Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творци се готвят за участие в Есенния салон на великотърновските художници

Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Творците в различните жанрове на изобразителното изкуство във Велико Търново се подготвят за тазгодишното издание на "Есенния салон на великотърновските художници". Проявата е един от акцентите в културния календар на историческата и духовната ни столица всяка есен, а традицията да се обединяват утвърдените и младите творци датира от 90-е години на миналия век. 

Провежда се без прекъсване всяка година. Изобразителното изкуство успешно се вписва и в туристическия облик на стропрестолния ни град, коментира Мартин Митев, председател на Съюза на българските художници във Велико Търново, организатор на проявата съвместно с Общината.

Пролетният и есенният салон на великотърновските художници от десетилетия са изключително важни събития в културния календар на Велико Търново и са начин за среща и обмяна на идеи, концепции и виждания между творците от различните поколения, които са родом от старопрестолния град, живеят, творят или учат в него, разказа Мартин Митев, председател на Съюза на българските художници във Велико Търново: 

Мартин Митев
"Есенният салон, може би, неговата най-важна роля е да обединява и представя различните поколения по едно и също време в едно и също пространство. Трябва да отбележим, че в годините назад е било много трудно младите поколения да се представят на художествената сцена, да бъдат допуснати до големите имена. Това, към което ние се стремим, е именно тези поколения да бъдат интегрирани в тази художествена сцена, не само да бъдат представени, но и да видят и да научат нещо ново за това как се работи, как се представят художниците. Есенният салон, който ние организираме, можем да кажем, че в последните години се увеличава като брой автори, които участват. Примерно през 2021 година авторите са били към 60, през 2022 година вече са 90. Надяваме се тази година също да има особен интерес". 

Велико Търново е доказал своя туристически потенциал, но и възможностите, които предлага за развитие на изкуствата. "Есенният салон на великотърновските художници" е още една допълнително отворена врата и към туристите, ценители на изкуството, да посетят историческата и духовната ни столица, коментира Мартин Митев:  

"Именно този форум е средство да се покажат великотърновските автори. Чрез него всеки турист, всяка нова публика, която идва в града, има шанс да се запознае с местното творчество. Когато турист отиде в даден град, вижда туристическите обекти, галериите, музеите. Същевременно с това художниците са неразделна част от този културен пейзаж. Имено чрез този салон имаме възможност да привлечем туристите и ценителите на изкуството да опознаят родното творчество, да видят нещо ново. Сред старите автори можем да видим традиционни техники в живописта, графиката и скулптурата. Същевременно в младите поколения можем да видим съвсем различни, на моменти леко дръзки идеи. това разнообразие, което може да се види в есенния салон, е от изключително голяма важност за нашето развитие като култура и като творчество в града". 

Велико Търново

Творбите са картини, скулптури и графики в различни стилове, отличават се с изящност, много цветове и прецизност в детайлите. Няма ограничения за сюжетите, които представят великотърновските художници, поясни председателят на СБХ – Велико Търново Мартин Митев:  

"Идеята е преди всичко авторът да е свързан с Търново, той има пълното право да се включи в тази изложба и да я обогати. Колкото до темите, ние гледаме да не слагаме някаква рамка на идеите, защото Търново си е Търново независимо от това, което ще изобразяваме. Когато приключи изложбата, практиката е различна за творбите. Като цяло след приключването на сезона ние връщаме творбите, но, разбира се, има и такива случаи, в които авторите искат да си дарят творбите за създаването на някакъв фонд, за да останат за поколенията. Ние винаги сме отворени в посока на дарителство". 

Експозицията ще бъде открита за публиката на 3 ноември в изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново. Тогава с награди ще бъдат отличени най-добрите живописни платна, скулптури и графики. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трифонов: Ще направя всичко, което зависи от мен, за да има положителен резултат

Лидерът на партия "Има такъв народ" Станислав Трифонов благодари на всички, гласували за неговата формация. В пост във Facebook Трифонов увери, че ще направи всичко възможно да оправдае доверието.  "Ще направя всичко, което зависи от мен, за да има положителен резултат", написа той. 

публикувано на 28.10.24 в 13:42
Марк Рюте

Рюте: Войници от Северна Корея са разположени в Курска област

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте потвърди, че войници от Северна Корея са изпратени в Русия и военни формирования от тази страна са разположени в Курска област.  В изявление след съвместно заседание на Северноатлантическия съвет и представители на разузнаването и министерството на отбраната на Южна Корея в централата на алианса в Брюксел,..

публикувано на 28.10.24 в 13:38
Слави Василев

Слави Василев: Още от същото ще гледаме в следващите 3 г., ако Радев не направи нещо друго

Още от същото ще гледаме в следващите 3 години, ако не се реши президентът Румен Радев да направи нещо друго, прогнозира политологът Слави Василев в интервю пред БНР. "Фактът МЕЧ и "Величие", това е друго "Величие" - на Ивелин Михайлов, показва, че хората търсят алтернатива. Поздравявам Радостин Василев за доблестта да извади разговора в..

публикувано на 28.10.24 в 13:31

Забавяне на обработката на протоколи от секциите в Монтанско

Обработката на протоколите от изборните секции в област Монтана се забавя заради направените смени на членове на избирателните секции в последния момент вчера и заради затруднено придвижване от отдалечените секции до областния град. Над 400 заменки на членове на комисии са направени в област Монтана - каза говорителят на Районната избирателна..

публикувано на 28.10.24 в 13:25

100% обработени протоколи: ДПС-Ново начало е първа политическа сила в област Кърджали

В РИК Кърджали са обработени 100% от протоколите. Първа политическа сила в областта е  ДПС-Ново начало с 30 874  гласа, или това са - 41,28%. Втори се подреждат  АЛИАНС ЗА ПРАВА И СВОБОДИ - АПС. За тях са гласували 28 851  души, или това е 38,57%. Трети са  ГЕРБ-СДС с 5 567  гласа, или това са 7,44%. Четвърти са  КОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ..

публикувано на 28.10.24 в 13:20
Людмила Петкова

МФ: Разработени са редица приходни и разходни мерки, целящи дефицит до 3% от БВП през 2025 г.

Министерство на финансите не предвижда увеличаване на данъците за догодина, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На въпрос на БНР, свързан с проектобюджета за догодина, Петкова уточни, че са разработени редица приходни и разходни мерки, така че салдото в..

публикувано на 28.10.24 в 13:04

ЦИК започна повторната обработка на резултатите от вота

В Централата избирателна комисия започна повторната обработка на резултатите от вота.  Документите си за такава обработка вече предадоха пет  районни избирателни комисии.  Един от първите пристигнали беше председателят на Комисията за 17-ти район Пловдив-област Янко Радунчев, който отмете, че гласуването и отчитането на вота е протекло..

публикувано на 28.10.24 в 13:02