Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експеримент: 24-часов театрален маратон в Габрово

"Театър-24" ще предложи и нестандартни формати

| Интервю

24-часов театрален маратон в Габрово ще се реализира благодарение на партньорството между Драматичен театър "Рачо Стоянов" и "Малка театрална компания". Събитието е озаглавено "Театър-24", а неговите организатори го наричат "маратонски празник".

"В годините на пандемията независимите организации като нашата започнаха да стават видими. Дотогава бяхме в периферията, докато не се затвориха всички културни институти и в министерството разбраха, че има и доста независими артисти. Тогава започна едно раздвижване", коментира в предаването "Изотопия" Емил Йорданов, съосновател на "Малка театрална компания", която отбелязва 10 години от създаването си. По думите му хубаво е, че голяма част от независимите трупи и артисти в страната вече са готови да отстояват правата си.

"Това, което "Малка театрална компания" успяха да направят не само в Габрово, но в целия регион и за целия театрален сектор, е доста голяма крачка. Държавният сектор трябва все повече да търси форми на колаборация с независимия сектор", смята Петко Койчев, директор на Драматичен театър "Рачо Стоянов" в Габрово. Той е категоричен, че времената са се променили и двата сектора не бива да бъдат противопоставяни. Според него следва да се преосмисли и преразгледа санкцията за копродукция между държавен театър и независими артисти и частни трупи, която се изразява в орязване на субсидията.

Театралният маратон в Габрово ще протече в 24-часов формат.

"Решихме да вдигнем малко летвата и да видим доколко публиката е готова да се гмурне в едно такова предизвикателство – 24 часа да е в света на театъра. Експеримент е. Няма прецедент, за който да се хванем", поясни Емил Йорданов. Той не крие надеждите на организаторите особено в нощния часови пояс да привлекат младежката аудитория.

Драматичният театър в Габрово

В програмата са заложени интерактивни спектакли, стендъп комедия, театромати, творчески срещи, ателиета и работилници. Театроматът е куклен жанр - театрална кутия, която в рамките на 5 минути представя спектакъл само за един зрител.

"Там са един срещу друг един актьор със своя театромат и един зрител насреща. Предвидили сме през нощта да направим т.нар. променаден театър, в който публиката се движи от една локация към друга и действието се развива на различни места. Също така сме предвидили през нощта театрално-музикален джем сешън", разказа още Емил Йорданов.

Театър на сандъче пък е традиционна антична форма на театър, която е възстановена от "Малка театрална компания", като зрителите на фестивала ще видят и подобен формат.

"Театър 24" ще протече от 18.00 ч. в петък (29 септември) до 18.00 ч. в събота (30 септември). Достъпът до представленията и активностите в програмата е с вход свободен. Осигурени са безплатни нощни театробуси.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Маринов

Александър Маринов: Ще се появи мощна политическа сила. Ако не е президентът, ще е нещо друго

" В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото . Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР  политологът проф. Александър Маринов. Персонифицираните очаквания са насочени към президента , смята той. "В момента това..

публикувано на 10.06.24 в 09:01

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна? Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления...

публикувано на 09.06.24 в 11:46

Диагноза от Дивчовото: Политиците много подценяват народа!

На географския ръб на ЕС – в селата Лесово и Мелница от Ямболска област, настроенията са сходни. Лесово е само на няколко километра от българо-турската граница.  Някои жители там са доволни, че България е в ЕС, други не отчитат промяна. Всички обаче са обидени на политиците. В предизборната кампания виждат само "надплюване, кал". За..

публикувано на 09.06.24 в 11:24

„Криле за приземяване“ и творчеството на Диана Иванова

И в най-уредената държава да отидеш, си чужденец. Това е разбрала поетесата Диана Иванова, когато обстоятелствата я принуждават да напусне родния Сливен и да отиде в Англия при децата си.   Там работи в Медицински център, но едно редовно слушано българско предаване като "Рано в неделя" и болката към България тази година я вдъхновяват да..

публикувано на 09.06.24 в 06:00

Нов дежурен кабинет във Велико Търново - пациенти има, лекари - не

Над 50 хиляди лева вложи Диагностично-консултативният център в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, за да разшири и ремонтира дежурния кабинет за неспешните пациенти на общопрактикуващите лекари през нощта, почивните и празничните дни. Осигурени са добри условия, но няма медици, които да дават дежурства . Така кабинетът ще..

публикувано на 04.06.24 в 06:40

Двама души са загинали при пожар в руска рафинерия в Коми

Двама души са загинали, а един е в тежко състояние в резултат на пожара, който избухна по-рано днес в петролна рафинерия на "Лукойил" в град Ухта, република Коми. Според версията на следствието пожарът е избухнал по време на планирани ремонтни дейности. Огънят е локализиран, рафинерията продължава да работи. Ръководителят на Коми Владимир Уйба посочи,..

публикувано на 02.06.24 в 20:30

Правилната работа на щитовидната жлеза - важна за зачеването и износването на бебе

Около една трета от учениците, пълнолетните хора и бременните жени у нас не приемат достатъчно йод, тъй като консумират нейодирана сол – например хималайска. Това означава, че поставят в риск нормалната работа на щитовидната си жлеза, предупредиха специалисти-ендокринолози през изминалата седмица на осведоменост за заболяванията на тази..

публикувано на 02.06.24 в 06:53