Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С юбилеен концерт Плевенската филхармония ще почете своя концертмайстор Чавдар Вълков

Чавдар Вълков
Снимка: БНР

Плевенската филхармония подготвя юбилеен концерт, с който ще отбележи 50-годишния юбилей на своя концертмайстор Чавдар Вълков. В обновената зала“ Катя Попова“ на сцената ще излезе и светноизвестният цигулар Светлин Русев. Музикалният празник ще бъде на 14 септември.

Цигуларят Чавдар Вълков е концертмайстор на Плевенската филхармония. Неизчерпаеми са неговите музикални идеи, в основата е на проекти с красива музика, умее да обединява и запалва своите колеги за реализирането им, откровен и с вечно търсещ дух. Неговият баща е известният цигулар Страхил Вълков, затова се подразбира, че ако се занимава с музика, то ще е за цигулка. Но при Чавдар Вълков или Чочо както всички го знаят, не всичко е по права линия.


Светлин Русев ще е солист в Симфония концертанте за цигулка, виола и оркестър от В. А. Моцарт, като той ще се представи с виолата, а Чавдар Вълков ще е соло цигулка.

Важна роля в развитието на Чавдар Вълков като цигулар изиграва и Пламен Иванов, в класа на когото завършва плевенското СМУ “П. Пипков” през 1992 г. Висшето си образование по цигулка пък приключва през 1996 г. в ДМА “Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Евгения – Мария Попова. Участва в майсторски класове на видни цигулари. В периода 1996-2003 г. Чавдар Вълков е част от Плевенската филхармония, а през 2000-2003 г. е помощник-концертмайстор на оркестъра. От 1998 г. участва в европейските и световни турнета на „New York Harlem Theatre” с операта „Порги и Бес” от Дж. Гершуин, а от 2004 г. е и концертмайстор на продукцията, която смята за голяма школа.

През 2002 г. създава и менажира Камерния оркестър „Студио Примо”, на който е музикален директор и концертмайстор. С този състав участва във всички значими музикални фестивали в България, между които Новогодишен музикален фестивал, Салон на изкуствата “Аполония”, Европейски музикален фестивал, Лауреатски дни „Катя Попова” – Плевен.

Интервю на Латинка Светозарова с Чавдар Вълков чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Самобитната поезия на Людмила Данова

Людмила Данова е прописала късно и късно е издала книги. Въпрос на нагласа. За предаването "Рано в неделя" аз избрах стихосбирката " Дъга", но тя пише и проза. По професия е детска учителка, завършила е педагогика и е от с. Кътина, Софийско, където живее и работи, и твори. Определено мога да кажа, че Людмила Данова пише една различна и..

публикувано на 20.05.24 в 09:21
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57