Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна иновативна чешма бе монтирана пред Народния театър "Иван Вазов" в София

Чешмата разполага със специални дюзи за разхлаждане и освен че ще утолява жаждата на софиянци в горещите дни, може и да ги разхлажда.

Такива чешми се използват широко във Виена, а вече и в София – в района на НДК до Билетния център и в район „Възраждане“.

„Към момента на територията на Столична община има 186 чешми за обществено ползване, които се поддържат както от кметовете по райони, така и от дирекция „Зелени системи“ и Общинско дружество „Паркове и градини“. От тях 80 са разположение в паркове и градини, реконструирани са 4 чешми – една в „Лагера“ и една в парк „Надежда“. В "Борисовата градина" възстановихме две чешми – едната до Обсерваторията и една до езерото с лилиите” – каза г-жа Билева.


Зам.-кметът призова гражданите да бъдат отговорни и да пазят тези съоръжения, тъй като те често стават обект на вандализъм.

Г-жа Билева припомни и за всички положени усилия на Столична община за превръщането на града в по-зелен, чист и устойчив – от работата на водните съоръжения – фонтани, чиято цел е да охлаждат в летните горещини и да оросяват зелените площи, през иновативния модел на поливане с торби за напояване, до новата автоматизирана система за отпадъци, която се въвежда на територията на няколко големи квартала.

„Имаме много активна кампания, която дава своите резултати – градът е по-чист и по-приветлив, и вярвам, че това се вижда от жителите и гостите на София“.

Снимки: Аделина Ангелова.

Интервю с Десислава Билава чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От НСО заявяват, че оказват пълно съдействие на следствието за катастрофата край Аксаково

От Националната служба за охрана заявяват в съобщение до медиите, че оказват пълно съдействие на компетентните органи по воденото във  връзка с катастрофата край Аксаково следствие. Мъж е загинал, а двама души са в болница след катастрофа с кола на НСО Стабилизирано е състоянието на жената, пострадала при катастрофата с кола на НСО..

публикувано на 17.05.24 в 13:04

Данчо Славов: Няма данни в колата на НСО да е имало видеорегистратор

Разследването на вчерашната катастрофа край Аксаково, в която участва и кола на НСО, ще бъде проведено обективно , увери в интервю за БНР Данчо Славов – военен прокурор във Военно-следствения участък – Варна. Още вечерта четиримата пътуващи в автомобила на НСО са разпитани лично от него. По думите на шофьора на автомобила – той се е движил..

публикувано на 17.05.24 в 13:03

"Приказка за стълбата" на Смирненски или есе "Мълчанието - сила или безсилие" на матурата по БЕЛ

Интерпретативно съчинение по разказа "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есе на тема "Мълчанието - сила или безсилие" - избор между тези текстове е включвала матурата по български език и литература - БЕЛ, която приключи в 12:30 часа днес. Това казаха за БНР ученици, които положиха изпита в столичното 7-о училище...

публикувано на 17.05.24 в 12:50

Над 35 000 са жертвите на бойните действия в Ивицата Газа

Броят на потвърдените жертви на бойните действия в Ивицата Газа от началото на октомври насам е вече 35 303 души, съобщиха от палестинските здравни власти в анклава. Същевременно от Американското централно командване обявиха, че камиони с хуманитарна помощ започват да се разпределят от изграден временен кей на брега на Газа. На фона..

публикувано на 17.05.24 в 12:48
Снимката е архивна

Полицаи на палатков лагер пред парламента в Атина

Гръцки полицаи протестират пред парламента в Атина срещу условията на труд и ниското заплащане. Издигнат е и палатков лагер. Синдикатът на полицаите съобщава за липса на достатъчно средства за униформените. Полицаите работят при голям риск при ниско заплащане. Въпреки предложенията към ресорното министерство за промени нощните..

публикувано на 17.05.24 в 12:38

Затваря ли единствената денонощна библиотека в Студентски град?

Първата денонощна библиотека в София ще затвори след по-малко от месец . Това споделиха нейните създатели в публикация в социалните мрежи и благодариха на повече от 3000 читатели, посетили уникалното място в Студентски град. Причините за затваряне на библиотеката са липсата на доброволци, които да посрещат желаещите да четат, както и на..

публикувано на 17.05.24 в 12:18

Кариерен форум в ЮЗУ среща студентите с бъдещи работодатели

Над 80 процента от студентите, завършили Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, намират своята реализация, и то по специалността. Доказателство за това е огромният интерес на работодатели от частния и публичния сектор, които участваха на най-мащабния кариерен форум във висшето училище. Немалка част от компаниите предлагат и..

публикувано на 17.05.24 в 12:12