Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гореща вълна обхвана Кипър

Снимка: АП/БТА

34 градуса бяха измерени в понеделник в кипърската столица Никозия. Есента с по-високи от обичайните за октомври температури ще продължи до края на седмицата, казаха от Метеорологичната служба. Очаква се и прах в атмосферата, идващ от Близкия изток. 

Температурите в Кипър ще се движат с до 7 градуса над средните за сезона стойности, като прогнозата е в сряда живакът да достигне 35 градуса във вътрешността на страната.

Месечният рекорд е 40,4 градуса и е регистриран в Никозия през октомври 2020 г.

Към горещата вълна до края на седмицата се прибавя и прах във въздуха. Частиците замърсители навлизат първоначално от Близкия изток и по-късно от Северна Африка.

Рискът от възникване и разпространение на пожари е висок в по-голямата част на страната, обявиха от съответните служби.

Падналите в началото на октомври дъждове успяха само за две седмици да изпълнят цялата месечна норма, но състоянието на язовирите остава тревожно. Към момента водата достига 49% от обема им при 70% по същото време миналата година.

Кипър и Източното Средиземноморие са определени от международната научна общност като "глобална гореща точка" за климатичните промени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Кипър започва най-голямата доброволческа екоакция

В Кипър днес започва най-голямата екологична и доброволческа акция. Ежегодната кампания за масово почистване на острова под надслова "Да го направим! Кипър 2023" (Let's do it! Cyprus) е под егидата на президента Никос Христодулидис и ще продължи до..

публикувано на 22.10.23 в 08:28
Никос Христодулидис

Кипър с подкрепа за Израел и призив за трайна деескалация

Необходимостта от деескалация на кризата и продължаване на предоставянето на хуманитарна помощ за Газа бяха в центъра на срещите тази нощ на президента на Кипър Никос Христодулидис с президента и министър-председателя на Израел. Той замина на краткото..

публикувано на 22.10.23 в 11:34
Кипърският вътрешен министър Константинос Йоану (вляво) в разговор с ливанския си колега Басам Малуаи

Кипър иска от ЕК конкретен план за управление на евентуална бежанска криза

Европейската комисия трябва да разработи и представи конкретен план за управление на евентуална бежанска криза от Близкия изток в резултат на военните действия в Израел, призова кипърският вътрешен министър Константинос Йоану. Никозия приветства одобрения в..

публикувано на 22.10.23 в 15:40

Обсъждат заплахите за кипърската икономика заради кризата в Близкия изток

Рисковете и засилващата се несигурност за кипърската икономика от кризата в Близкия изток са в центъра на специален дебат днес в парламента, който се провежда заедно със започващото обсъждане на проекта за държавен бюджет за 2024 г. Икономисти..

публикувано на 23.10.23 в 01:04
Сирийски мигранти в Кипър

Над 260 мигранти пристигнаха през уикенда в Кипър

Кипър се сблъска с рязък скок на пристигащи по море мигранти. Само за два дни, в събота и неделя, 264 души с три лодки достигнаха острова, съобщи вътрешното министерство днес. В същото време полицията разби мрежа за трафик на мигранти, като арестува..

публикувано на 23.10.23 в 10:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десето издание на Маратона на приятелството в Плевен

В Плевен дават старт на десетото издание на Маратона на приятелството. В спортното събитие се очаква да се включат над 850 участници от 10 страни, които са на възраст от 6 до 78 години. Стартът ще бъде даден в 9.00 часа пред мавзолея на площад..

публикувано на 19.05.24 в 08:46
Пресконференция на сдружение

Представиха проекта "Зелен квартал "Стрелбище"

Проект "Зелен квартал "Стрелбище", изготвен от сдружение "Граждани за екология и сигурност", предвижда изграждането на гаражи и паркинги със средства на живущите върху общински терени, при условията на финансова невъзможност за реализирането им от..

публикувано на 19.05.24 в 08:31

По-ниски цени на краставиците и доматите на борсите

Повишение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който..

публикувано на 19.05.24 в 08:16

Очакват се нови силни слънчеви изригвания

Нови силни изригвания на Слънцето се очакват скоро, след като през последните седмици те станаха причина да бъде наблюдавано северно сияние в редица държави - Великобритания, Германия, Ирландия и дори Румъния. Очаква се голямата група слънчеви..

публикувано на 19.05.24 в 08:07

Тир се е врязал в къща във врачанското село Баница

Тир се е врязал в къща в центъра на врачанското село Баница рано тази сутрин. Засега няма данни за пострадали хора, а само за материални щети. Преди удара в жилищната постройка тежкотоварният камион е отнесъл крайпътно дърво. През селото..

публикувано на 19.05.24 в 08:04
Доналд Тръмп на среща на Националната оръжейна асоциация,

Тръмп обеща да отмени ограничения за носене на оръжие

Бившият американски президент Доналд Тръмп се зарече да премахне ограничения, свързани с носенето на огнестрелни оръжия, въведени от настоящия държавен глава Джо Байдън. Това стана по време на едночасова реч на Тръмп пред Националната оръжейна..

публикувано на 19.05.24 в 07:58

Правилникът за прилагане на Закона за собствеността на земеделските земи готов до 24 май

До 24 май ще бъде изготвен правилникът за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Такова уверение са получили членовете на Българската аграрна камара при първата си среща със служебния земеделски министър Георги Тахов...

публикувано на 19.05.24 в 07:49