Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Украйна е огромна не само като територия, но и като мащаб на мисленето на хората"

Войниците в Украйна имат нужда не само от оръжие, но и да не бъдат забравяни. Те са там, за да пазят цяла Европа

Николета Атанасова и Владимир Йончев след срещата си с българите, живеещи в Украйна

| Интервю
Николета Атанасова и Владимир Йончев с колеги в украинското радио Мисто над Бугом
Снимка: Личен архив
"Войниците в Украйна имат нужда не само от оръжие, но и да не бъдат забравяни. Те са там, за да пазят цяла Европа". Това споделиха Владимир Йончев - главен редактор на OFFnews.bg и Николета Атанасова от програма "Христо Ботев" на БНР след срещите си с българи, живеещи в Украйна. Двамата виждат една общност, съставена от украинци, българи и руснаци, противопоставяща се задружно на армията на Руската федерация. 

"В Исмаил воюват българите. В техните села се виждат български и украински флагове. За хората в района това е войната на българите срещу Русия, разбира се и на Украйна, която също е тяхна родина". 

Една четвърт от населението на Исмаил е българско. Селата наоколо също са населени от наши сънародници. Не е далече и Болград, който изцяло е населен с българи. Те обичат страната ни и са издигнали паметник на Христо Ботев, разказа Владимир Йончев.

Николета Атанасова пък сподели в предаването "Хоризонт до обед": " Един от събеседниците ни каза: "Вие сте длъжници за начина, по който част от хората в България възприемат тази война. Медиите трябва да говорят по-верни неща за случващото се в Украйна"
Николета Атанасова и Владо Йончев в Гостомель, Украйна с три възрастни жени
Сънародниците ни там споменават и за посещението на Костадин Костадинов от партия "Възраждане", както и за изненадата си от чутото след това.

"Когато се е върнал у нас, той е говорил точно обратното на това, което са му казали. Те са обяснили, че Украйна е тяхната страна и се чувстват добре в нея. Отношението към българите в Украйна е много добро". 

Но в Исмаил живеят и 20% руснаци, които също воюват с руската армия, поясни Владимир Йончев. 

"В момента те пазят не само ареала, в който живеят, но и начина си на живот. Веднага след като падне бомба, започват да се възстановяват нанесените щети. В Буча и Ирпин не можеш да разбереш, че такива са падали". 

Украйна е поразително красива, особено в западната част, отбеляза още той.

"Пред всяка къща има градина с цветя и кладенец. Селата са големи, въртят се не около кръчмата, а около училището и болницата. Много е чисто. Разликата с Русия в тяхното съзнание е грандиозна"

Посетихме Виница, Киев, Одеса и Измаил, обясни Николета Атанасова. 

"Събирахме много истории, които ще бъдат публикувани в OFFnews.bg и излъчени в ефира на БНР"

Хората там не са уплашени, отбеляза  Йончев.

"Опитват се да живеят нормално, въпреки войната. Смятат, че са длъжни да победят. Украйна е огромна не само като територия, но и като сила и мащаб на мисленето на хората!" 

Цялото интервю на Ирина Недева с Николета Атанасова и Владимир Йончев може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриарх Даниил

Първите думи на новия български патриарх: Да пазим православната вяра

Първите думи на новоизбрания български патриарх Даниил към вярващите на излизане по-рано от Синодалната палата, след като беше обявен изборът: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Всемилостиви Господи, дарувай Твоята щедрост на моето паство, за да го преведа към Твоите небесни селения, та всички ние с едни уста и с едно сърце да..

публикувано на 30.06.24 в 16:21
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  – най-големият в страната за последните десетилетия. Няколко години семейството му живее в Чехословакия,..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Избрахме един достоен български патриарх и искам да му пожелая на добър час. Познавам го от общи..

публикувано на 30.06.24 в 15:14

Опашки пред избирателните секции във Франция

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може да промени политическата картина във Франция, ако крайната десница победи.  Активността се е..

публикувано на 30.06.24 в 14:58
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим. Първоначално е бил внесен депозит от 300 хиляди евро.  Доверено лице, представящо премиера Джорджа..

публикувано на 30.06.24 в 14:21
Велислава Дърева

Велислава Дърева: Върху българската църква се упражнява брутален геополитически натиск

" Честит да бъде новият български патриарх Даниил , каза за БНР Велислава Дърева, журналист.  Проф. Желев: От новия Патриарх очакваме да разпространява християнската просвета "Той трябва да бъде преди всичко духовен човек . Аз познавам и тримата кандидати. Дядо Даниил и дядо Григорий ги познавам от времето, когато бяха съвсем млади монаси в..

публикувано на 30.06.24 в 14:14