сунак заяви, че министърът на отбраната Бен Уолъс е "много уважаван", отговаряйки на въпрос за кандидатурата му за следващ генерален секретар на НАТО, допълвайки че Великобритания винаги е била с голям принос за трансатлантическия..

публикувано на 05.06.23 в 18:14
Бен Уолъс

Бен Уолъс: Русия бавно губи войната в Украйна

Русия бавно губи войната в Украйна. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс пред украинци, обучавани във Великобритания. При посещение на военен лагер в графство Кент, където украински войници се обучават за бойни действия в конфликта, Бен..

публикувано на 10.11.22 в 03:45
Британският министър на отбраната Бен Уолъс

"Дейли телеграф": Сунак търси подкрепа в САЩ за кандидатурата на Бен Уолъс за шеф на НАТО

Британският премиер Риши Сунак ще използва посещението си тази седмица в Съединените щати, за да лобира министърът на отбраната Бен Уолъс да стане следващият генерален секретар на НАТО, съобщи вестник "Дейли телеграф". Бен Уолъс не крие..

публикувано на 05.06.23 в 07:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия Бьорн Хьоке

Глоба от 13 000 евро за крайнодесния Бьорн Хьоке

Лидер на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" беше осъден от германски съд за използване на забранен нацистки лозунг. Бьорн Хьоке, който оглавява "АзГ" в източната германска провинция Тюрингия, беше глобен с 13 000 евро за закриване..

публикувано на 15.05.24 в 12:18

С 3,5% нараства средната работна заплата, в столицата е над 3000 лв.

През първото тримесечие на тази година средната работна заплата за страната достига 2198 лева, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Тя нараства с 3,5% в сравнение с края на миналата година и с малко под 17%  на годишна база.  В..

публикувано на 15.05.24 в 11:58
Кадър от филма „С деца на море”

Показват българска филмова класика в Париж

Българска филмова класика с френски субтитри ще бъде показана във Филмотеката на Латинския квартал в Париж. В серия от прожекции, организирани от българо-френската асоциация "Artavenir", зрителите ще видят незабравими заглавия от историята на..

публикувано на 15.05.24 в 11:58
Борислав Сарафов

Борислав Сарафов поиска ВАС да се произнесе за глобите за работодатели

Заради противоречива съдебна практика временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов поиска от Върховния административен съд (ВАС) да каже може ли Инспекцията по труда да налага глоби и имуществени санкции на работодателите, които..

публикувано на 15.05.24 в 11:51

Полицията в Перник с мерки за абитуриентските балове

Полицията в Перник предприе мерки за осигуряване на обществения ред и безопасността на движението по пътищата по време на предстоящите абитуриентски балове и празничните прояви, свързани с отбелязването на 24 май в областта. Мерките са..

публикувано на 15.05.24 в 11:42
Димитър Главчев

Главчев: Още една предизборна пушилка беше разсеяна

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че вчера още една предизборна пушилка е била разсеяна, визирайки гласуваното от Надзорния съвет на НОИ увеличение с 11% на пенсиите от 1-ви юли тази година.  Решено: Увеличават пенсиите с 11%..

публикувано на 15.05.24 в 11:33

Над 2000 деца приети в детските градини в Пловдив

Над 2000 деца са приети в детските градини в Пловдив на първото за предстоящата учебна година класиране. За него бяха обявени около 2200 свободни места, а участваха над 2500 деца, родени през 2021 г.  До 27 май родителите на класираните деца трябва..

публикувано на 15.05.24 в 11:30