Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Божидар Манов: "Уроците на Блага" има всички основания да бъде между номинациите за "Оскар"

2
Проф. Божидар Манов
Снимка: Пламена Бачийска

"Прякорът или се наследява, или животът, случайността въздават някаква самоличност, като в една дума се концентрира характерно поведение на субекта или специфични белези". Това сподели в предаването "Нощен Хоризонт" проф. Божидар Манов за своята последна белетристична книга "Хора с прякори", която тази година получи наградата на София за литература. 

Проф. Манов е кинокритик, преподавател и писател. Той е автор на 9 книги по теория и критика да киното, преводач на шест романа.

"Прякорът е повече от име и втора самоличност. Има устойчиви прякори, които се помнят през времето, когато името вече е забравено. Прякорите в книгата са истински, които аз помня и познавам или са ми преразказани от моите предци, от майка ми най-вече.

Тези 16 разказа с носители на документалната достоверност. Те са плод на авторското въображение, но в тях има и зърно документална достоверна истина. Останалото като сюжет, персонажи и диалози са плод на авторското въображение. Такава е с Мара Опълченката, която е възрастна жена от стария ми квартал до Централна гара и ние като деца, абсолютно с несъзнателна детска жестокост, се подигравахме с нея, по глупов начин й викахме - "Мара Опълченката с космата бенка", което си беше истина, но другото като сюжет е измислено от мен, каза още проф. Манов.

Според него българското предложение за "Оскар" - "Уроците на Блага" на Стефан Командарев, е великолепен филм, основателно получил седем награди - Златна роза. 

По думите му, за да стигне филм до "Оскар", филмът трябва да е хубав, а "нашият е такъв, такъв филм, в такъв формат, с такива качества, с такава характеристика и такава обратна връзка с публиката има всички основания да бъде между номинациите". 

"Командарев с ранния си филм - "Светът е голям и спасение дебне от всякъде" вече стигна до краткия списък на номинациите. Второто - този филм "Уроците на Блага", за да достигне до награда, трябва да има много широка и сериозна пиар кампания, но за това трябват много средства. Трето важно обстоятелство е, ако възможност филмът преди това да бъде разпространен в САЩ поне в някои от големите телевизионни канали". 

Проф. Божидар Манов

Проф. д. н. Божидар Манов има стотици публикации в печатни и електронни медии. Сценарист е на 12 документални и редактор на 124 научнопопулярни филма. От 1980 год. е преподавател в НАТФИЗ, катедра „Кинознание и драматургия“ и разработва и преподава курсове по: „Филмова критика“, „Еволюция на екранното изображение“, „Поетика на екранните изкуства“. Бил е и гост преподавател в НБУ по „Аудиовизуална драматургия“ и „Теория на изображението“. От 2000 до 2011 год. е ръководител на катедра „Кинознание и драматургия“ в НАТФИЗ, а от 2011 до 2013 год. е декан на Факултет „Екранни изкуства“, НАТФИЗ. От 1994 год. е председател на Сдружение „Критика“ при СБФД и български представител във ФИПРЕССИ /FIPRESCI/ - Международната федерация на филмовите критици. В периода 2001 до 2005 год. е вицепрезидент на ФИПРЕССИ. Многократно е бил член на журита на международни кинофестивали / в Берлин, Кан, Венеция, Карлови вари, Палм Спрингс, Висбаден, Гьотеборг и мн. др./. 

Бил е член на Националния съвет за кино, на УС на Национален фонд „Култура“, на Европейската Филмова Академия / EFA/. Носител е на наградата „Златен век“ от Министерството на културата и на наградата „Златно перо“ от СБЖ. Той е почетен гражданин на София. Проф. д. н. Божидар Манов е автор на 9 книги за кино /теория и критика/ и преводач на шест романа. „Хора с прякори“ е втората му белетристична книга след „Неизмислено човече“ /2004/.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59