Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Мехрабиан: Очакваме скорошно одобрение на ново лекарство срещу Алцхаймер в Европа

Зорница Карагьозова: В България липсва информация накъде да поемат близките на хора с деменция

Доц. Шима Мехрабиан
Снимка: УМБАЛ "Александровска"

Около 100 хиляди българи имат деменция – данните са от проучване, направено преди 11 години, а най-много от тези хора страдат от болестта на Алцхаймер. Смята се, че още толкова са в най-ранната фаза на заболяването, при която няма симптоми. 

Основен рисков фактор е възрастта, затова се очаква увеличаване на броя на хората с деменция поради застаряването на населението у нас, разказват медицински специалисти. Добрата новина е, че има напредък в диагностиката при ранния стадий, както и разработено лекарство, което спира натрупването на лоши белтъци в човешкия мозък – ключови за развитието на болестта. 

Наричат Алцхаймер болестта на възрастните хора, тъй като възрастта е основен фактор за появата ѝ. Има и други рискови фактори - като съдовите проблеми. Затова в страните, в които има по-малко профилактика на високо кръвно, диабет, затлъстяване и тютюнопушене, се очаква да има и по-голям брой дементно болни, разказа доц. Д-р Шима Мехрабиан, специалист в Отделението по диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в университетската болница "Александровска". У нас невролозите и кардиолозите вече работят заедно за такава превенция

В Александровска болница е създаден първият център за диагностика и лечение на дементни заболявания. Според доц. Мехрабиан имаме една от силните невропсихологични школи, в която са адаптирани голям набор от тестовете за диагностика на Алцхаймер. 

Изследването се прави по европейски стандарт и изисква гръбначно-мозъчна пункция – процедура, болезнена за пациента. Следващата стъпка е да се правят биомаркери от кръвна проба, но това все още е в сферата на научните разработки. 

Първите признаци на болестта като забравяне, промени в емоциите, затруднения в ежедневните дейности обикновено се забелязват от близките на човек, разказа Зорница Карагьозова от гражданското сдружение "Алцхаймер". Тя е представител на България в новосъздадената група на непрофесионалните болногледачи на хора с деменция към "Алцхаймер" - Европа. От там започват трудности за цялото семейство. 

Според Карагьозова диагностиката на заболяването у нас е сравнително добра, но липсва достатъчно информация какъв е пътят на човек със съмнение за тази болест. След диагнозата се назначава терапия. Лекарствата са достъпни, като някои от тях се заплащат частично от Здравната каса. 

Има обаче разработки, които дават надежда – лекарство, което работи срещу натрупването на един от лошите белтъци - ключов за развитието на Алцхаймер. Първият такъв медикамент е бил одобрен миналата година от Американската агенция по храните и лекарствата, но не и от Европейската агенция по лекарствата. В началото на тази година е одобрен втори медикамент с подобно действие, отново в САЩ.  

Според доц. Мехрабиан, ако този нов медикамент бъде въведен, най-вероятно критериите за лечение ще бъдат насочени към най-ранните фази на заболяването

В ранна фаза на заболяването е един от родителите на Зорница Карагьозова. Тя разказва, че грижата за такъв човек зависи от етапа, в който е развитието на заболяването. 

В домовете за възрастни хора, според Карагьозова, няма обучени професионалисти, които да се грижат за пациенти с Алцхаймер. Няма и грижа за интелектуалното съхранение на болните. От сдружението организират група за взаимопомощ, която веднъж месечно събира на едно място близки на такива хора и психолози.  

Като превенция срещу болестта лекарите препоръчват активно използване на мозъка, след като човек навърши 40-50 години. 

21 септември се отбелязва като Световен ден на болните от Алцхаймер

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35

"В Северна България – от Видин до Русе, няма никой". Лицево-челюстните хирурзи са на изчезване

Специалността лицево-челюстна хирургия у нас е в криза. За това алармира д-р Лиляна Димитрова, специалист с 40-годишен стаж. "Останаха малко. Вероятно работещите са не повече от десетина. Всички останали вече са пенсионери ", пояснява д-р Димитрова пред БНР. Специалността е в криза . Точките, в които са достъпни подобни специалисти, са..

публикувано на 01.10.24 в 06:59

Иван Анчев: Само Москва има полза от разрастване на конфликта в Близкия изток

Бяха изпуснати много възможности за дипломация , заяви пред БНР експертът по контратероризъм и международна сигурност Иван Анчев, който е и директор на Центъра за изследване на глобални хибридни заплахи. Коментарът му е по повод на увеличаващото се напрежение между Израел и "Хизбула".  Откриха тялото на лидера на "Хизбула" Израелската..

публикувано на 30.09.24 в 10:28
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори

Крайната десница в Австрия спечели за първи път парламентарни избори в алпийската република, но не е сигурно, че ще оглави следващото правителство. При преброени 100% бюлетини Партията на свободата получава почти 29 процента от гласовете, но е нежелан партньор от повечето парламентарни партии. Втора политическа сила е Народната партия на..

публикувано на 30.09.24 в 07:28
Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски: Има дежурни, които не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред

Постоянно има дежурни, които се занимават с това да не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред . Това заяви пред БНР бившият македонски премиер (1998-2002 г.) Любчо Георгиевски, лидер на ВМРО-Народна партия. " Всеки път, когато отношенията се подобряват, се случва някой да започне да ги влошава . ... Не знам какво в този момент..

публикувано на 27.09.24 в 18:02
Христиана Бацелова

Д-р Христиана Бацелова: Необходимо е и двата пола да бъдат ваксинирани срещу HPV

По данни на Европейската ракова информационна система за 2022 г. България е на второ място в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка с 503 смъртни случая. Това е втората водеща причина за смърт от рак при жените от 15 до 45 години в България.   Експерти настояват и момчетата да получават безплатна ваксина срещу човешки..

публикувано на 27.09.24 в 11:17
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

Изследване за образованието: 80% искат повече практически упражнения и формиране на компетентности

" Учителят се е превърнал в плен на документа. Учителят не е момчето за всичко - той не би трябвало да пази в коридора, на двора или в автобусите. Несвойствените дейности претоварват учителя и той не издържа и отива да прави нещо друго или не е ефективен за своите ученици. Тези неща трябва да решим, за да запазим учителите и да задържим младите в..

публикувано на 27.09.24 в 10:14