Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вярата и благодарността водят до добро здраве"

Д-р Енджи Касабие: Храната захранва "армията" в нашето тяло

Д-р Енджи Касабие

Начинът на хранене може да ускори или да забави процесите на стареене. Може да доведе до умора и до много енергия. Може да повлияе на съня, репродукцията, работоспособността, процеса на учене. Всичко, с което се представяме. 

А съвременният свят е превърнал храната от необходим в емоционален елемент.

"Храната е всичко. Чрез храната ние захранване нашата армия в тялото, чрез всички клетки на нашите органи", каза в предаването "Нощен Хоризонт" д-р Енджи Касабие, диетолог с дългогодишен опит в оптимизирането на здравето чрез диети и правилно хранене.

Родена в Бейрут. Тя е завършила Медицинския университет в София, асистент е, има докторска степен по Хранене и диетика във Вашингтонския университет. Завършила е и здравен мениджмънт, има и докторска степен в Националната спортна академия.

"Когато клетките са живи и се хранят правилно, когато са хидратирани, чрез тях достига всичко, което ни е нужно - белтъчини, въглехидрати, мазнини, минерали, макроелементи. Тогава ние не застаряваме и не се разболяваме. Според мен преяждат и по-богатите хора. Има и бедни, които също се хранят правилно - тук не става дума всеки ден на преяждаме с аспержи и авокадо, а да се храним рационално. Не е нужно да сме богати, за да сме здрави. Все още в някаква степен в България държим едно добро ниво на хранене, все още имаме качество в храната, което е голямо богатство, а в по-богатите държави дори има по-голям процент хора с наднормено тегло", поясни още диетоложката, която има последователи в цял свят.

Така че, ако има затлъстели хора в по-бедните страни, това може да се дължи и на стреса, който изживяват.

"Според мен при хората, които искат да отслабнат, но не могат, или да напълнеят, но не могат, проблемът е психически - това е стресът, който изживяваме, и може би заради скъсаната връзка с Бога", сподели още д-р Касабие. 
д-р Енджи Касабие

Според нея вярата и благодарността водят до добро здраве.  

"Повечето хора ме търсят, защото искат да отслабнат, но аз винаги търся връзката със здравето им, търся причината за напълняването. При мен идват и хора, които искат да напълнеят. Те не знаят каква е истинската причина за техния проблем. Трябва да живеем малко в мир с това, което имаме, да се наслаждаваме на живота, да не бързаме, да не искаме още и още. Ако сме благодарни на Бог за това, което имаме, той ще ни даде повече и ще живеем в по-малко стрес. А не, когато станем на 70 години, да разберем, че не сме живели истински – от там идват проблемите", каза още диетологът.

Тя е категорична, че няма храна, която да ни разболява, или така, която да не ни разболява:

"Трябва да имаме баланс между храните, които приемаме - не можем да ядем само ябълки или само бургери. Не трябва да прекаляваме с храната си, да имаме прием на течности, въглехидрати, протеини, минерали и витамини - постоянен баланс. Обездвижването би ни убило. Защото движението е животът - мускулите се съхраняват. Също и да имаме и връзка с природата и слънцето. Иначе и некачествената храна, и обездвижването водят до депресия, хронична умора. Аз, например, правя първия си преглед на човека през кожата, тоест, за мен е важен погледът отвътре – навън", поясни д-р Касабие.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19