Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бен Уолъс е създал дипломатически скандал със САЩ, докато е бил министър на отбраната

Бен Уолъс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В ексклузивен материал "Сънди таймс" пише, че бившият вече британски министър на отбраната Бен Уолъс е обвинен в предизвикване на дипломатически скандал с правителството на Съедините щати, преди да напусне поста си, след като е заплашил да отмени поръчка за произведени в Америка бойни хеликоптери, предназначени за спецчастите на Великобритания. 

Бен Уолъс е отправил предупреждението си директно към своя колега от Пентагона Лойд Остин миналия месец, преди да бъде постигната договореност за сделката между министрите в Лондон. Спорът, в който са се забъркали също посланиците на двете държави, е принудил "Даунинг стрийт" да се намеси в опит да намали напрежението. Добре известно е, че Бен Уолъс се надяваше да наследи Йенс Столтенберг на поста генерален секретар на НАТО. През юни той призна, че кампанията му се е провалила, след като Джо Байдън отказа да подкрепи кандидатурата му. Миналия месец в интервю за "Сънди таймс" Уолъс публично изрази разочарованието си от липсата на подкрепа от Белия дом. 

Сега "Сънди таймс" разкрива, че Уолъс е прекарал последните седмици в офиса си, настоявайки да се анулира сделката, струваща милиарди, включваща закупуване на 14 бойни хеликоптери с далечен обсег на действие Chinook H-47, произведени от "Боинг". Американците твърдят, че хеликоптерите ще подобрят бойната готовност на Великобритания и възможностите за съвместни операци със Съединените щати и други партньори от НАТО. Уолъс обаче е започнал да изразява сериозни съмнения по сделката, която му се и видяла доста скъпа, докато неговото министерство изнемогва с ограничен бюджет. Според него парите за хеликоптерите биха могли да се използват много по-рационално и да се направят икономии. 

"Сънди таймс" пише, че се предполага, че от "Даунинг стрийт" са се опитали да тушират крайната позиция на министъра и да дадат гаранции на американския посланик Джейн Хартли, че сделката няма да се провали. Източник, пожелал анонимност, е цитиран да казва, че британски служители също са се опитали да уверят американските си колеги, че проблемът ще бъде решен, когато Бен Уолъс напусне правителството. Това стана официално в четвъртък, а на неговото място беше назначен Грант Шапс. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Риши Сунак - премиер на Великобритания

Сунак опита да смекчи критиките на Бен Уолъс към Зеленски

Британският премиер Риши Сунак заяви, че украинският президент Володимир Зеленски винаги е изразявал благодарност за военната подкрепа на Великобритания. Казаното от Сунак бе опит в да смекчи думите по-рано от министъра на отбраната Бен Уолъс, че..

публикувано на 13.07.23 в 08:13
Бен Уолъс

Сунак: Световните лидери обсъждат кой да оглави НАТО, Бен Уолъс е много уважаван

Британският премиер Риши Сунак заяви, че министърът на отбраната Бен Уолъс е "много уважаван", отговаряйки на въпрос за кандидатурата му за следващ генерален секретар на НАТО, допълвайки че Великобритания винаги е била с голям принос за трансатлантическия..

публикувано на 05.06.23 в 18:14
Бен Уолъс

Бен Уолъс: Русия бавно губи войната в Украйна

Русия бавно губи войната в Украйна. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс пред украинци, обучавани във Великобритания. При посещение на военен лагер в графство Кент, където украински войници се обучават за бойни действия в конфликта, Бен..

публикувано на 10.11.22 в 03:45
Британският министър на отбраната Бен Уолъс

"Дейли телеграф": Сунак търси подкрепа в САЩ за кандидатурата на Бен Уолъс за шеф на НАТО

Британският премиер Риши Сунак ще използва посещението си тази седмица в Съединените щати, за да лобира министърът на отбраната Бен Уолъс да стане следващият генерален секретар на НАТО, съобщи вестник "Дейли телеграф". Бен Уолъс не крие..

публикувано на 05.06.23 в 07:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан...

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района..

публикувано на 19.05.24 в 20:19

Турска делегация разгледа новия затвор в Самораново

Турска делегация, предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция, e посетила  новоизграждащия се затворнически комплекс край дупнишкото с. Самораново. Това..

публикувано на 19.05.24 в 19:30

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината,..

публикувано на 19.05.24 в 19:00
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър,..

публикувано на 19.05.24 в 18:07

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван...

публикувано на 19.05.24 в 17:24