Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За живота под звука на сирените в Тел Авив

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от половин месец Израел е обстрелван с ракети. Арсеналите на Хамас трябва да са наистина сериозни. В началото имаше хора, които въпреки предупрежденията не слизаха в скривалищата. Но след няколко десетки преки попадения, вече никой не се решава да остане в дома си по време на въздушна тревога.

В началото воят на сирените ни потискаше, а пътят до скривалището ни изглеждаше особено дълъг. Сега стана нещо привично.

Най-неприятното е да си в автобуса, когато завие сирена. Шофьорът спира и предупреждава всички да напусната колата. Никой не знае къде наблизо има скривалище.

В блока ни има две жени на средна възраст, регистрирани в психодиспансер. За тях всяка промяна е повод да крещят или да удрят с нещо твърдо по тавана или пода. Най-неприятно е като нагласят радиоапарата си между станциите и го надуят до предел. Но от началото на войната са изключили телевизора и радиото. Страхуват се от съобщенията. Сякаш сега крещят по-малко или в сравнение със сирените, писъците им не са така досадни.

Отскоро са в нашия блок има украинци. Разбираме, че не говорят иврит. Избягали са от бомбардировките в родината си, а войната ги застигна в Израел. Питаме ги на руски дали ще търсят убежище в трета страна. 

Свиват рамене. За тях Третата световна война е започнала и няма къде да избягат от нея.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джейхан Ибрямов

Изключиха Джейхан Ибрямов от ПГ на ДПС

Зам.-председателят на ДПС Джейхан Ибрямов беше изключен от ПГ на ДПС. Решението беше прочетено от парламентарната трибуна от председателстващия заседанието Росица Кирова. То е било взето днес, като "за" изключването му са гласували 30 народни представители, без гласове против и въздържали се. ДПС – Търговище снема доверието си от..

публикувано на 04.07.24 в 12:18

Агенцията по горите прекрати дейността на две сечища

Агенцията по горите прекрати дейността на две сечища и два склада за дървесина заради нарушения на Закона за горите. В рамките на един ден горските са проверили над 450 обекта за добив на дървесина и 15 склада за съхранение, преработка и търговия с дървесина. Съставени са 38 акта за констатирани законови нарушения. Сред най-честите..

публикувано на 04.07.24 в 12:08

Преди делото за смъртта на Ани и Явор: "Ангели на пътя" на среща с правосъдния министър

Преди заседанието по делото за катастрофата на столичния булевард "Сливница", в която загинаха  24-годишната Анна-Мария Малчева и 22-годишния Явор Стоянов, представители на сдружение "Ангели на пътя" се срещнаха със служебния правосъден министър Мария Павлова. Майките на Ани и Явор: Шофирайте със сърце и разум, безотговорността убива!..

публикувано на 04.07.24 в 11:59

Родители: Всичко се наваксва с частните уроци

През последните години частните уроци станаха все по-разпространени. Често при избора дали частен урок или школа - цената също е от значение. Цената за един час при учител варира от 40 до 80 лв.  Според родителите обаче децата имат нужда от частни уроци, защото материалът, който се взима в училище, е много сбит и няма време за упражнение. Всичко..

публикувано на 04.07.24 в 11:02
Нико Тупарев

Прокуратурата вече не иска ареста на Нико Тупарев

Софийската апелативна прокуратурата оттегли протеста, внесен от първоинстанционната Градска прокуратура, срещу освобождаването от ареста, без каквато и да е мярка за неотклонение, на телевизионния продуцент Нико Тупарев. Това стана по време на заседанието на Софийския апелативен съд. Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е..

публикувано на 04.07.24 в 10:56

Собственици на аптеки внесоха в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите със Здравната каса

Собственици на аптеки внесоха в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната здравноосигурителна каса. Подаването на предизвестията е отчаяна крайна форма за предизвикване на диалог и намиране на решение на проблема, каза Стефан Минков, който е собственик на аптека. Промените в Наредба 4,..

публикувано на 04.07.24 в 10:49

Прокуратурата в София решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:36