Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вода и асфалт - залогът за доверието на избирателите във Великотърновско

| Репортаж
село Ресен
Снимка: Здравка Маслянкова

Безводието и асфалтовата безпътица са залозите на местните избори за двете най-проблемни великотърновски села Ресен и Никюп. Проблемите са от години и на всеки четири са разменната монета за доверието на избирателите за бъдещите кметове и общински съветници в двете населени места. Има ли светлина в тунела и решение на проблемите?

Ресен е най-голямото село в община Велико Търново с над две хиляди жители. Безработица няма, но няма и вода. Местните хора са на драстичен воден режим и в някои части от селото вода в чешмите има по 4-5 часа в денонощието и това е основната тема между избирателите и политиците. 

„Няма вода. Спират и пускат. Какво да правя? Гледам да си пусна хидрофор, ама не искам. Искам вода да има. Безводието ще е залогът на изборите сега“. 

„Стане 5 часа, тъкмо ще се къпеш или друго да правиш и водата спре. Направено е на автомат, не е човек да го пуска. Като се напълни резервоарът, пуска. Когато иска, спира, когато иска, тръгва. Това искаме, водата най-вече. Опитват се да асфалтират дупките, но не е толкова проблемно, отколкото водата. Сега уж говорят, че е уредено всичко, но дали е така, не зная“. 

Проблемът, е че местният водоизточник не стига. От Община Велико Търново заявиха, че са направени три сондажа, два от които са се оказали вододайни и е увеличен дебитът, увеличени са и часовете, в които хората в Ресен имат вода, но е недостатъчно. Имаше протести, правиха се изследвания. Решението е едно – изграждане на близо 12 километра допълващо водоснабдяване за Ресен. Но се оказа, че трасето на новия водопровод минава през охранителната зона на античния град Никополис ад Иструм и се започна отново. Вече е направено предпроектното проучване за допълващото водоснабдяване на село Ресен. След това ще се направи парцеларният план, следва одобрение от новите общински свети на Велико Търново и Горна Оряховица, защото трасето на допълващото водоснабдяване минава през землища и на двете общини. Има още едно одобрение и от областния управител. Следва проектиране и очакваме до февруари догодина проектът за водопровода, който да реши проблемите с водния режим на село Ресен, да е готов, се казва в отговора на Общината. Парите тепърва ще се търсят и са отговорност на държавното ВиК. 

70% е загубата на вода и по старите водопроводи в Ресен. Водоснабдителното дружество обяви обществена поръчка за строителство, в която за най-голямото великотърновско село са включени малко над 1100 метра нови тръби.  

Вода и асфалт са залогът за доверието на избирателите, за което се борят и тримата кандидати за кметове на Ресен. А избирателите не са особено доверчиви: 

„Умерен оптимист съм, бих казал. Не мога да кажа да или не. Трябва да се вярва в нещо, че евентуално може да се получат нещата. Има и други проблеми - пушек, мръсен въздух“. 

Селото няма проблеми, водата е бял кахър, като дойде дъждът, ще дойде и водата“. 

„Не смятам, че ще се реши проблемът с безводието. Трябват много пари. Много са и проблемите, улиците са ужас. За асфалт няма да мечтаем, скоро няма да стане. Виждаме какви отсечки, за какви милиони се правят. Няма как да стане“. 

село Никюп

Асфалт и вода са разменната карта и на изборите за двамата кандидати за кмет на съседното село Никюп. Гордостта на местните близо 400 жители е античният римски град Никополис ад Иструм. Но до там не може да стигнат туристите, защото и двата пътя до архитектурния резерват са лунни пейзажи. И в Никюп хората са на драстичен воден режим: 

„Това безводие, като няма валежи, не можем да очакваме нещо“. 

„Пътят за Боруш е много зле. Повечето работим в градовете и минаваме от там, но, до колкото зная, има проблеми и със съседната община за този път“. 

„Пътищата, улиците, водата. На режим сме, но водата не е годна за пиене, защото има много нитрати. Става за къпане, пране и миене, а за пиене си купуваме вода от магазина“. 

„Много ни е трудно, но трябва да се справяме по някакъв начин. Много голям проблем е, ние сме накрая на селото и плащаме вода и въздух. За миналия месец съм платила над 40 лева за вода, стигала съм и над 60 лв., не поливам с тази вода. Проблеми са и многото бездомни кучета. Не можем да излезем на улицата и да седнем спокойно“.  

Пътят за архитектурния резерват Никополис ад Иструм, пътят от Никюп за Боруш за поредна година чакат държавно финансиране за цялостни ремонти. Има проекти, издадени са строителни разрешения, но няма финансиране, заявиха от строителната дирекция на Община Велико Търново. Решаването на проблема с безводието е в най-началната си фаза с възложено задание за проектиране на ново трасе на водопровода за Никюп. 

Водата и асфалтът за Ресен и Никюп са изпитанието и за осемте кандидати за кмет на община Велико Търново и за 320-е кандидати за общински съветници.

Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

публикувано на 19.05.24 в 09:00
Цветанка Костадинова

Легендарна българска спринтьорка избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади , която австралийските власти определят като една от най-успешните емигранти в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет . Днес Цветанка..

публикувано на 19.05.24 в 08:30

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет.   Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.  Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Проф. Петър Делев за делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята

През последните дни темата Северна Македония отново влезе в новините с претенциите на тази държава. Претенции към съседите си. И ако сега на дневен ред е краденото на нашата средновековна и нова история, допреди десетилетие, когато отново управляваше ВМРО-ДПМНЕ, на мода беше търсене на преки връзки с античното царство Македония на Филип Втори и..

публикувано на 17.05.24 в 13:46
Възстановеният военен мемориал ще се завърне в района, в който бе премахнат неговият предшественик - паметникът, посветен на 1300 години България

Бавното завръщане на Военния мемориал пред НДК

Много от хората, които дадоха страшно много енергия и сърце за възстановяването на този паметник, вече не са между живите , отбеляза в интервю за БНР Борис Станимиров, председател на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища. Проектът е доста близък до това, което е представлявал паметникът. Изключително важно е София..

публикувано на 17.05.24 в 11:10

В родопско село правят кастинг за актьори. Наесен ще играят "Женско царство"

Родопското село Пчеларово обяви кастинг за актьори  любители . Те ще участват в театрална пиеса, чиято  премиера е планирана за есента. Идеята е на семейства, завърнали се неотдавна от Канада .  Шепата ентусиасти и доброволци искат да върнат славата на Пчеларово от времената, когато в него са живели 4000 души. Красимира Стоянова е..

публикувано на 16.05.24 в 10:04