Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Руска Дучева: Под покрива на тази сграда стоят два обекта от национално и историческо значение

Защо е оставена да се руши къщата на Петър Дънов в София?

Архитект Данка Василева: Няма да може да я спасим, ако не действаме веднага

| Интервю
Снимка: архив

Къщата на учителя Петър Дънов в София продължава да се руши. Единствено неговите последователи от "Бялото братство“ се интересуват от нея и искат да я възстановят. Сградата е близнак с дома, в който е живял комунистическият лидер Георги Димитров.

Вратата на къщата на улица „Опълченска“ 66 отдавна е заключена. Тя се намира в непосредствена близост до Националния политехнически музей.

"Покривът е компрометиран тотално. Не се поддържа. Идват последователи на Дънов, които искат да я видят. Понякога има и такива, които искат да видят тази на Георги Димитров“, обясни пред БНР служител на Националния политехнически музей.

Открита е дарителска сметка за възстановяване на къщата – музей на учителя Петър Дънов. За това се съобщава и върху табела от външната страна на сградата. 

Повечето от младите хора не знаят точно кой е живял в тази къща. Мнозинството от запитаните в анкета на БНР граждани обаче смятат, че тя трябва да бъде възстановена. 

Адвокат Руска Дучева обясни в предаването "Хоризонт до обед", че под покрива на тази сграда стоят два обекта от национално и историческо значение. 

"Северната част е свързана с живота на Георги Димитров, а в южната – от 1905 до 1926 година е живял Петър Дънов. Тази къща е ценна не само за обществото на "Бялото братство“, но и за България".

Нашите усилия са свързани с получаване на разрешение от компетентните държавни институции тази къща-музей да бъде възстановена и съхранена, посочи тя. 

"Отне ми около година да събера документи, които да изяснят статута на имота. Към настоящия момент къщата е със статут на частна държавна собственост. Областният управител е възложил управлението на Министерството на културата. 

адвокат Руска Дучева и архитект Данка Василева
Проблемът е, че през 1997 година наследници на съседите са успели да се снабдят със съдебно решение, с което се удостоверява собствеността на техните наследодатели на 30 сантиметра от къщата. 

"Става въпрос за един празен терен. Те са го нанесли в кадастъра на София-град. Имаме информация, че тече процедура там да бъдат одобрени строителни книжа за изграждане на жилищен и търговски комплекс. Проблемът е, че има инвестиционен интерес".

Архитект Данка Василева разясни, че сградата има изключително тежки увреждания.

"Поради дългогодишна липса на стопанисване. Има изгнили дървени носещи елементи и тежко срутване във вътрешността на северния близнак. Паднало е и парче мазилка в южната част".

Нямаме достъп до вътрешността на къщата, каза още тя. 

"Официално се смята, че къщата е опасна".

Нямаме диалог с Министерството на културата, подчерта още арх. Василева.

Адвокат Дучева обясни, че от юли 2023 г. е в активна кореспонденция с Министерството на културата.

"Но все още нямаме официален отговор дали съществуват инвестиционни намерения. Говорим си само през съда. През септември се домогнахме до официален документ, в който е изразено становището на министерството, че не изпълнява функции на стопанисване и къщата-музей е с отпаднала необходимост за Министерството на културата". 

Архитект Данка Василева отбеляза, че отлагането на необходимите действия ще бъде фатално за сградата. 

"Няма да може да я спасим, ако не действаме веднага".

Адвокат Дучева посочи, че сградата е паметник на културата и е със специален режим за извършване на ремонтни дейности. Необходими са разрешителни от Националния институт за паметниците на културата и от Министерството на културата. Съгласувателният режим е тежък и тромав".

Вчера от името на общество „Бяло братство“ внесохме уведомително писмо по отношение на областния управител, че с оглед спешната необходимост, от понеделник влизаме в процедура по изготвяне на конструктивни проекти с компетентни архитекти и конструктори, които да влязат в сградата, обясни архитект Данка Василева.

Необходимата сума за ремонт все още не е събрана. Тя дори не би могла да се изчисли точно, защото за целта е необходимо да се извърши заснемане.

"Без съдействието на институциите няма да се справим".

Цялото интервю на Валерия Николова с адвокат Руска Дучева и архитект Данка Василева може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

145 години БНБ: Централната банка отваря врати за граждани

Българската народна банка отваря врати за свободно посещение от граждани. От 10 до 17 часа всеки може да посети сградата на Централната банка. Денят на отворените врати през настоящата година ще премине под знака на 145-ата годишнина от основаването на БНБ. Посетителите ще имат възможност да разгледат заседателната зала на Управителния..

публикувано на 15.06.24 в 09:21

В община Георги Дамяново започва фолклорният събор "Свидня"

Община Георги Дамяново е домакин на традиционния фолклорен събор "Свидня", събиращ колективи от цялата страна. За 14-и път в местността Попов мост, на разклона за селата Говежда и Копиловци си дават среща фолклорни състави, танцьори и певци от страната. В него ще участват над 250 изпълнители, съобщи Лорета Ценова от община Георги Дамяново...

публикувано на 15.06.24 в 09:09

Върховният съд на САЩ отмени забраната за поставяне на специални приклади върху полуавтоматични пушки

Върховният съд на Съединените щати отмени забрана от времето на мандата на Доналд Тръмп, която ограничаваше поставянето на специални приклади върху леснодостъпните за купувачите полуавтоматични пушки, превръщайки ги по този начин в скорострелни автоматични оръжия. Решението на Върховните магистрати беше взето с 6 на 3 гласа, а в мотивите към..

публикувано на 15.06.24 в 08:48

След диагностицирането с рак: Кейт Мидълтън бележи добър напредък

Принцесата на Уелс обяви, че бележи "добър напредък" след като бе диагностицирана с рак и претърпя операция, и ще присъства днес на специалния военен парад за отбелязване на рождения ден на краля, известен като Trooping the Colour. Това ще бъде първата публична изява на Кейт Мидълтън тази година след диагнозата и операцията на корема през..

публикувано на 15.06.24 в 08:29
Тигров комар

България – една от страните в Европа с трайно установяване на тигровия комар

България е сред страните в Европа, в които трайно има установяване на тигровия комар, който пренася вируси като денга и зика. Това съобщиха от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията и предупредиха за ръст на заразяванията с болести, предавани от комари. Последните данни показват тенденция на нарастване на..

публикувано на 15.06.24 в 08:21

"Поход за семейството" ще се проведе в София, Пловдив и Варна

Национален "Поход за Семейството" ще се проведе днес в София, Пловдив и Варна. В столицата проявата започва от 16 часа - от Народния театър "Иван Вазов", откъдето ще потегли към Съдебната палата, по булевард "Витоша" и ще стигне до Националния дворец на културата. Организаторите са предвидили концертна програма, с много игри и забавления...

публикувано на 15.06.24 в 08:11

След бурята: Описването на пораженията продължава, засегнатите селища се възстановяват

Продължава възстановяването, както и описването на пораженията, нанесени от падналите през последните дни градушки из цялата страна. Оперативен щаб ще координира помощта за всички засегнати райони, увери служебният премиер Димитър Главчев, а служебният министър на земеделието Георги Тахов разпореди пълен одит и проверка на Изпълнителната..

публикувано на 15.06.24 в 07:58