Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не очаквам бързо примирие между Израел и "Хамас"

Иван Гарелов: Нетаняху рискува световното обществено мнение да се обърне срещу Израел

"Хизбула“ не може да изненада Израел така, както ги изненада "Хамас“

| Интервю
Иван Гарелов
Снимка: БГНЕС

Журналистът Иван Гарелов обясни пред БНР, че е важно какви съвети е дал американският президент Джо Байдън на израелските лидери.

"Дали да стигнат докрай, или да бъдат сдържани. Те държат на него и на американските оръжия"

Нетаняху иска да направи всичко възможно, за да компенсира пред израелското обществено мнение катастрофалния си провал с допускането на тази акция на "Хамас“, отбеляза Гарелов.

"Това израелското общество няма  да му прости. Смятам, че неговата съдба е решена и не след дълго той ще трябва да се оттегли". 

Не очаквам да има бързо примирие, прогнозира журналистът. 

"Ще се стигне до кръвопролития и то не малко, но това не означава регионална война".

Въпросът е докъде ще се стигне в това прочистване в Газа, отбеляза Иван Гарелов. 

"Дали Нетаняху ще се ограничи само с военна акция в пределите на лагерите, или ще се опита да изгони населението и да заличи Газа като съществуване". 

Западният бряг няма да пламне по инициатива на Нетаняху, обясни журналистът.

"Той няма интерес да разширява и там фронта. Но това, което той прави в Газа, влияе на търпимостта на палестинците от Западния бряг. По този начин той ги провокира. Израел е заинтересован от това да няма единна позиция между Западния бряг с Организацията за освобождение на Палестина и "Хамас“. Така може да мотивира своя отказ за придвижване на мирния процес". 

Любопитно е и поведението на президента на Палестина Махмуд Абас, отбеляза още Гарелов. 

"То е пасивно. Не би искал да бъде отъждествен с "Хамас“. "Ал фатах“, която е в основата на Организацията за освобождение на Палестина, е приела програма, с която се отказва от тероризма и признава държавата Израел. Това споразумение не е нарушено  до момента". 

"Хизбула“ не може да изненада Израел така, както ги изненада "Хамас“, обясни той в предаването "Нещо повече".

"Ако си позволят да проведат военна операция, ще срещнат доста сериозен отпор. Разстоянието от израелската граница до Бейрут не е много дълго. Израелците са го минавали няколко пъти. Предполагам, че "Хизбула“ ще направи някакви демонстративни акции – на съпричастност и спорадични битки по границата, които периодично са ставали. Но няма да си позволи рискуване на своето съществуване и ангажиране на цялата ливанска държава в една схватка с Израел"

В момента Нетаняху рискува световното обществено мнение да се обърне срещу Израел, смята журналистът. 

"То вече се обръща. Това ще злепостави Израел в очите на света и ще го постави в по-слаби позиции при евентуални преговори. Колкото по-бързо Нетаняху се оттегли от властта, толкова по-добре ще бъде". 

Палестинците трябва да разчитат повече на дипломацията и на привличането на важни политически сили, а не толкова на арабските си съседи, посочи Гарелов. 

"Общественото мнение в западните страни играе много съществена роля при определяне на поведението на техните правителства".

Трябва да се признае правото на палестинците на собствена държава, но по-жизнена би била една конфедерация от две независими общности, посочи Иван Гарелов.

"Те ще имат обща отбрана. Когато трябва да бранят общите си интереси, по-лесно могат да съществуват заедно". 

Цялото интервю на Людмила Железова с Иван Гарелов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22

Световните лидери осъдиха нападението срещу премиера на Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова , чийто мандат изтича, остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя на родината ѝ.  Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент"...

публикувано на 15.05.24 в 20:03