Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съединените щати не търсят ескалация в Близкия изток, заяви Блинкън

Антъни Блинкън
Снимка: АП/БТА

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза днес, че Вашингтон вижда потенциал за изостряне на конфликта в Близкия изток в резултат на действията на Иран и съюзниците му в региона, предаде Ройтерс.

Съединените щати не търсят ескалация, заяви Блинкън пред телевизия "Ен Би Си нюз". Той добави, че Вашингтон се надява палестинското ислямистко движение "Хамас" да освободи още заложници.

Опасност от ожесточаване на конфликта, в частност чрез засилване на нападенията срещу американски военни и граждани, видя и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

"Има опасност от значително засилване на нападенията срещу нашите военнослужещи и граждани в целия регион", каза той в предаването "Тази седмица" (This Week) на телевизия Ей Би Си.

Остин предупреди в същото интервю, че САЩ "няма да се поколебаят" да използват военна сила срещу всяка организация или страна, която се изкуши да разшири близкоизточния конфликт между Израел и "Хамас", предаде АФП.

Съединените щати ще предприемат "подходящи действия" в отговор на всяка ескалация:

"Ако някоя група или държава иска да разшири този конфликт и да се възползва от тази много неприятна ситуация, която виждаме, нашият съвет е: недейте.(...) Запазваме си правото да се защитим и няма да се поколебаем да предприемем съответните действия", заяви шефът на Пентагона.

Той каза това само няколко часа след като министерството на отбраната на САЩ обяви, че страната ще засили военното си присъствие в региона с оглед на "ескалацията в последно време от страна на Иран и свързаните с него сили".

За експлозия и движение на линейки близо до пункта "Рафах" между Египет и ивицата Газа разказаха свидетели, цитирани от Ройтерс. Информацията дойде малко, след като втори конвой с помощ влезе през пункта от египетска страна. По-късно от израелската армия съобщиха, че един от техните танкове случайно е ударил египетска позиция близо до границата с ивицата Газа. Инцидентът се разследва и подробностите се разглеждат, поясняват израелските военни и изразяват съжаление относно инцидента.

Междувременно Агенцията на ООН за палестинските бежанци съобщи, че 29 от нейните служители са били убити в ивицата Газа след избухването на войната. Ръководителят на структурата Филип Лазарини, цитиран от АФП, заяви, че инцидентите се случват въпреки че Агенцията на ООН предоставя редовно на всички страни в конфликта временната и постоянната локация на цялата си инфраструктура в ивицата Газа.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руската армия е превзела село в Луганска област

Руската армия е превзела село Белогоровка в украинската Луганска област, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от "Франс прес." Селището е едно от малкото в областта, които все още се намираха под украински контрол.   В същото време Украйна съобщи, че контролира около 60% от граничния град Вовчанск в Харковска област на фона на..

публикувано на 20.05.24 в 14:53

На "Московска" 33 си прехвърлят топката и се обвиняват за лифтовете на Витоша

Спирането на Симеоновския лифт е недопустимо и дава право на Общината да си върне лифтовете на Витоша, твърдят общинските съветници от ГЕРБ-СДС.  Столична община веднага трябва да наложи на собственика предвидената по договор неустойка от над 8 млн. лева. Нямаме нито един работещ лифт, което е фрапиращо неизпълнение на договора. Това е..

публикувано на 20.05.24 в 14:38

Проблеми с матурата по английски език във В. Търново

Във Велико Търново е имало закъснение с началото на матурата по английски език и затруднения с аудиотехниката за възпроизводство на текстовете. За това сигнализираха в БНР зрелостници, които днес се явиха на държавния зрелостен изпит.  От Регионалното управление на образованието заявиха, че не са получили писмен сигнал за проблема от училището...

публикувано на 20.05.24 в 14:33
Горан Благоев

Горан Благоев: Новият Сливенски митрополит ще е много важен за лобитата при избор на патриарх

Светият синод има голям интерес да избере нов Сливенски митрополит, той е много важен на коя страна ще се наклонят везните при избора на патриарх.  Това мнение изказа пред БНР журналистът и историк Горан Благоев и коментира: "Опасявам се, че този нов митрополит, в зависимост от това накъде ще се наклонят везните, ще премине към едно от двете..

публикувано на 20.05.24 в 14:33

Миляна Велева: Има политическо нежелание и бойкот да се реши проблемът на Витоша

Лифтовете на Витоша са юридически батак, а проблемът е елементарен и може да се реши , коментира журналистът Миляна Велева в интервю пред БНР. Според нея "има юридически батак, защото лифтовете са продадени, не са на концесия". Решението е възможно, ако Планът за управление на Витоша се промени, защото в момента, ако се строи,..

публикувано на 20.05.24 в 14:28
Йоав Галант

Израел възнамерява да разшири операцията си в Рафах

Израел възнамерява да разшири военната си операция в град Рафах в южната част на Газа. Това е казал израелският министър на отбраната Йоав Галант на съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, който е на посещение в страната. "Ангажирали сме се да разширим сухопътната операция в Рафах, докато не бъде ликвидирана..

публикувано на 20.05.24 в 14:27
Щаб за изборите сформираха в Монтана

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове, сформиран е областен щаб

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия.  Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по..

публикувано на 20.05.24 в 14:06