Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според него България отправя към инвеститорите послания за непредвидимост

Доброслав Димитров за вдигането на осигурителния праг: Солова акция на МФ. Ще ударят малката средна класа

Пенсионната система е в колапс. Уравнението не може да се реши от хората с максимален осигурителен доход, смята председателят на БАСКОМ и БРАИТ

| Интервю
Доброслав Димитров
Снимка: Силвия Великова

Високотехнологичният сектор се обяви против идеята на министерството на финансите да вдигне максималния осигурителен праг. Сега той е 3400 лева, като очакванията са да отиде с 300 лева нагоре.

"Тази тема започва да става малко нелепа. Има нездрава фиксация върху увеличаването на тези разходи."

Това коментира пред БНР Доброслав Димитров, председател на организациите БАСКОМ и БРАИТ.

Хората на такива заплати са в икономиката с висока добавена стойност, работят изцяло на светло и това е малката средна класа на България, която ще бъде ударена, заяви той.

"Не сме съгласни с желанието на финансовото министерство да има автоматизъм в повишаването на този разход. Не сме против, когато има финансови аргументи, този праг да бъде повишаван по обективни причини", посочи Димитров.

"Това е изключително вредно - да се включват автоматични формули за увеличаване на разход. Няма как в този момент да отчетат дали икономиката се справя добре или зле. Параметрите на тази формула не са ясни. Формулата е далеч от предвидима. Това, което ще бъде предвидимо, е непредвидимостта на увеличаването на разходите. Няма как да дойде инвеститор в България, на който да му се каже, че не може да си планира 5 години напред разходите за труд."

Ако искаме предвидимост, трябва всяка година май-юни, да се провежда разговор за обективните причини, поради които трябва да се повиши този праг от началото на следващата година. Сега бюджетите на компаниите вече са изготвени, допълни председателят на УС на БАСКОМ и БРАИТ.

Според него този подход е погрешен и вреди на цялата екосистема, а България отправя послание, че е непредвидима територия, през няколко месеца идват нови правителства, които имат нови виждания за данъчната политика.

Пенсионната система е в сериозен колапс и 165 000 души с максимален осигурителен доход не могат да решат уравнението, подчерта той.

"Тази задача няма решение в натоварване на малкото хора, които си плащат всичко върху заплатите. В България имаме колосална група от хора, които не се осигуряват на пълния си доход. Близо милион са на минимална заплата. Никой не може да ме убеди, че една трета от работещите в България са на минимална работна заплата. Което означава, че в системата тези, които работят на светло и си плащат всичко, ще бъдат донатоварени, а тези, които не участват да помагат на системата, тях не ги касае това увеличение. Вместо държавата да се бори срещу сивата икономика, ние сме се съсредоточили върху малкото, които са дръзнали да работят на светло. Това е твърде лошо послание къде е фокусът на държавата."

В предаването "Преди всички" Димитров определи предложението като "доста солова акция от страна на финансовото министерство" и изрази мнение, че "в парламента няма подкрепа за такова действие".

Ако икономиката на България тази година е с положителен ръст, това ще бъде заслуга почти изцяло на високотехнологичните сектори. Тази година софтуерният сектор ще порасне с около 10%, което обаче на фона на ръста от предходните години означава забавяне, отбеляза той и прогнозира:

ако нашият сектор изпитва затруднения, нищо хубаво не ги чака останалите сектори."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59