Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чарлз III изрази съболезнования на Ицхак Херцог за "варварските" действия на "Хамас"

Британският крал Чарлз III
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският крал Чарлз III изрази своите съболезнования и "дълбок шок" от "варварските" действия на "Хамас" в разговор с президента на Израел. 

Президентът на Израел Ицхак Херцог благодари на краля за неговата подкрепа и каза, че думите му са "важно изявление", което ще послужи като "голяма утеха за народа на Израел". Чарлз III е пожелал да бъде "активно информиран" за конфликта, съобщиха от Бъкингамския дворец. 

Синът на краля - херцогът на Уелс, също взе отношение към събитията в Близкия изток. Говорител на принц Уилям и съпругата му Кейт написа в социалните медии, че двамата са дълбоко разтревожени от ужасяващите събития през последните дни. 

"Скай нюз" припомни, че когато е бил принц на Уелс кралят е извършил първата си официална обиколка на Израел и окупираните палестински територии през 2020 година. Това на практика е било посещение на най-високо ниво на член на монархията в Израел и палестинските райони. Тогава Чарлз е посетил гроба на баба си принцеса Алис, известна с това, че е предложила убежище на евреите по време на Втората световна война в окупираната от нацистите Атина. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министерството на външните работи препоръчва да не се пътува до Израел

Българските граждани да се въздържат от пътувания в Израел заради ситуацията в странта, която остава изключително напрегната, съветват от Министерството на външните работи. От там отново призовават сънародниците ни, които вече са в Израел, да се..

публикувано на 11.10.23 в 18:47
Пътници на летището в Ларнака

Нараства броят на хората, пристигащи от Израел в Кипър

В Кипър нараства потокът чуждестранни граждани, пристигащи от Израел, след като страната стана транзитен център за напускащите зоната на конфликта съгласно активирания във вторник национален план за извънредни ситуации. Започна и евакуацията по море, а от..

публикувано на 11.10.23 в 18:58

Египет опровергава публикациите, че е предупредил Израел за атаката на "Хамас"

Египет опроверга медийните публикации, че е предупредил Израел за атаката на "Хамас", съобщи в. "Ал Ахрам", цитиран от БТА. "Египетската позиция е известна и тя за придържане към принципите на палестинската кауза," посочва неназован високопоставен източник...

публикувано на 11.10.23 в 19:05

British Airways прекрати полетите си от и до Израел

British Airways прекрати полетите си до Израел, след като един от самолетите на компанията реши да се върне малко преди кацане по съображения за сигурност. Полет BA165 се върна към „Хийтроу“ след като почти стигна Тел Авив, съобщиха от..

публикувано на 11.10.23 в 19:39
Президентът на САЩ Джо Байдън (вдясно) и държавният секретар Антъни Блинкън в Белия дом - Вашингтон, 11 октомври 2023

Държавният секретар на САЩ отива в Израел

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще отпътува за Израел в знак на солидарност с израелския народ след кървавото нападение на "Хамас", предадоха световните агенции. Блинкън ще пристигне в Израел в четвъртък, 12 октомври. Очаква се..

публикувано на 11.10.23 в 22:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 60 павилиона за с Европейската нощ на учените в Кипър

В Кипър Европейската нощ на учените започва тази сутрин. Над 60 павилиона с изследователски екипи от университети и научни центрове ще предлагат експерименти на живо, научни състезания, интерактивни игри до късно вечерта. 18-ото издание на..

публикувано на 27.09.24 в 10:31

72-годишен мотопедист е с опасност за живота след сблъсък с тротинетката в Хасково

Полицията в Хасково издирава водач на тротинетка, участвал в пътен инцидент на кръстовището между булевард "Сан Стефано" и улица "Стефан Караджа", където вчера са се сблъскали мотопед и електрическа тротинетка. Пострадал е 72-годишният..

публикувано на 27.09.24 в 10:20

Над 1 500 000 души в САЩ са без ток заради урагана "Хелън"

Ураганът "Хелън" достигна сушата в северозападна Флорида като буря от категория 4, но отслабна до категория 2. Въпреки това синоптиците предупреждават, че се очакват опасни ветрове и силни дъждове в много райони в югоизточната част на САЩ. Ураганите..

публикувано на 27.09.24 в 10:06

Вносителите на тютюневи изделия, в които има пластмаса плащат нова такса

Вносители на тютюневи изделия, в които има пластмаса, да плащат продуктова такса на предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Това предвиждат промените на правителството в Наредбата за продуктова такса. Мярката е за..

публикувано на 27.09.24 в 09:57
Снимката е илюстративна, архив

Млад шофьор блъсна дрогиран велосипедист във Враца

Във Враца млад шофьор е блъснал дрогиран велосипедист, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал снощи на възлово кръстовище в най-големия жилищен комплекс в града. 7 пострадали при катастрофа с микробус и кола при Прохода на Републиката..

публикувано на 27.09.24 в 09:57

Радев: България цени партньорството си с Базелския институт за добро управление

България високо цени партньорството си с "Базелския институт за добро управление" за повишаване на ефективността в борбата с корупцията и ще продължи да разчита на неговата експертиза по тази изключително чувствителна за българското общество тема...

публикувано на 27.09.24 в 09:52
Румяна Начева

24 пеещи семейства на конкурса за млади изпълнители „Сребърна Янтра”

Интересни, популярни и много талантливи певци ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново от днес до неделя. 22-ото издание на Международния конкурс за млади изпълнители на популярна песен..

публикувано на 27.09.24 в 09:45